Sări la conţinut

10 idei de proiecte cu Arduino pentru studenții la Inginerie

Odată cu utilizarea tot mai mare a Arduino în diverse domenii, această placă de circuit electronică devine mai populară din zi în zi. Mai ales pentru studenții la inginerie care caută proiecte interesante, fie pentru începători, fie pentru susținerea diplomei de licență, alegerea Arduino este foarte potrivită. Proiectele cu Arduino sunt o opțiune foarte bună deoarece oferă o bază pentru învățare atât pe parte de electronică, cât și de robotică sau automatizare. 

Fiecare zi aduce o nouă invenție într-un colț al lumii, iar nucleul majorității proiectelor se bazează pe electronică. Arduino are o mare utilizare în automatizarea casei, detectarea inteligentă, inteligența artificială, robotică, știința și cunoașterea creierului, învățarea automată, scanarea amprentelor digitale, sistemul de monitorizare a vremii și multe altele. Nu numai că a obținut aprecierea în rândul inginerilor, ci și printre alți artiști, arhitecți, muzicieni, entuziaști și alți profesioniști. Aceasta arată creșterea exponențială a Arduino în lumea de astăzi.

Ce este Arduino?

Arduino este o platformă electronică open-source care combină atât software-ul cât și hardware pentru a permite oamenilor să facă proiecte interactive cu ușurință. Cu ajutorul plăcii de dezvoltare Arduino, poți crea proiecte remarcabile pe care lumea tehnologizată din prezent le solicită. 

Hardware-ul constă dintr-o placă hardware open source proiectată în jurul unui microcontroler Atmel AVR de 8 biți sau a unui Atmel ARM pe 32 de biți. Arduino este foarte ușor de învățat, deoarece funcționează doar pe limbaje de programare simple, cum ar fi C și C ++. Un instrument excelent pentru începătorii care își găsesc interesele în robotică, IoT, sisteme încorporate etc în plus, pe lângă faptul că este ușor de utilizat, este și rentabil.

Pe piaţă există o gamă foarte variată de sisteme de dezvoltare bazate pe microcontroler, dar avantajele pe care le are Arduino faţă de aceste sisteme sunt:

  • Costuri de achiziţie reduse.
  • Poate fi folosit pe orice sistem de operare (Linux,Windows sau MacOS). Majoritatea plăcilor de dezvoltare fiind limitate la sistemul de operare Windows.
  • Un mediu de programare simplu şi usor de învăţat.
  • Este open source, atât placa de dezvoltare cât şi mediul de programare.

Dacă ești student la inginerie, poți avea în vedere aceste idei de proiecte cu Arduino, pentru a-ți îmbunătăți cunoștințele tehnice, pentru a căpăta experiență și din practică, nu doar din teoria pe care o înveți la cursuri.

kit arduino incepatori

1. Glisor pentru camera video

Un proiect deloc costisitor care îți oferă posibilitatea de a face fotografii sau video mai deosebite fără a achiziționa de fapt accesorii mai costisitoare este un glisor. Este un proiect bazat pe Arduino, un motor pas cu pas, în care mișcările glisorului sunt direcționate pe coordonatele X-Y, glisorul putând fi controlat fără fir prin Bluetooth dintr-o aplicație mobilă Android. Poziția inițială și finală ale camerei sunt definite de utilizator și cu ajutorul motorului pas cu pas mișcările sunt efectuate fără probleme.

2. Robot de evitare a obstacolelor

Robotica este un domeniu de viitor cu o creștere accelerată. Fiind o ramură a ingineriei, aplicațiile roboticii sunt în creștere odată cu avansarea tehnologiei. Conceptul de robot mobil evoluează rapid, iar numărul de roboți mobili și complexitatea acestora sunt în creștere datorită  diferitelor aplicații.

Există multe tipuri de tehnici de navigație a robotului mobil, cum ar fi planificarea traseului, auto-localizarea și interpretarea hărților. Un robot de evitare a obstacolelor este un tip de robot mobil autonom care evită coliziunea cu obstacole neașteptate. Un astfel de proiect bazat pe Arduino folosește senzori cu telemetru cu ultrasunete pentru a evita coliziunile.

3. Sistem inteligent de irigare

Acest proiect cu Arduino te ajută să dezvolți un dispozitiv care detectează schimbarea nivelului de umiditate al solului și, în funcție de rezultatele obținute controlează fluxul de apă în consecință. Senzorii sunt sursele principale pentru a colecta informații importante din mediul înconjurător, deci pentru acest tip de proiect vei folosi și senzori de umiditate și temperatură.

4. Sistem de automatizare a casei

IoT (Internet of Things) schimbă modul în care trăim. Home Automation este un astfel de domeniu care este puternic influențat de IoT. În viitorul apropiat, orice sistem electric din fiecare cameră va fi controlat automat de computere. Cu Arduino și Windows de exemplu, poți construi un sistem de automatizare a casei care să poată controla de la distanță dispozitivele de acasă. Astfel, poți avea control asupra mai multor dispozitive controlabile din casă, de la controlul luminilor, aer condiționat, centrală termică, prize, până la detectarea prezenței umane în cameră prin intermediul senzorilor.

Smart Home cu Raspberry Pi

5. Braț robotic

Un braț robotic este un angrenaj mecanic, de obicei programabil, cu funcții similare cu un braț uman; brațul poate fi un mecanism care poate funcționa individual sau poate face parte dintr-un robot mai complex. Construirea unui braț robotic este un proiect amplu din care ai foarte multe de învățat mai ales dacă ești student la inginerie. Un astfel de proiect te va învăța cum să planifici un circuit, cum să programezi Arduino și cum să lucrezi cu piese în mișcare. 

Dacă ești începător și nu ai cunoștințe foarte avansate de electronică poți opta pentru un kit braț robotic care începe cu câteva abilități fundamentale de bază, dar îți dă posibilitatea să-l îmbunătățești. 

6. Monitorizarea temperaturii și umidității

Aplicațiile pe dispozitive mobile au luat amploare în ultimul timp, dată fiind ușurința cu care pot fi utilizate oriunde. Comunicația prin bluetooth este extrem de accesibilă datorită vitezei și a faptului că orice smartphone este dotat cu acest dispozitiv. Placa Arduino Uno este capabilă de a prelua date din mediul înconjurător printr-o serie de senzori şi de a efectua acţiuni asupra mediului prin intermediul luminilor, motoarelor, servomotoare, şi alte tipuri de dispozitive mecanice. Avantajul folosirii unei aplicații de monitorizare constă în transmiterea măsurătorilor temperaturii și a umidității în timp real pe telefon.

7. Sistem de detectare a fumului sau gazului

Un proiect interesat și cât se poate de util este realizarea unui sistem de detectare a fumului și gazului. Împreună cu Arduino Uno și cu un senzor de gaz sensibil la LPG, i-butan, propan, metan, alcool, hidrogen și fum acest proiect este util în echipamente de detectare a scurgerilor de gaze în case sau medii industriale.

8. Instalație cu leduri de Crăciun 

Dacă vrei să automatizezi diferite aspecte ale pomului de Crăciun, în special luminile, acesta poate fi un proiect cu Arduino extrem de interesant. Cu acest pom de Crăciun alimentat de Arduino, poți înregistra și orice activitate care se petrece în jurul bradului. Poți chiar să îl programezi pentru a face luminile să se aprindă și să se stingă la răsărit și apus.

9. Sonerie de ușă wi-fi

Soneriile tradiționale sunt înlocuite treptat cu dispozitive avansate fără fir. Cu o sonerie wi-fi, poziția comutatorului nu este fixă. Îl poți plasa practic oriunde dorești și, de asemenea, instalarea este destul de simplă. Configurarea soneriei wi-fi cu Arduino nu necesită cabluri interne. Pentru un astfel de proiect vei folosi modulul RF pentru comunicații fără fir și, de asemenea, o placă Arduino UNO pentru a analiza datele. 

10. Lampă automată de noapte

Senzorii de lumină sunt dispozitive foarte utile într-o gamă largă de aplicații. Una dintre aplicațiile obișnuite este o lampă automată de noapte, unde un bec este aprins automat de îndată ce apune soarele. O altă aplicație bună este trackerul solar, care urmărește soarele și rotește panoul solar în consecință. Toate aceste aplicații utilizează un rezistor foto simplu sau un LDR ca dispozitiv principal de detectare. 

Învățarea oricărei abilități noi este întotdeauna o provocare. Cu Arduino înveți cum să construiești dispozitive electronice întregi de la zero. Tocmai de aceea, avantajul unui astfel de proiect pentru un student la inginerie este faptul că învață concepte din mai multe arii: electronică, codare, senzori, servo, automatizare, asamblare și multe altele.

Alege acel proiect care îți oferă entuziasm și caută componentele necasare pe Robofun.ro unde vei găsi mai multe tipuri de plăci Arduino.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: