Sări la conţinut

Robofun Make – Servicii Printare 3D

Ce este printarea 3D ?

Printarea 3D este procedeul prin care se obtin obiecte tridimensionale (roti dintate, mecanisme, vaze, figurine, elemente mecanice, bijuterii, sau orice alt obiect) prin depunerea de material plastic in straturi succesive folosind o imprimanta 3D.

Piesele printate 3D rezista mecanic, sau sunt un fel jucarii ?

Well, o mare parte din componentele mecanice si de structura pe care le utilizam pentru constructia unei imprimante Prusa I3 sunt realizate cu o alta imprimanta Prusa I3. Pentru a oferi serviciul de imprimare 3D utilizam imprimantele Prusa I3, cu componente imprimate 3D. Si prin „utilizam” intelegem de obicei ca imprimantele functioneaza in jur de 18 – 20 de ore din 24. Si inca nu a cedat vreo roata dintata in ultimul an. Cred ca asta raspunde intrebarii de mai sus.

Ce aveti nevoie de la mine ca sa imi printati un obiect 3D ?

Avem nevoie de modelul obiectului, un fisier in formatul STL. Poti obtine acest fisier fie prin descarcarea gratuita a unui model opensource (vezi site-ul www.thingiverse.com), fie prin proiectarea obiectului utilizand un software 3D. La aceasta adresa – http://www.3ders.org/3d-software/3d-software-list.html – gasesti o lista lunga cu programe pentru editare 3D, care permit exportul in format STL. Unele dintre ele (TinkerCad – pentru cei carora le place sa deseneze cu mouse-ul sau OpenScad – pentru programatori) sunt foarte simplu de utilizat.

Obiectele sunt pline sau sunt goale pe interior ?

Depinde cum hotarasti tu. In momentul printarii putem modifica simplu gradul de umplere in interior pentru obiectul printat. In general, pentru roti dintate si elemente de forta vei dori un grad de umplere de 100%, iar pentru restul vei dori un grad de umplere in jur de 20%. Evident ca te putem ajuta cu decizia, cand ne trimiti modelul iti vom sugera noi gradul de umplere potrivit. Exista situatii in care anumite obiecte nu pot fi printate cu orice grad de umplere (spre exemplu, un cub gol pe interior nu va putea fi printat, intrucat tavanul va cadea in timpul printarii spre interior).

 Asa arata interiorul unui cub cu grad de umplere 100%

 

Asa arata interiorul unui cub cu grad de umplere 20%

 

Asa arata interiorul unui cub cu grad de umplere 0%  (gol pe interior)

 

 

Ce imprimante folositi, si cat costa serviciul de printare 3D ?

Folosim imprimante Prusa I3, iar pretul mediu este de 1.9 RON / cm^3 (sau 1.54 RON / gram) de material utilizat (TVA inclus) pentru printare in PLA . Acest pret este modificat in plus sau in minus in functie de dimensiunea si complexitatea obiectului. Spre exemplu, pentru un obiect mare si relativ simplu de printat (de exemplu, mai mult de 100 de grame), vom aplica un discount in jur de de 50% . Pentru un obiect mic (cateva grame), sau dificil de printat,  vom ajusta pretul in sus cu un procent.

Ceea ce este important este ca nu vom printa fara sa iti comunicam pretul exact pe care il vei plati, de la bun inceput, si fara sa avem acordul tau in prealabil. Dupa ce avem obiectul in format STL, iti vom comunica un pret exact pe care il vei plati doar daca este OK cotatia noastra.

 

 

Si totusi, cat ma costa sa-mi printati 3D un obiect ?

Este dificil de raspuns exact acestei intrebari fara a avea modelul STL pentru obiect.

Ca sa iti faci o idee, cateva preturi aproximative mai jos (valabile pentru printarea folosind material plastic; pentru cauciuc, preturile sunt aproximativ duble):

– un cub cu latura de 2 cm, gol pe interior, cu grosimea peretelui de 1 mm : cantareste 3 g, costa 4.6 RON (TVA inclus)

– un cub cu latura de 2 cm, cu umplere in interior de 20%, cu grosimea peretelui de 1 mm : cantareste 3 g, costa 6 RON (TVA inclus)

– un cub cu latura de 2 cm, complet plin : cantareste 10 g, costa 15 RON (TVA inclus)

– oricare dintre componentele printate 3D din magazinul Robofun Make (vezi pretul afisat pe fiecare produs in parte, precum si dimensiunile obiectului din josul paginii).

Daca vrei sa o estimare precisa, instaleaza programul Cura si configureaza-l ca in aceste screenshot-uri – screenshot1, screenshot2 . Dupa ce vei incarca modelul STL, Cura iti va spune cate grame are obiectul printat. Inmultesti gramele cu 1.54 RON / gram si obtii pretul final. Poti alege ca obiectul printat sa fie complet plin in interior (caz in care vei introduce „100” in campul „Fill Density”), sau sa fie complet gol in interior (caz in care vei introduce „0” in campul „Fill Density”).  O valoare medie este „20” pentru „Fill Density”. Evident ca si pretul va depinde de gradul de umplere al obiectului. In general, vei dori umplere de 100 pentru roti dintate si alte mecanisme de forta, si 20-25% pentru restul. Sau trimite obiectul STL la noi si iti spunem noi cat costa.

OK, vreau sa imi printati ceva, ce am de facut ?

Ai cateva variante la dispozitie :

1. iti alegi un obiect din magazinul Robofun Make; avem aceste obiecte deja in stoc, iti ajung a doua zi (si ai si livrare gratuita prin Fan Courier pentru o comanda mai mare de 100 de RON)

2. iti alegi un obiect din site-ul thingiverse.com si noi il printam pentru tine

3. iti proiectezi singur un obiect si ne dai fisierul in format STL

4. lansezi o comanda pentru „Obiect Printat 3D la Cerere„; te vom contacta in cel mai scurt timp ca sa iti comunicam costul serviciului de printare, si daca esti de acord, vom printa obiectul pentru tine si il vom livra prin FanCourier (la fel ca si pentru restul de comenzi Robofun, orice comanda peste 100 de RON are transportul platit de noi)

Alte intrebari ?

Trimiteti-ne un email la contact [at] robofun [dot] ro  si va ajutam cu placere.

2 comentarii »

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.