Sări la conţinut

Comunicatie I2C intre placi Arduino

Ce reprezinta I2C ?

I2C este ,in explicatia lui, cea mai simpla un protocol prin care poti realiza transfer de date intre mai multe dispozitive. Spre exemplu, doresti ca in proiectul tau sa transmiti la distanta, prin intermediul  a 2 fire, pachete de date. Aceste pachete de date le vei transmite bit cu bit, unul dupa altul, catre unul  sau mai multe dispozitive. Sau invers, poti receptiona si poti stoca pachete de date de la unul sau mai  multe dispozitive.

Cum se conecteaza dispozitivele ?

In primul rand, ai aflat ca protocolul I2C iti permite sa transmiti si sa receptionezi pachete de  date sau bytes. In al doilea rand, le poti conecta sub forma unei retele pe o singura magistrala. Poti  conecta in jur de 100 de placi Arduino folosind doar 2 fire, unul de date si unul de clock.  Conceptul de master si slave ?

Protocolul I2C introduce ideea ca o singura placa trebuie sa fie master, iar restul placilor trebuie sa fie slave-uri. Master-ul este cel care initializeaza comunicatia si efectueaza transferul de date din si  catre slave-uri. Mai simplu spus, master-ul poate fi privit ca un server, iar slave-ul poate fi privit ca un  client.

Analogic vorbind, clientul intotdeauna raspunde cererilor serverului. Daca serverul doreste  date, acesta ii „spune“ clientului identificat printr-o adresa ca doreste acest lucru. Clientul se  conformeaza si indeplineste cererea. In termeni generali, asa se realizeaza o tranzactie I2C intre mai  multe placi Arduino.

Daca doresti sa studiezi mai multe despre protocolul I2C, nivele logice, cum se transmit serial  octetii si alte informatii utile, acceseaza link-urile de mai jos:

http://www.i2c-bus.org/ 

http://www.robot-electronics.co.uk/acatalog/I2C_Tutorial.html

https://learn.sparkfun.com/tutorials/i2c

Cum conectez 2 placi Arduino ?

Pentru a conecta cele 2 placi Arduino vei avea nevoie de urmatoarele componente:

• 2 placi Arduino: http://www.robofun.ro/arduino

• Fire de conexiune: http://www.robofun.ro/cabluri

• Un breadboard: http://www.robofun.ro/breadboard

• Rezistoare: http://www.robofun.ro/electronice/rezistoare

Conecteaza placile Arduino folosindu-te de diagrama de mai jos:

In primul rand, trebuie sa realizezi masa comuna intre cele 2 placi, altfel nimic nu va functiona  corect. Pe diagrama masa comuna este realizata prin firul de culoare albastra. Firul se afla conectat intre pinii GND ale placilor Arduino.

De asemenea conecteaza pinii 5V folosind firul de culoare rosie. Lucrul asta este necesar  pentru ca trebuie sa alimentezi rezistoarele de 4.7K.

Magistrala I2C este cea formata din cele 2 fire de culoare galbena si albastra. Prin intermediul  firelor vor circula bitii si semnalele de tact.

Cum programez placile ?

In primul rand, trebuie sa alegi care placa este master-ul si care placa este slave. Nu conteaza ce  placa alegi, cat timp cealalta va fi diferita. Spre exemplu, poti alege placa din stanga ca fiind placa  master, iar placa din dreapta ca fiind placa slave.

Mai jos sunt listate 2 sketch-uri, unul il vei incarca in placa master, iar celalalt il vei incarca in  placa slave.

Codul pentru placa master:

#include <Wire.h>
#define LED_PIN 13
byte x = 0;
void setup()
{
 Wire.begin(); 
 pinMode(LED_PIN, OUTPUT);
 digitalWrite(LED_PIN, LOW);
}
void loop()
{

 Wire.beginTransmission(9); 
 Wire.send(x); 
 Wire.endTransmission(); 
 x++;
 if (x > 5) x=0;
 delay(450);
}

Cum functioneaza sketch-ul placii master ?

Chiar daca la prima vedere protocolul I2C pare greoi si complicat, toate instructiunile din  mediul Arduino sunt mult simplificate. Prima linie de cod este necesara, ea include libraria Wire, adica  libraria responsabila comunicatiei I2C intre placi. In mediul Arduino se numeste Wire si nu I2C. Se  declara LEDul aflat pe placa Arduino ca fiind conectat pe pinul 13 si se initializeaza o variabila de tip  byte, variabila x.

In rutina setup() au loc mai multe procese si anume:

• se initializeaza placa master prin linia Wire.begin() fara niciun parametru intre paranteze (vei  vedea ca la placa Slave este musai sa aplici si un parametru, adica adresa slave-ului).

• Se initializeaza pinul 13 ca fiind pin de OUTPUT si se stinge prin linia digitalWrite.

In rutina loop() au loc urmatoarele procese:

• Prin linia Wire.beginTransmission(9) se initializeaza comunicatia I2C cu placa slave. Parametrul  9 reprezinta adresa placii slave.

• Prin linia Wire.send(x) se transmite catre placa slave continutul variabilei x.

• Prin linia Wire.endTransmission() se incheie transferul I2C catre slave.

• Variabila x este incrementata, dupa care tot procesul explicat mai sus se reia, adica se va  transmite catre placa slave continutul variabilei x, dar incrementat.

Codul pentru placa slave:

#include <Wire.h>
#define LED_PIN 13
#define LED_1 12
#define LED_2 11
int x;
void setup() {
 Wire.begin(9); 
 Wire.onReceive(receiveEvent); 

 pinMode(LED_PIN, OUTPUT);
 pinMode(LED_1, OUTPUT);
 pinMode(LED_2, OUTPUT);

 digitalWrite(LED_PIN, LOW);
 digitalWrite(LED_1, LOW);
 digitalWrite(LED_2, LOW);

 x = 0;
}
void loop() {
 if (x == 0) {
 digitalWrite(LED_1, HIGH);
 delay(200);
 digitalWrite(LED_1, LOW);
 delay(200);
 }
 if (x == 1) {
 digitalWrite(LED_2, HIGH);
 delay(200);
 digitalWrite(LED_2, LOW);
 delay(200);
 }
}
void receiveEvent(int howMany) {
 x = Wire.receive(); 
} 

La nivelul placii Slave, lucrurile se petrec sub urmatoarea forma:

• Placa Arduino este initializata ca si placa Slave cu adresa 9.

• La fiecare tranzactie I2C initializata de catre placa Master, placa Slave va executa rutina receiveEvent(int howMany). Ea functioneaza asemanator cu o intrerupere. Ori de cate ori Master-ul transmite „ceva“ se va executa aceasta rutina, prin care se stocheaza in variabila x ceea ce a transmis placa Master.

• In rutina loop() placa Slave testeaza ceea ce a transmis placa Master si anume, daca a transmis valoarea 0 atunci se va aprinde LEDul 1, iar daca s-a transmis valoarea 2 atunci se va aprinde LEDul 2.

Acesta este un exemplu simplu, prin care o placa Arduino master transmite catre o alta placa Arduino slave o serie de valori. Placa Slave reactioneaza diferit in functie de valoarea transmisa.

Cum pot dezvolta acest proiect ?

In general protocolul I2C se utilizeaza la transmisia informatiei cu viteze cuprinse intre 10 si  400 Khz. Poti transmite orice, in functie de proiectul pe care doresti sa il abordezi.

Spre exemplu, poti conecta o memorie I2C direct la placa Arduino sau iti poti realiza un  termometru digital care sa iti afiseze temperatura direct pe ecranul calculatorului:

http://www.hobbytronics.co.uk/arduino-external-eeprom

http://www.jeremyblum.com/2011/02/13/arduino-tutorial-7-i2c-and-processing/

Nu uita ca exista o gama variata de senzori ce utilizeaza protocolul I2C pentru a comunica la  viteze mari, senzori digitali de presiune, accelerometre, IMU, giroscoape, s.a.m.d.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: