Cum putem utiliza placa Raspberry Pi ca platformă de blog
Publicarea de materiale proprii în rețeaua Internet este foarte simplă prin intermediul platformelor de tip blog. Fie că este vorba de poezii, rețete culinare sau proiecte de robotică, prin intermediul unui blog personal puteți face toate lucrările personale să devină accesibile oricui de oriunde. În general o pagină blog este găzduită de un server Internet dar nu este nevoie întotdeauna de o mașină de calcul scumpă și cu capacitate de procesare mare pentru acest lucru. Dacă nu există un număr mare de utilizatori simultani și nu găzduim mai multe pagini blog pe același sistem de calcul performanțele sistemului pot fi modeste, ca cele oferite de o placă Raspberry Pi 3. În cadrul materialului de față vom explora instalarea și funcționarea unei platforme blog utilizând placa Raspberry Pi. În felul acesta vom putea să obținem o platformă blog pe care o putem duce cu noi în buzunar…
O platformă blog necesită un server web, un limbaj de programare specific web, un sistem de baze de date și o aplicație blog. Cea mai cunoscută aplicație blog este WordPress. Pentru a putea instala aplicația WordPress trebuie să avem deja instalate aplicațiile server web, sistemul de baze de date și limbajul web specific. Pentru a instala aceste funcționalități vom utiliza Apache ca server web, MySQL ca sistem de baze de date și PHP ca limbaj web (combinația de aplicații este regăsită și sub denumirea de AMP – Apache Mysql Php, sau LAMP – Linux Apache Mysql Php). Toate cele trei aplicații sunt disponibile ca pachete sub sistemul de operare Raspbian (pentru teste a fost utilizat sistemul de operare Raspbian 8 Jessie kernel 4.9.28-v7+).
Combinația AMP nu este singura soluție disponibilă pentru instalarea aplicației WordPress, se pot folosi alte aplicații de tip server web și bază de date – limbajul PHP este obligatoriu deoarece aplicația WordPress este scrisă în PHP, dar este combinația pe care o vom utiliza în prezentarea ce urmează.. Există chiar o distribuție de sistem de operare dedicată pentru aplicația WordPress pe Raspberry Pi: PressPi. Pentru mai multe informații se pot parcurge și materialele: (*), (*), (*), (*).
Instalarea serverului web Apache și a limbajului PHP
Instalarea serverului web Apache se face cu ajutorul comenzii (în Terminal):
sudo apt-get install apache2
După instalare se poate verifica foarte ușor funcționarea serviciului web accesând adresa IP a plăcii Raspberry Pi cu ajutorul unui client web (browser).
Fișierele pe care se bazează serviciul web se găsesc în directorul /var/www/html. Se pot efectua teste modificând fișierul index.html (fișierul implicit servit de serverul web).
Instalarea limbajului PHP și a extensiei de legătură cu serverul Apache se face cu ajutorul comenzii (în Terminal):
sudo apt-get install php5 libapache2-mod-php5
După instalare se va reporni serviciul Apache și se pot face primele teste (se va înlocui fișierul index.html cu un fișier PHP – index.php).
sudo /etc/init.d/apache2 restart
sudo rm /var/www/html/index.html
sudo nano /var/www/html/index.php
Fișierul index.php de test poate conține de exemplu:
<?php phpinfo(); ?>
Ce va avea ca efect:
Instalarea serverului de baze de date MySQL
Instalarea serverului MySQL se face cu ajutorul comenzii (în Terminal):
sudo apt-get install mysql-server php5-mysql
La finalul instalării va trebui să stabiliți o parolă pentru utilizatorul administrator (root) al serverului de baze de date (păstrați această parolă deoarece fără ea nu se va putea lucra în viitor cu serverul MySQL) :
După finalizarea instalării serverul Apache trebuie repornit:
sudo /etc/init.d/apache2 restart
Instalarea și configurarea platformei WordPress
Aplicația WordPress se va copia de pe Internet și se va dezarhiva în directorul serverului web (/var/www/html):
cd /var/www/html
sudo wget https://wordpress.org/latest.tar.gz
sudo tar xfz latest.tar.gz
sudo rm latest.tar.gz
sudo chown -R www-data: wordpress
Următorul pas este să creăm o bază de date goală (și un utilizator asociat) ce va fi utilizată pentru instalarea WordPress (pentru mai multe informații puteți vedea și „The MySQL Command-Line Tool”):
mysql -uroot -p
mysql> CREATE DATABASE wordpress;
mysql> CREATE USER ‘newuser’@’localhost’ IDENTIFIED BY ‘password’;
mysql> GRANT ALL PRIVILEGES ON wordpress.* TO ‘newuser’@’localhost’;
mysql> FLUSH PRIVILEGES;
mysql> exit
Acum putem porni instalarea aplicației WordPress accesând adresa IP a sistemului Raspberry Pi urmată de /wordpress (http://ADRESAIP/wordpress). Primul lucru este să alegem limba care va fi utilizată de aplicația WordPress:
Trebuie să pregătim și să introducem în interfața web de instalare datele legate de baza de date și utilizatorul asociat – date stabilite la pasul de creare a bazei de date:
Trebuie stabilite titlul blogului și datele contului de administrare (Username și Password) și putem lansa efectiv instalarea (Install WordPress):
După finalizarea instalării putem accesa platforma blog utilizând adresa IP a plăcii Raspberry Pi urmată de /worpress, bineînțeles la acest moment pagina blog este dată de un șablon standard:
Pentru personalizarea paginii blog accesați interfața de administrare a platformei utilizând adresa IP a plăcii Raspberry Pi urmată de /wordpress/wp-admin :
Platforma WordPress pune la dispoziția utilizatorului funcționalități extrem de puternice permițând realizarea de website-uri de complexitate mare. Printre facilitățile puse la dispoziție de platformă se pot enumera :
- Teme de stil predefinit
- Pagini web ce se pot insera foarte ușor în site-ul web creat
- Colecții de obiecte multimedia (poze, filme)
- Componente suplimentare ce se pot instala pentru a diversifica funcționalitatea site-ului web
Pentru mai multe informații despre modul de personalizare a unui website bazat pe platforma WordPress se pot consulta și materialele (*), (*), (*), (*).