Sări la conţinut

Faceți cunoștință cu LoRa

Termenul de LoRa (sau tehnologie LoRa) se referă la o categorie de comunicații radio caracterizate de distanță mare de transmisie (Long Range) cu un consum mic de energie (Low Power). Spre deosebire de tehnologiile de transmisie radio digitale clasice, tehnologiile LoRa au capabilitatea de a comunica date la distanțe de câțiva kilometri sau chiar zeci de kilometri având aplicabilitate extraordinară în rețele de senzori wireless (fără fir), internetul obiectelor (IoT) și crearea de rețele de dispozitive inteligente. În spatele termenului de LoRa se află de fapt o multitudine de tehnologii proprietar sau deschise, similare ca funcționalitate dar total incompatibile ca implementare – domeniul de comunicații digitale radio la distanțe mari fiind la momentul actual într-o fază de pionierat în care stabilitatea oferită de standardizare și metode de interconectare tehnologică sunt un deziderat destul de îndepărtat. Alți termeni utilizați pentru a referi rețelele radio digitale cu raza mare de transmisie sunt: LoRaWAN (LoRa Wide Area Network), LPWAN (Low Power Wide Area Network), 6LowPAN (IPv6 Low-power Personal Area Network), LPN (Low Power Network) – unii dintre acești termeni sunt înregistrați ca mărci aparținând unor anumite companii sau consorții fiind folosiți pentru a identifica o anumită tehnologie LoRa (chiar și termenul de LoRa este marcă înregistrată a companiei Semtech).

Există foarte multe materiale care încearcă să clarifice asemănările / deosebirile și avantajele / dezavantajele oferite de fiecare tehnologie LoRa în parte, în acest sens vă recomandăm:

dar în cadrul materialului de față ne vom limita să prezentăm cele mai cunoscute tehnologii de transmisie radio la distanță mare la momentul actual precum și diverse dispozitive radio disponibile pe piață pentru implementarea acestor tehnologii (dispozitive aflate la un nivel decent de cost și complexitate pentru a le putea folosi în dezvoltarea unor sisteme proprii).

Tehnologii de transmisie radio la distanță mare  și dispozitive radio compatibile

LoRa –  Tehnologie radio ce utilizează benzi de frecvență radio ISM sub-Ghz pentru a transmite datele la distanțe mari cu un consum foarte mic de energie.

2

Este o tehnologie proprietar și este dezvoltată de compania Semtech. Specifică nivelul fizic de comunicație (modulația radio). Este implementată în circuitele integrate radio din seria SX1xxx produse de Semtech sau în circuitele RFM9x produse de HopeRF (care a cumpărat licența pentru nucleul radio LoRa). Cele două familii de circuite radio sunt compatibile deoarece implemetează același nucleu electronic de comunicație radio. Există mai multe plăci de dezvoltare și module de comunicație radio bazate pe circuitele din cele două familii:

  • Seeeduino LoRaWAN – placă de dezvoltare bazată pe un microcontroler ARM Cortex-M0+ ATSAMD21G18 (la fel ca și placa Arduino M0, placa este compatibilă cu mediul Arduino IDE) și un modul de comunicație radio RHF76-052 bazat pe circuitul SX1276 (compatibil LoRa).

3

  • Dragino LoRa Shield – shield Arduino bazat pe circuitul radio RFM98W (compatibil LoRa). Integrează un senzor de temperatură și indicator de baterie. Compatibil cu Arduino Uno, Leonardo, Mega.

4

  • Raspberry Pi LoRa/GPS HAT – shield (hat) pentru placa Raspberry Pi 2/3. Bazat pe un modul RFM92 (compatibil LoRa). Include un receptor GPS.

5

  • Adafruit Feather 32U4 / M0 RFM9x precum și shield-ul LoRa Radio Feather bazate pe module RFM9x și compatibile cu mediul Arduino IDE. Plăci de dezvoltare de mici dimensiuni, compacte și cu posibilitatea de alimentare de la un acumulator LiPo de 3.7V.

6

  • Modul radio Adafruit RFM96W ce permite utilizarea modului radio de la HopeRF împreună cu diverse plăci de dezvoltare inclusiv plăcile de dezvoltare Arduino.

7

LoRaWAN (LoRa Wide Area Network) – set de specificații deschise de tipul LPWAN (Low Power Wide Area Network) dezvoltate de consorțiul LoRa Alliance.

8

Completează tehnologia LoRA cu nivelul MAC. Chiar dacă este un set de specificații deschise la care contribuie o serie de companii importante (CISCO, IBM, ST, Renesas, ZTE, Microchip…) se bazează în totalitate pe nivelul fizic proprietar LoRa. Totuși, există o comunitate mare de utilizatori care și-au propus construirea unei rețelei globale LoRaWAN (The Thing Network) – în prezent puteți găsi acoperire TTN la noi în țară în București și Timișoara.

9

Sigfox – tehnologie LPWAN dezvoltată de compania franceză Sigfox. Utilizează modulație radio UNB (Ultra Narrow Band) și frecvențe radio ISM sub-GHz. Acoperire aproapre totală în circa 30 de țări.

10

Multiplii producători pentru circuite radio compatibile: Microchip, Texas Instruments, NXP sau ON Semiconductors și numeroase plăci de dezvoltare din care trebuie să menționăm placa de dezvoltare:

  • Arduino MKR FOX 1200 echipată cu un microcontroler ARM Cortex-M0+ SAMD21 (la fel ca și placa Arduino M0) și un circuit radio ATAB8520E (compatibil Sigfox).

11

6LowPAN (IPv6 Low-power Personal Area Network) este un set de specificații realizate de o comisie, cu același nume, a IETF (Internet Engineering Task Force). Specificațiile își propun extinderea seturilor de protocoale Internet pentru diferite metode de comunicație IoT (implementarea protocoalelor Internet în dispozitive specializate simple cu un consum redus de energie) și au influențat diverse tehnologii proprietar din domeniul LPWAN precum Thread dând naștere la diverse derivații funcționale pentru protocoalele radio existente precum IPv6 over BLE.

12