Sări la conţinut

10 idei de proiecte pe care le poți face cu Raspberry Pi 4 în 2020

Suntem convinși că nu exagerăm cu nimic dacă spunem că Raspberry Pi 4 este un gadget revoluționar. Față de prima dată când a fost lansat în anul 2011, foarte puțini au crezut că un ”computer” va fi disponibil la doar 50 de dolari. Așa că, dacă una dintre rezoluțiile anului 2020 este să-ți cumperi o placă de dezvoltare Raspberry Pi 4 și ai nevoie de o idee de un proiect, îți prezentăm 10 de idei de proiecte interesante, pe diferite grade de dificultate. 

Raspberry Pi este un mic computer care permite studenților, experților și pasionaților de robotică să construiască proiecte computerizate inovatoare la un cost foarte accesibil. Popularitatea mare de care se bucură Raspberry Pi se datorează gamei infinite de posibilități de dezvoltare pe care acest sistem le oferă. Dacă ești în căutarea celor mai bune proiecte robo cool, cu noul Raspberry Pi 4 poți începe de la nivelul de bază până la cel avansat.

proiecte raspberry pi

Îți prezentăm în cele ce urmează idei de proiecte cu Raspberry Pi, clasificându-le în funcție de nivelul de complexitate (începător, intermediar și avansat). Ține cont că unele dintre proiecte mai au nevoie de echipamente sau senzori suplimentari.

Idei de proiecte Raspberry Pi 4 pentru Începători

Majoritatea proiectelor despre care vom vorbi sunt relativ simple. Nu au nevoie de multă experiență în programare și sunt suficient de populare încât să nu ai probleme în a găsi tutoriale pe Google sau YouTube. Dar, într-adevăr, aceste proiecte sunt potrivite pentru Raspberry Pi 4, așa că vom vedea împreună în cele ce urmează cum se pot face:

 1. Media Server

Construirea unui server media folosind Raspberry Pi este cel mai comun și probabil cel mai ușor proiect existent. Deoarece are un preț redus și un consum redus de energie, Raspberry Pi este o opțiune minunată pentru un server media. Întrucât majoritatea serverelor media sunt mereu pornite, Raspberry Pi este un mod rentabil pentru a face un media server.

2. Stație meteo

Poți crea o stație meteo personală cu doar câteva componente electronice, în primul rând ai nevoie de placa de dezvoltare Raspberry Pi. Astfel, ai nevoie de un senzor de temperatură și umiditate, de preferat o versiune mai nouă, pentru o precizie mai mare a datelor.

De asemenea, vei putea colecta date despre vreme folosind o varietate de senzori în funcție de ceea ce îți dorești.

3. Detector de mișcare

Un alt proiect simplu de făcut cu placa de bază Raspberry Pi este un detector de mișcare care te poate anunța în timp real dacă a pătruns o persoană în casa ta, în birou sau camera copilului.  Datorită designului său, modulul senzorului de mișcare PIR este foarte ușor de utilizat deoarece are deja componentele instalate.

Senzorii de mișcare Raspberry Pi în automatizarea casei sau aplicațiile în aer liber (ca detector clasic de mișcare în aer liber) sunt foarte ușor de implementat. De îndată ce se mișcă ceva, se trimite un semnal care poate fi primit și răspuns de către Raspberry Pi. Acest proiect necesită cunoștințe minime de hardware și poți găsi toate detaliile necesare pe site-ul oficial Raspberry Pi.

4. Server personal de jocuri

Dacă ești pasionat de jocuri pe calculator, atunci știi foarte bine că spațiul de stocare este un aspect foarte important. Deținerea unui server local personal are o mulțime de avantaje, inclusiv personalizare, stocare gratuită, securitate de înaltă calitate, control deplin asupra conținutului, capacitatea de a face schimbări rapide, un loc unde să experimentezi și multe altele. Un spațiu de stocare personal te ajută să-ți protejezi datele în situațiile în care apar erori ale unității. Poți folosi Raspberry Pi pentru a-ți construi un server local care să-ți permită să joci oricând, fără probleme, jocurile favorite.

3 proiecte Mega Robo Cool cu Raspberry Pi 4 pe care le poți începe chiar acum

Idei de proiecte Raspberry Pi 4 pentru Nivel Mediu

5. Server Web cu WordPress

Pasionat de dezvoltarea web sau lucrezi deja în programare? Poți încerca să configurezi un server LAMP (Linux + Apache + MySQL + PHP) și să instalezi WordPress pentru a crea un site web. De asemenea, poți alege să faci un server web de la zero fără să instalezi WordPress. Poți accesa site-ul pe orice dispozitiv din aceeași rețea cu Raspberry Pi.

6. Server de imprimare

Ți-ai dori să transformi vechea imprimantă și să o faci să funcționeze pe o rețea de dispozitive, fără a necesita o funcție WiFi încorporată? Ei bine, despre asta este vorba cu Raspberry Pi. Vei putea accesa imprimanta de pe mai multe dispozitive folosind un server de imprimare. 

7. Home Assistant

Asistenții controlați prin voce devin un lucru din ce în ce mai obișnuit. Multe case au Alexa sau Google Home care controlează totul, de la iluminat, electrocasnice și mass-media. O alternativă mult mai convenabilă ar fi să configurezi Google Assistant cu Raspberry Pi. Asistentul SDK Google îți permite să utilizezi serviciul pe propriile dispozitive. Așadar dacă vrei să mergi pe această variantă de configurare a Asistentului Google pe Raspberry Pi și activarea vocală a unui LED prin pinii GPI, acest tutorial îți va fi de folos. 

Idei de proiecte Raspberry Pi 4 pentru Nivel Mediu

8. Router local 

Dacă de multă vreme îți dorești să explorezi o zonă mai avansată a proiectelor cu Rasbperry Pi și crezi că acum a venit timpul să-ți îmbunătățești confidențialitatea datelor digitale, poți începe construind propriul router local. Practic te poți conecta la Internet și poți rămâne anonim în activitățile de navigare. Acest router local este asemănător cu un VPN, dar diferit din punct de vedere tehnic.

raspberry pi leduri

9. Controlul ledurilor prin voce

Am menționat anterior un proiect în care puteți configura Google Assistant pe Raspberry Pi, dar în acest caz vei putea face mai mult decât atât, vei controla LED-urile cu vocea. Nu vei avea nevoie de asistent de data aceasta, tot ce îți trebuie este kitul vocal Google AIY. Acest lucru este prezentat pe lista de proiecte oficiale Raspberry Pi.

10. VPN server 

Să-ți construiești propriul server VPN local poate fi destul de provocator de realizat, dar nu vei mai depinde de niciun provider. Unul dintre numeroasele lucruri pe care le poți face cu Raspberry Pi 4 este transmiterea de date. Raspberry Pi 4 poate funcționa ca server pentru multe proiecte, iar dacă ai mai multe dispozitive de calcul personale într-o rețea personală, Raspberry Pi 4 poate funcționa ca un server dedicat. De la server pentru jocurile pe calculator la găzduirea site-ului web, Raspberry Pi 4 poate face multe dintre aceste proiecte. Dar, acest lucru implică o serie de pași de instalare și configurare software.

Dacă te întrebi de ce să folosești Raspberry Pi 4 pentru aceste proiecte și nu o versiune mai veche, răspunsul este că pentru majoritatea proiectelor recomandate, acestea nu oferă viteza, flexibilitatea sau fiabilitatea lui Raspberry Pi 4. Aceste caracteristici fac o diferență mare atunci când lucrezi cu un calculator, server, centru media, consolă de jocuri sau dispozitiv smarthome.

1 comentariu »

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: