Sări la conţinut

Robo(Calendar) sau Photo Frame? Completează-ți proiectele cu afișaje cool atașate la Raspberry Pi

Ai un monitor și o placă Rasberry Pi și te gândești ce ai putea să faci cu ele? Noi îți spunem că o ramă foto digitală, un streamer muzical, un calendar de perete care să-ți indice data, ora, temperatura de afară și cele mai recente intrări din feed-ul RSS preferat, ca și oricare alt tip de display care poate să-ți aducă o utilitate în viața de zi cu zi sau la job sunt proiecte cool pe care trebuie să le încerci dacă ești pasionat de robotică.

 

LCD pentru proiecte Raspberry Pi Robofun

Combinarea unui display cu o placă Raspberry Pi poate oferi proiectelor tale noi interfețe interesante, o mobilitate sporită și în plus îți va salva o cantitate imensă de spațiu. Dar, alegerea afișajului și a ecranelor potrivite pentru proiectele cu Raspberry Pi poate face diferența dintre un proiect reușit și unul nu foarte profi. Dar, cu atât de multe dimensiuni și tipuri diferite de la afișajele HDMI, afișaje tactile rezistive, afișaje TFT și afișaje led RGB, este imposibil să nu îl găsești pe cel mai potrivit pentru proiectul tău.

LCD Raspberry Pi

LCD Raspberry Pi

Dacă ai în plan un (Robo)proiect care implică un display atașat la Raspberry Pi, în primul rând ai nevoie de un display, iar recomandarea noastră este Display 7” Raspberry Pi – Touch Screen Capacitive Touch care oferă utilizatorilor posibilitatea de a crea proiecte integrate. Afișajul de 800 x 480 se conectează printr-o placă de adaptare care gestionează conversia de putere și semnal. Doar două conexiuni la Pi sunt necesare; putere de la portul GPI al lui Pi și un cablu tip panglică care se conectează la portul DSI prezent pe toate plăcile Pi (cu excepția Raspberry Pi Zero și Zero W). Driverele touchscreen și o tastatură pe ecran vor fi integrate în cel mai recent sistem de operare Raspbian pentru o funcționalitate completă fără o tastatură fizică sau un mouse.

 

Cu adevărat interactiv – cele mai recente drivere de software vor suporta o tastatură virtuală „pe ecran”, astfel încât nu este nevoie să conectezi o tastatură și un mouse. Îți creezi astfel propriile dispozitive IoT, inclusiv un afișaj vizual. Pur și simplu conectezi Raspberry Pi, utilizezi un script Python pentru a interacționa cu afișajul și ești gata să îți creezi propriile dispozitive de automatizare cu capacitatea unui ecran tactil.

 

Robo(Calendar): cum poți transforma un monitor într-un calendar digital de perete

 

Modelul de Raspberry Pi pe care îl folosești nu contează foarte mult, dar trebuie să recunoaștem că anumite modele îți vor ușura viața. Placa ideală pentru ce vrem noi să facem este Raspberry Pi Zero W, fiindcă este extrem de mică și ușoară și are încorporată Wi-Fi. Pentru a configura și a conecta Raspberry Pi, vei avea nevoie de un cablu HDMI scurt și de o cartelă microSD de cel puțin 8 GB.

raspberry-pi-zero-w_1

În afară de Raspberry Pi, vei mai avea nevoie de alte câteva lucruri pentru a face acest proiect să funcționeze în doar câteva minute. Cel mai important lucru de care ai nevoie este un monitor vechi – de preferință un model subțire cu HDMI. Unele monitoare vor funcționa mai bine decât altele. Mai precis, cele care au porturile de conectare orientate în jos, în loc de drepte din spate, funcționează mult mai bine pentru că practic monitorul va fi agățat pe un perete. De asemenea, vei avea nevoie de un cablu prelungitor cu cel puțin două prize dar și de anumite piese pentru montarea ramei Pi, a sursei de alimentare a monitorului și a cablului HDMI sau VGA. Eventual pentru a ține excesul de cablu atașat cât mai strâns pe partea din spate a monitorului poți folosi bandă adezivă.

 

După ce ai strâns toate cablurile cât mai bine posibil în spatele monitorului, poți începe instalarea Raspbian pe Raspberry Pi. Partea bună este că acest proiect nu necesită niciun cod special pentru Raspberry Pi. De fapt, va fi lansat pe sistemul de operare Raspbian, o distribuție Linux special pentru Raspberry Pi. După ce ai instalat sistemul Raspbian, pornește Raspberry Pi și conectează-l la rețeaua wireless. Pentru afișarea tuturor informațiilor de pe monitor poți utiliza interfața web DAKboard. Aceasta poate fi setată de la un computer sau de pe un telefon mobil.

 

Practic intri pe dakboard.com și îți creezi un cont. Apoi începi configurarea afișajului conform preferințelor tale. Există cinci configurații de ecran diferite, în funcție de modul în care dorești să fie afișate informațiile pe display. De exemplu, pentru alegerea fusului orar, poți selecta fie un ceas analogic, fie digital, poți selecta un anumit format de dată și oră. Pentru opțiunile de fundal, poți alege între o serie de surse diferite, cum ar fi Instagram, Apple Photos, Google Photos, Dropbox, OneDrive, Bing, Flickr etc. După aceasta, poți conecta gratuit până la două calendare ICAL, selectați între Yahoo și AccuWeather pentru prognoza meteo, adaugi un singur feed RSS pentru titluri rotative și conectezi Todoist, Wunderlist sau Microsoft To-Do ca aplicație pentru gestionarea activităților, pentru a afișa mesajele.

 

Mic Dicționar pentru începători: Raspberry Pi este o placă de dezvoltare de tip Single Board Computer (SBC), adică un sistem de calcul nemodular implementat pe un singur cablaj electronic. Deși are dimensiuni foarte reduse (85mm x 56mm), Raspberry Pi este un calculator complet permițând funcționalități obișnuite precum rularea unui sistem de operare (Linux sau Windows) și rularea de aplicații așa cum sunt jocurile, editoarele de text, aplicațiile de teleconferință sau Internet etc. Dacă ești pasionat de robotică, dacă vrei să înveți sistemele din spatele acestor construcții fascinante, pe RoboFun vei găsi toate uneltele și instrumentele necesare pentru a da viață proiectului tău.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: