Sări la conţinut

Cum să începi (și să progresezi) în Robotică: sfaturi utile pentru începători

Tehnologia redesenează viitorul. Invențiile și folosirea gadgeturilor în viața de zi cu zi ne fac să înțelegm că meseriile viitorului vor avea legătură cu robotica și inteligența artificială. Abilitățile digitale sunt de nelipsit într-o lume reconfigurată de tehnologie, unde profesiile vor fi creionate de inovațiile momentului.

În ultima vreme, foarte mulți tineri se întreabă cum ar putea să învețe Robotica. Au înțeles că lumea în care trăim se va folosi de ajutorul roboților. Dar, robotica implică mult mai mult decât „construirea roboților”. De aceea, ne-am propus să analizăm diferitele căi pe care le poți parcurge către o carieră în robotică, precum și competența interdisciplinară dezvoltată de inginerii de robotică.

robotica incepatori

De unde începi în robotică?

Ce abilități ar trebui să ai în robotică? Ce ar trebui să studiezi pentru a avea o carieră? Robotica nu este o alegere simplă în carieră. Este un domeniu cu adevărat interdisciplinar, ceea ce îl face diferit de multe joburi tradiționale. Vrei să fii medic? Studiezi medicina. Vrei să construiești poduri? Studiezi inginerie civilă. Vrei să lucrezi cu roboți? Ei bine, ai putea studia electronica, informatica, matematica, biotehnologia, chimia etc. Există o mulțime de direcții către un loc de muncă în robotică.

O să începem aruncând o privire asupra nivelului de studiu din perioada liceului și facultății. Deci, dacă te întrebi ce ar trebui să studiezi dacă ești interesat de robotică atunci iată câteva subiecte de bază de la care ar trebui să pornești:

  • Matematica – Matematica îți va fi ultra necesară. Nu trebuie să fii John Nash, dar o bună înțelegere a algebrei și a geometriei sunt esențiale pentru toți cei care lucrează în domeniul roboticii.
  • Fizica (sau o altă știință) – O importantă înțelegere a științei este importantă în toate ramurile ingineriei. Fizica este deosebit de utilă deoarece oferă cunoștințe de proprietățile și structura materiei, circuite electrice, mecanică și alte subiecte cheie pentru robotică. Cu toate acestea, toate științele sunt utile, deoarece te învață cum să aplici matematica la problemele din lumea reală.

Fiecare țară are un set diferit de materii predate în școli, așa că este dificil de menționat o listă de discipline care se aplică tuturor. Dar, în schimb, există un set de competențe de bază care este necesar în domeniul roboticii:

  • Calculare și programare – Programarea este destul de importantă pentru robotică, așa că subiecte precum Informatică și Sisteme Informaționale sunt o alegere excelentă dacă ești un tânăr la început de drum în carieră.
  • Proiectare și tehnologie – Subiectele care pot stimula latura practică a ingineriei includ proiectarea produselor, comunicarea grafică, tehnologii avansate de fabricație.
  • Discipline specifice de inginerie – Unele școli oferă discipline în discipline specifice ingineriei, cum ar fi Autovehicule, Bioinginerie, Electronică, Mecatronică și Mecanică. Toate acestea pot fi benefice pentru rtinerii care aspiră la o carieră în robotică.

proiect robotica raspberry pi

Indiferent de calea pe care o alegi, asigură-te că vei continua să îți dezvolți cunoștințele și în toate celelalte domenii. Dacă vei arunca o privire asupra specialiștilor în robotică din cadrul NASA îți vei face o idee despre domeniile din care să începi cariera. Mulți dintre ei recomandă experiențe extracurriculare și participarea hands-on cu roboți de-a lungul întregii educații.

Pentru a înțelege cu adevărat teoria din spatele roboticii, este esențial să experimentezi diverse proiecte cu roboți, electronică, programare și mecanică. În plus, această perioadă de experimentare îți va permite să afli care sunt domeniile roboticii de care mai poți fi interesat.

De asemenea, kiturile de roboți, precum Lego Mindstorms, sunt un bun mod pentru a începe să te joci cu robotica acasă, la fel și sistemele încorporate precum Raspberry Pi. Unul dintre cele mai bune moduri de a obține experiență practică este să intri în una dintre numeroasele competiții de robotică, disponibile pentru diferite niveluri de vârstă și educație. 

5 sfaturi utile pentru începătorii în robotică

1. Setează-ți un obiect foarte clar și realist.

Pornind de la ceea ce știi în prezent, de la ceea ce vrei să faci în viitor, de vârsta pe care o ai, răspunde-ți la întrebările esențiale. Vrei să faci o meserie din robotică sau vrei să fie un hobby pe lângă ceea ce faci în prezent? Ai timp și disponibilitate să înveți sau ai trecut deja de vârsta la care poți să-ți alegi profesia și vrei să studiezi în paralel? Robotica este un domeniu greu, așadar primul lucru pe care trebuie să-l faci este să-ți calibrezi așteptările în funcție de abilitățile pe care le ai și capacitatea de învățare. 

2. Înscrie-te la cursuri de robotică și citește cărți de profil.

Primul pas pe care trebuie să-l faci este să te înscrii la cursuri de robotică, potrivite pentru vârsta ta și nivelul la care te afli. Există cursuri de robotică pentru începători și cursuri de robotică pentru avansați, special concepute pe-ți îmbogăți cunoștințele, experiențe de învățare valoroase, prin joacă și experimente, special concepute pe categorii de vârstă specifice. 

3. Învață cu LEGO Mindstorms.

LEGO Mindstorms este o structură hardware și software, produsă de compania Lego, pentru dezvoltarea de roboți programabili pe baza blocurilor de construcții Lego. Lego Mindstorms combină cărămizi LEGO programabile cu motoare electrice, senzori, piese de LEGO Technic (cum ar fi roțile dințate, axe și piese pneumatice) pentru a construi roboți și alte sisteme automate și / sau interactive. De la creare, au existat patru generații ale platformei Mindstorms: sistemul de invenție robotică original, NXT, NXT 2.0 și EV3. 

La fiecare lansare a platformei, capacitățile motorului și ale senzorului s-au extins. Lego Mindstorms EV3 este a treia generație Lego Mindstorms. EV3 este o dezvoltare suplimentară a NXT. Sistemul a fost lansat pe 1 septembrie 2013 iar setul include motoare, senzori, cărămidă programabilă EV3, mai mult de 550 de elemente LEGO Technic și o telecomandă. EV3 poate fi controlat prin dispozitive inteligente. Poate porni un sistem de operare alternativ de pe un card microSD, ceea ce face posibilă rularea ev3dev, un sistem de operare bazat pe Debian.

Cu ajutorul seturilor LEGO Mindstorms pasionații în robotică pot construi, programa și controla roboți descoperind programarea într-un mod practic, distractiv și interactiv. Lego Mindstorms se numără printre cele mai populare truse de robot pentru copii și una dintre cele mai utilizate pentru robotica educațională.

lego mindstorms

4. Începe să practici.

Începe să construiești mecanic și electric cel mai simplu model de robot. În general, pentru această activitate va trebui să proiectezi și construiești un robot care utilizează Arduino sau Raspberry Pi, să ai  2-4 motoare, 2-4 senzori simpli, un comutator, un LED și o baterie. Proiectează pe hârtie cum ar trebui să arate robotul dorit și părțile de care ai nevoie (dacă cumperi un kit, folosește-l sau modifică-l în funcție de rezultatul final pe care ți-l dorești). Construiește robotul folosind instrumente electrice de bază și citind manualele.

De asemenea, dacă te interesează mai mult partea de programare te poți folosi de kituri deja concepute, kituri de roboți pentru începători și nu numai. Astfel, nu-ți va rămâne decât să programezi robotul.

5. Înscrie-te în cluburi sau comunități de robotică.

Fie că sunt online sau fizice, făcând parte din grupurile de pasionați de robotică vei fi la curent cu noile informații, în plus vei putea primi ajutor la întrebările tale, deoarece principiul acestor comunități este tocmai sprijinul reciproc.

Pe RoboFun.ro vei găsi kituri roboți și roboți interactivi programabili pentru a face primii pași în robotică și pentru o experiență activă de învățare!

 

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.