Sări la conţinut

Concurs : Robotul EVA

Acest articol este publicat in cadrul concursului Robofun 2012.  Perioada de votare pentru acest proiect s-a incheiat. Acest proiect a acumulat un numar de 8 voturi.

In cele ce urmeaza va voi prezenta robotelul pe care l-am realizat pentru fetita mea si care a fost botezat EVA.

Principala functie a acestui robot este de a purta in mod interactiv mici conversatii cu ajutorul unor mesaje pre-inregistrate si a butoanelor plasate pe piept. Pentru a-i conferi si ceva mobilitate, i-am adaugat ulterior un sasiu Tamiya plus rotile aferente si vor urma si senzorii necesari urmaririi unei linii.

Partea de redare a sunetului este formata dintr-un MP3_Trigger legat la un amplificator audio si doua difuzoare, provenite dintr-o pereche de boxe de calculator.  MP3_Trigger-ul este comandat serial de catre un modul Arduino.

Luminile sunt de asemenea comandate de catre Arduino prin intermediul unor tranzistoare NPN.

Pentru ochi am folosit doua LED-uri albastre peste care am lipit doua discuri de plexiglas slefuite pentru a obtine o iluminare cat mai uniforma. LED-urile corespunzatoare gurii sunt comandate de catre pinul 11 PWM, intensitatea luminoasa a LED-urilor modificandu-se cat timp robotul “vorbeste”. Toate LED-urile sunt alimentate la tensiunea de 5V si sunt inseriate cu rezistente de 120 ohmi pentru limitarea curentului.

Butoanele de comanda sunt push butoane luminate fiecare de cate un LED.

Corpul este taiat dintr-un tub de PVC de diametru 110mm si inaltime 170mm.

Capul l-am realizat din polistiren extrudat, lipit pe mai multe straturi, taiat si slefuit. Dupa finisajele finale, am vopsit totul in rosu, cu vopsea care nu ataca polistirenul.

Alimentarea intregului robot se realizeaza dintr-un acumulator LiPo cu 2 celule in serie (7.4V, 1300mA). Aceasta tensiune este aplicata direct pe mufa jack a modulului Arduino si in paralel pe un stabilizator de tensiune de 5V de unde sunt alimentate LED-urile si motoarele.

 

Daca este nevoie de lamuriri suplimentare, va stau la dispozitie.

O zi frumoasa,
-=Seba=-

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: