Sări la conţinut

NASA hackathon in Bucuresti, Cluj si Timisoara

un articol de Alin Mechenici

In 2014 cand am luat pentru prima oara contact cu hackathonul NASA nu am stiut ca este cel mai mare din lume. Doi ani mai tarziu am organizat editia din Suedia, iar atunci am ca este si in Romania, organizata de un prieten cu care nu mai tinusem legatura. Anul acesta, 29-30 aprilie, Clujulul este la a doua editie iar Bucuresti si Timisoara au aparut pe harta #SpaceApps, alaturi de alte 175 de locatii in lume.

SPACEAPPS_ROv2
Pe 20 și 21 aprilie vor avea loc pre-evenimente, ale căror scop este de a-i familiariza pe participanți cu noțiunea de hackathon, cu seturile de date și unelte NASA, cu conceptele și abilitățile de rezolvare a problemelor dar și de a le oferi posibilitatea să interacționeze și să se cunoască mai bine.

Invitatul special al pre-evenimentului din București este dl. Dorin Dumitru Prunariu, primul și singurul cosmonaut român care a zburat vreodată în spațiul cosmic.

Competiția se adresează unui public cu nivel de experiență variat și din diverse domenii: elevi, studenți, programatori, oameni de știință, profesori, tehnologi, artiști, designeri, ingineri, storytellers, studenți sau antreprenori.

Iată experiența unuia dintre participanții editiei 2016 din Suedia, într-un scurt video:

Temele competiției din acest an, trasate de NASA, sunt cinci la număr, centrate în jurul planetei noastre: The Earth and Us, Planetary Blues, Warning! Danger Ahead!, Our Ecological Neighborhood, Ideate and Create! Provocările din fiecare categorie, în număr total de 25, se regăsesc pe site-ul competiției.

Participanții își pot alege de aici o problemă pe care doresc să o rezolve în funcție de domeniu, gradul de dificultate și interese. De asemenea, participanții selectează locația unde vor să participe la hackathon iar înscrierea este gratuită.

• București: 2017.spaceappschallenge.org/locations/bucharest

• Cluj-Napoca: 2017.spaceappschallenge.org/locations/space-apps-cluj-napoca/

• Timișoara: 2017.spaceappschallenge.org/locations/timisoara/

După hackathon-ul care va dura 48 de ore (29-30 aprilie), juriile locale vor desemna, pentru fiecare oraș în parte, maxim două proiecte ce vor fi trimise mai departe spre evaluare juriului internațional împreună cu câte un proiect desemnat ca fiind cel mai popular sau People’s Choice Award. Învingătorii vor fi invitați la o lansare NASA.

Space Apps Challenge este incubatorul de inovație al Agenției Aerospațiale Americane iar de la începuturile sale în 2012, International Space Apps Challenge a devenit cel mai mare hackathon (concurs de programare) la nivel mondial. În fiecare an mii de participanți din diverse domenii indiferent de nivelul de experiență, colaborează pentru a dezvolta soluții inovative, open-source, la probleme cu impact global, legate atât de explorarea spațială cât și de nevoile sociale planetare, folosind seturi de date puse la dispoziția publicului de către NASA. Soluțiile rezultate variază de la aplicații mobile la jocuri, hardware și multe altele.

NASA Space Apps Challenge Romania este rezultatul unui efort colaborativ la nivel national a: ClujHUB, Coworking Timișoara, RICAP, SprintPoint Techcelerator, TechFest, Timișoara Startup Hub.

Website-ul local al evenimentului este: 48h.space si 48h.space/ro

Sper că v-am convins să fiți parte din această experiență.

Cu drag, Alin Mechenici

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: