Sări la conţinut

Cum să realizăm un sistem IoT fără să scriem nici o linie de cod?

În ciuda simplității utilizării și programării plăcilor de dezvoltare Arduino există o serie de proiecte ce își propun să ușureze și mai mult programarea acestei familii de plăci de dezvoltare eliminând complet partea de programare specifică mediului Arduino IDE. Aceste proiecte permit utilizarea plăcilor de dezvoltarea Arduino chiar de către copii sau de către persoane fără experiență în programare. Câteva exemple de astfel de proiecte:

1

Scratch for Arduino (S4A) – mediu de programare bazat pe limbajul Scratch

http://s4a.cat/

2

Modkit

http://www.modkit.com/

3.png

miniBloq

http://blog.minibloq.org/

 

Totuși, realizarea unui sistem IoT (Internet of Things) necesită, pe lângă partea de programare a unei plăci de dezvoltare, și programarea comunicației Internet, și dezvoltarea unui serviciu online IoT, și implementarea unei aplicații mobile pentru terminalele inteligente ce ne vor permite interacțiunea cu sistemul IoT. La prima vedere nu este o provocare ușor de depășit pentru o persoană fără o pregătire tehnică serioasă. Rolul acestei lecții este să vă prezinte o nouă generație de medii de dezvoltare orientate IoT ce fac implementarea unui astfel de sistem o joacă de copii J.

 

Pornit ca proiect finanțat prin intermediul platformei Kickstarter, proiectul Blynk este o platformă de dezvoltare care își propune să permită dezvoltarea de aplicații Internet Arduino / Android / iOs în doar 5 minute:

4

Blynk – build an app for your Arduino project in 5 minutes

https://www.kickstarter.com/projects/167134865/blynk-build-an-app-for-your-arduino-project-in-5-m

First drag-n-drop IoT app builder for Arduino, Raspberry Pi, ESP8266, SparkFun boards, and others

http://www.blynk.cc/

Platforma Blynk nu se limitează la familia de plăci de dezvoltare Arduino permițând utilizarea de plăci de dezvoltare variate precum:

  • Raspberry Pi

https://www.robofun.ro/raspberry-pi-si-componente/raspberry-pi-v2

https://www.robofun.ro/raspberry-pi-si-componente/raspberry-pi-v3

  • Particle Photon

https://www.robofun.ro/platforme/photon/particle-photon-with-headers

  • Plăci de dezvoltare bazate pe circuitul ESP8266

https://www.robofun.ro/wireless/wireless-wifi/adafruit-feather-huzzah-with-esp8266-wifi

https://www.robofun.ro/wireless/wireless-wifi/NodeMCUv2-ESP8266

https://www.robofun.ro/wireless/wireless-wifi/esp8266-thing

 

Una dintre cele mai interesante plăci de dezvoltare proiectate de compania Sparkfun special pentru a fi utilizată împreună cu platforma Blynk este Sparkfun Blynk Board:

5

Sparkfun Blynk Board ESP8266

https://www.robofun.ro/wireless/wireless-wifi/blynk-board-esp8266

 

Sparkfun Blynk Board se bazează pe circuitul WiFi programabil ESP8266 și integrează, pe lângă posibilitatea de alimentare de la un acumulator LiPo 3.7V și programarea directă prin USB a circuitului ESP8266, și un senzor de temperatură și umiditate Si7021, un led RGB WS2812, un adaptor pentru plaja 0-3.3V a canalului intern ADC a circuitului ESP8266 plus un sistem de conectare la pinii plăcii de dezvoltare a cablurilor cu cleme crocodil.

 

Placa vine preprogramată astfel încât se pot rula direct 14 exemple de proiect:

https://learn.sparkfun.com/tutorials/blynk-board-project-guide

 

Pentru a exemplifica ușurința de a dezvolta un sistem IoT cu ajutorul platformei Blynk vom utiliza placa de dezvoltarea Sparkfun Blynk Board pentru a implementa un sistem de monitorizare a temperaturii și umității prin Internet direct de pe telefonul mobil – fără a scrie nici o linie de cod bineînțeles – în 5 pași simplii:

 

Pasul 1.

Instalăm aplicația Blynk pe terminalul inteligent Android sau iOs și ne înregistrăm pentru utilizarea aplicației.

6

Instalarea aplicației și înregistrarea este gratuită dar utilizarea aplicației necesită un sistem de credite. Creditele sunt utile pentru construirea aplicației și se consumă pe măsură ce aplicațiile construite sunt din ce în ce mai complexe.

La instalarea aplicație vi se oferă 2000 de credite în mod gratuit iar achiziționarea plăcii de dezvoltare Sparkfun Blynk Board mai oferă 15000 de credite – suficient pentru a realiza orice tip de aplicație mobilă doriți.

Android:

Blynk – Arduino, ESP8266, RPi – Android Apps on Google Play

https://play.google.com/store/apps/details?id=cc.blynk

iOS:

Blynk – IoT for Arduino, Raspberry Pi, Particle, ESP8266, BLE and others

https://itunes.apple.com/us/app/blynk-control-arduino-raspberry/id808760481?ls=1&mt=8

Pasul 2.

Creăm un nou proiect sub aplicația Blynk. Modificăm numele proiectului și modelul hardware. Trebuie notat (sau trimis prin email) AUTH TOKEN pentru a putea crea legătura cu placa de dezvoltare la pasul următor.

7

 

Pasul 3.

Alimentăm placa de dezvoltare Sparkfun Blynk Board și cu ajutorul unui dispozitiv WiFi (laptop, telefon, tabletă) ne conectăm la rețeaua WiFi BlynkMe-XXXX. Deschidem un browser și accesăm adresa 192.168.4.1 . În această pagină configurăm rețeaua WiFi la care se va conecta placa de dezvoltare și introducem AUTH TOKEN ce realizează legătura dintre placă și proiectul mobil.

8

 

Pasul 4.

Ne reîntoarcem la proiectul creat în aplicația mobilă Blynk și adăugăm trei Widget Box-uri în interfața aplicației:

 

  • Un Widget de tip Labeled Value pe care îl vom conecta la pinul virtual V6 (pinii virtuali reprezintă niște mecanisme specifice platformei Blynk ce permit conectarea obiectelor din proiectul mobil de funcții ce rulează pe placa de dezvoltare – în cazul nostru pinul virtual V6 face conexiunea cu funcția ce returnează valoarea temperaturii în grade Celsius citită de la senzorul Si7021);

9

  • Un Widget de tip Labeled Value pe care îl vom conecta la pinul virtual V7 (pin virtual ce face conexiunea cu funcția de citire a umidității);

10

  • Un Widget de tip Hystory Graph pe care îl vom conecta simultan la cei doi pini virtuali V6 și V7.

11

Pasul 5.

Rulăm proiectul creat. Cost total aplicație: 1700 de credite (400+400+900).

12

Proiectul de față a ilustrat într-o manieră rapidă și extrem de simplă crearea unei aplicații mobile conectată prin intermediul Internetului la un dispozitiv de achiziție IoT fără a fi nevoie să scriem nici o linie de cod. Bineînțeles, facilitățile oferite de platforma Blynk sunt mult mai avansate și mai variate, unele dintre funcționalități necesitând scrierea de cod pentru o personalizare mai rafinată a implementării dar și în acest caz sarcina programatorului este mult ușurată de mecanismele specifice platformei.

 

Pentru exemple de proiecte cu un grad mai mare de complexitate se poate vizita pagina Blynk de pe site-ul hackster.io:

https://www.hackster.io/blynk/products/blynk

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: