Roboți medicali: viitorul este despre colaborarea dintre oameni și roboți
Fascinația oamenilor pentru roboți a început cu foarte mult timp în urmă, cu mult înainte să se fi inventat termenul de „robot”. Rolul roboților s-a dovedit foarte important de-a lungul timpului, în special după cel de-al doilea război mondial, când a avut loc revoluția industrială. Acela a fost momentul când ”au intrat în scenă” roboții industriali care ridicau, sudau, tăiau și mutau obiecte, înlocuind practic brațele a zeci de muncitori. Alături de roboții industriali au fost dezvoltați roboții militari, roboţi utilizaţi în acţiuni de salvare, dar și roboţi trimişi în misiuni de explorare spaţială.
Deși medicina a început sa beneficieze relativ târziu de avantajele tehnologiei robotice, în prezent, utilizarea roboților în cadrul intervențiilor chirurgicale este o realitate cu care din ce în ce mai mulți chirurgi se familiarizează.
Primii ”pași” ai roboților în medicină
Primul robot implicat într-o intervenție (biopsie cerebrală) a fost Puma 560, în anul 1985. A urmat Probot, folosit în cadrul unei intervenții la prostată, în 1988. În 1992 a fost inaugurat Robodoc, destinat intervențiilor ortopedice de protezare a șoldului. Apoi, acest domeniu a cunoscut o dezvoltare tot mai alertă, urmând introducerea sistemelor da Vinci, AESOP, ZEUS etc.
Rolul roboților din medicină a crescut enorm până în prezent. Utilizarea roboților daVinci Xi a adus avantaje uluitoare atât pentru medicii chirurgi care au lucrat cu aceștia, cât și pentru pacienții care astfel vor putea opta pentru intervenții chirurgicale asistate de roboți.
Robotul daVinci este un sistem computerizat menit să eficientizeze și să îmbunătățească prestația chirurgului din sala de operație. Robotul daVinci Xi reprezintă vârful de gamă în materie de roboți folosiți în chirurgie și beneficiază de vedere tridimensională (3D) la o calitate superioară (HD), oferă posibilitatea de mărire a imaginilor de peste 10 ori, deține 4 brațe multifuncționale, cărora li se atașează instrumente chirurgicale, capabile să se rotească în 7 direcții, la 540 de grade. De asemenea, robotul daVinci Xi permite rotirea mesei de operație în timpul intervenției, precum și rotirea sistemului la 360 de grade în jurul pacientului.
Tipuri de roboți medicali
Roboții chirurgi. Roboții care ajută în tratamentul chirurgical includ, în același timp, numeroase implanturi robotizate, sunt denumiți și „roboții-chirurgi”. Pe lângă utilizarea din ce în ce mai frecventă în implanturile performante, cum ar fi de exemplu inima artificială sau implanturile cohleare, „roboții-chirurgi” permit operații foarte precise și mai puține neplăceri postoperatorii pentru pacient. Aceștia ar putea chiar corecta automat anumite gesturi chirurgicale neadaptate sau periculoase.
Roboții care ajută în terapia bolnavilor și în readaptare la viața socială. Există roboți speciali care ajută în terapia de readaptare socială a bolnavilor. S-au dovedit de un real folos în corectarea handicapului, atunci când o boală gravă sau accidentele au alterat capacitățile corporale, fiind utilizați în antrenament fizic, înlocuind astfel kinetoterapia.
De asemenea, există roboți care ajută la readaptarea socială și care pot fi utili pentru a furniza un sprijin fizico-social persoanelor handicapate sau în vârstă. Acești roboți casnici denumiți „roboți de companie” pot fi folosiți pentru a supraveghea, distra sau chiar ajuta anumite persoane în vârstă sau bolnave, atunci când ajutoarele umane lipsesc sau sunt respinse din motive patologice (în cazul copiilor autiști de exemplu).
Roboți autonomi care dezinfectează spitalele. UVD Robots este o companie daneză care produce roboți capabili să dezinfecteze camerele pacienților și sălile de operație din spitale. Acești roboți sunt capabili să dezinfecteze aproape orice tip de suprafață le este indicată, fiecare robot folosind lumini puternice ultraviolete C (UVC) cu lungime de undă puternică care emit suficientă energie pentru a distruge ADN-ul sau ARN-ul oricăror microorganisme.
Robotii companiei au funcționat în China în ultimele două sau trei săptămâni pentru eliminarea virusului Corona, care produce infecția Covid-19. Primii roboți au mers la Wuhan, unde situația este cea mai severă, dar scopul companiei este să furnizeze roboți pentru mii de spitale și unități spitalicești.
Dezinfecție în spitale cu inteligență artificială
Tehnologia de dezinfectare cu radiații UV este cunoscută de aproximativ un secol și este folosită în mod obișnuit pentru dezinfectarea apei potabile. Sistemele mobile de dezinfectare UVC sunt ceva mai frecvente – practic lămpile UV dipuse pe un robot se deplasează prin diverse locuri pentru a neutraliza virusuri, bacterii şi fungi.
Pentru medii mari precum un spital cu zeci de camere, sistemele UV care se operează manual pot fi costisitoare și cu rezultate nu foarte satisfăcătoare deoarece oamenii pot rata din neatenție anumite zone sau nu le expun suficient de mult razelor ultraviolete pentru a fi distruse bacteriile și virusurile.
Și în România, Departamentul pentru Situații de Urgență a anunțat (19 martie 2020), în parteneriat cu Bucharest Robots, că a introdus roboții în lupta cu noul coronavirus. Bucharest Robots și Asociația Suport au pus la dispoziția Institutului Național de Boli Infecțioase “Profesor Doctor Matei Balș” un robot autonom de dezinfecție cu lumină UVC produs de compania daneză pentru dezinfectarea spațiilor largi și aglomerate care sunt foarte dificil de dezinfectat cu metode tradiționale. Tehnologia Robotului UVD este eficientă în combaterea bacteriilor, virusurilor, fungilor și a altor patogeni.
Robotul care folosește spectrul de lumină UVC este complet autonom, funcționează fără intervenție umană și poate dezinfecta singur mai multe saloane sau săli de operații, având o productivitate mult mai mare și protejând astfel personalul medical din spitale.
Compania UVD Robots a petrecut patru ani pentru a dezvolta un sistem robotizat de dezinfectare UV, pe care a început să îl vândă în 2018. Robotul este format dintr-o bază mobilă echipată cu mai mulți senzori laser și o serie de lămpi UV montate pe partea de sus. Robotul este acționat printr-un sistem programabil. Robotul scanează mediul folosind tehnologia Lidar pentru a crea o hartă digitală. Această este o metodă de supraveghere care măsoară distanță fată de un obiect prin iluminarea obiectului cu lumină laser și măsurarea luminii reflectate cu un senzor. Diferențele de timp de întoarcere cu laser și lungimi de undă pot fi apoi utilizate pentru a face reprezentări digitale 3D. Practic tehnologia cu laser Lidar combină scanarea 3D și scanarea laser.
După aceea, robotul se bazează pe localizare și mapare simultană (SLAM) pentru a naviga pe cont propriu. Pentru deplină siguranță, robotul funcționează atunci când oamenii nu sunt în preajmă, folosind senzorii acestuia pentru a detecta mișcarea și oprirea luminilor UV dacă o persoană intră în zonă.
Viitorul prezent suna bine, ei inlocuiesc prezenta umana in locuri deosebit de periculoase mai ales in conditiile pandemiei cu care ne confruntam. Au aparut pe site-urile chinezesti zeci de lampi cu UV, unele din ele chiar echipate cu senzori de miscare asa cum am citit si in articol. Intrebarea sau nelamurirea mea este daca acestea functioneaza toate in gama de frecventa necesara scopului medical propus pentru ca nu sunt trecute la caracteristici (unele chiar lucreaza in plus si cu ozonizare) ceea ce ma face sa cred ca produse cu preturi de genul 10-60 $ ar putea sa fie falsuri.
ApreciazăApreciază