Arduino Zombification
În ciuda simplității modului de programare oferit de mediul Arduino IDE și de familia de plăci Arduino există implementată o soluție ce permite utilizarea plăcilor de dezvoltare Arduino ca simple periferice USB fără a fi nevoie a înțelege modul de funcționare și programare a acestora. Prin încărcarea unui program gata scris placa Arduino se transformă într-un echipament „zombie” ce execută instrucțiunile primite prin conexiunea USB conform unui protocol standard.
Protocolul de zombificare a unei plăci Arduino se numește Firmata și este integrat ca suport software (bibliotecă + exemple) în Arduino IDE. Pentru instalare și utilizare puteți consulta materialul „Arduino: Installing Standard Firmata”. După încărcarea exemplului StandardFirmata.ino pe orice placă de dezvoltare Arduino, aceasta se va comporta ca un periferic USB pe care îl putem accesa de pe un sistem de calcul (PC sau chiar Raspberry Pi). Accesul intermediat de protocolul Firmata face disponibile toate perifericele hardware ale plăcii de dezvoltare (pini I/O, convertor analog/numeric, magistrale I2C, SPI, pini de comandă PWM) programelor ce rulează pe sistemul de calcul la care este conectată placa. Biblioteca Firmata oferă exemple pentru majoritatea limbajelor de programare: .NET, Java, Perl, Python, PHP, Processing, Flash etc. Firmata reprezintă o soluție extrem de simplă pentru extinderea funcționalităților unei plăci Raspberry Pi prin conectarea la o placă Arduino (a se vedea și proiectul „Access GPIO of Arduino from Raspberry Pi”).
Versiunile recente ale bibliotecii Firmata extind posibilitatea de zombificare și a altor plăci precum ChipKIT (exemplul din bibliotecă: StandardFirmataChipKIT.ino) dar și utilizând alte modalități de interconectare între placa de dezvoltare și sistemul de calcul:
- Utilizând exemplul ino putem utiliza de la distanță o placă Arduino prin intermediul unei conexiuni bluetooth. Exemplul funcționează pe plăci ce integrează modul de comunicație BLE (de exemplu Arduino 101) sau pe orice placă Arduino cu un modul BLE atașat (de exemplu Adafruit Bluefruit nRF8001).
- Exemplul ino permite, bineînțeles, controlul de la distanță prin intermediul unei conexiuni WiFi. Este posibilă utilizarea mai multor tipuri de plăci precum Arduino MKR1000 sau plăci de dezvoltare bazate pe circuitul ESP8266 (de exemplu Adafruit Feather HUZZAH). Această variantă de zombificare este utilizată de multe limbaje de control la distanță precum Gobot [13] sau Johny-Five.
O altă formă de zombificare prin intermediul unei conexiuni WiFi este oferită de placa de dezvoltare Arduino Yun. Există două variante de control la distanță a perifericelor integrate în microcontrolerul ATmega32U4 aflat pe placa de dezvoltare:
- Prin intermediul serviciilor web de tip API REST adică prin intermediul unor URL-uri ce pot accesa diverse resurse hardware ale microcontrolerului. Acestea pot fi configurate astfel încât accesul să fie protejat de o parolă. Accesând IP-ul plăcii și calea /arduino putem configura, de exemplu, pinii I/O (pe Arduino Yun vom avea încărcat exemplul ino al bibliotecii Bridge):
http://myArduinoYun.local/arduino/digital/13 : calls digitalRead(13);
http://myArduinoYun.local/arduino/digital/13/1 : calls digitalWrite(13,1);
http://myArduinoYun.local/arduino/analog/9/123 : analogWrite(9,123);
http://myArduinoYun.local/arduino/analog/2 : analogRead(2);
http://myArduinoYun.local/arduino/mode/13/input : pinMode(13, INPUT);
http://myArduinoYun.local/arduino/mode/13/output : pinMode(13, OUTPUT);
- Ultimele versiuni de plăci Arduino Yun ce rulează LininoOS permit programarea automată a microcontrolerului ATmega32U4 si utilizarea acestuia ca un periferic sub sistemul de operare. Programarea se face cu ajutorul comenzii:
/usr/bin/lininoio start
Utilizarea perifericelor se poate face direct din script bash:
echo 1 > /sys/class/gpio/TXLD/value
sau din alte limbaje de programare, de exemplu Node.JS:
var board = new require(‘ideino-linino-lib’).Board();
var led = 1;
board.connect( function(){
board.pinMode(„D13”, „OUTPUT”);
setInterval(function(){
board.digitalWrite(„D13”, led);
led = 1 – led;
},500);
});
O soluție de zombificare pentru plăcile de dezvoltare echipate cu circuitul ESP8266 este ESPEasy. Prin încărcare acestui software pe o placă bazată pe ESP8266 vom putea configura foarte simplu atât partea de conectivitate WiFi (credențialele de acces la Internet) cât și perifericele conectate precum și rolul îndeplinit de sistem (configurare conexiune servicii IoT sau Home Automation) – totul prin intermediul unei interfețe web foarte simple.