ESP8266 Geolocation
Localizarea geografică este o problemă rezolvată cu ajutorul mai multor tehnologii actuale. Tehnologia GPS, cea mai cunoscută și utilizată modalitate de localizare, necesită funcționarea în spații deschise și utilizarea unui receptor specializat. În dispozitivele actuale această tehnologie se utilizează în combinație cu alte metode pentru a crește acuratețea localizării și pentru a oferi posibilitatea de localizare inclusiv în interiorul clădirilor. De exemplu, în telefoanele mobile inteligente, tehnologia GPS este combinată cu triangularizarea semnalelor radio GSM și WiFi. În cadrul materialului de față vom arăta cum putem utiliza tehnica de localizare bazată pe triangularizarea semnalului WiFi utilizând o placă de dezvoltare WiFi ESP8266 și pe serviciul cloud Google Geolocation API. O astfel de soluție permite realizarea unui dispozitiv de localizare mult mai ieftin decât dispozitivele comerciale bazate pe soluții GPS și care permite localizarea inclusiv în interiorul clădirilor. Singura cerință de funcționare mai specială a dispozitivului este prezența unor rețele WiFi cartografiate de compania Google (cerință îndeplinită cu siguranță în mediul urban).
Pentru implementare am ales o placă de dezvoltare Adafruit Feather HUZZAH dar poate fi utilizată orice placă bazată pe ESP8266. Unul dintre avantajele oferite de placa de dezvoltare aleasă este posibilitatea de alimentare directă de la un acumulator LiPo de 3.7V permițând astfel realizarea unui sistem portabil. Pentru partea de afișare, utilă mai ales în cazul utilizării mobile a dispozitivului implementat, am utilizat un afișaj SHARP Memory Display ce are un consum extrem de redus (4µA @ 3.3V) și un contrast foarte bun.
Cele două componente ale sistemului vor comunica prin intermediul unei conexiuni SPI unidirecționale (doar 3 fire). Asftel, vom conecta:
- Pinii 3.3V și GND al ecranului la pinii corespondenți ai plăcii de dezvoltare;
- Pinul CLK al ecranului la pinul 14 al plăcii de dezvoltare;
- Pinul DI al ecranului la pinul 13 al plăcii de dezvoltare;
- Pinul CS al ecranului la pinul 5 al plăcii de dezvoltare.
Pinul 16 (Wake) al plăcii va fi conectat la pinul RST dacă dorim ca sistemul să intre în modul de consum redus între două localizări (util pentru funcționarea mobilă cu alimentare bazată pe acumulator). Conexiunea trebuie realizată după încărcarea programului pe placa de dezvoltare.
Programul sistemului a fost testat utilizând mediul de dezvoltare Arduino IDE 1.8.5 având instalate extensia ESP8266 Community 2.4.1 și bibliotecile Adafruit GFX 1.2.3, Adafruit SHARP Memory Display 1.0.6 (pentru controlul ecranului) și WifiLocation 1.2.2 (pentru interacțiunea cu Geolocation API).
#include <ESP8266WiFi.h>
#include <WifiLocation.h>
#include <Adafruit_GFX.h>
#include <Adafruit_SharpMem.h>
În cadrul programului trebuie personalizate datele de acces la o rețea WiFi (ssid și passwd) și cheia de acces la serviciile cloud Google (googleApiKey). Pentru a obține cheia de acces trebuie să vă înregistrați ca dezvoltator pe site-ul Google Developers, să activați funcționalitatea GeoLocation API și să solicitați cheia de acces. Accesul este gratuit până la o limită de 2500 de interogări pe zi (evitați o utilizare la un interval mai mic de 30 de secunde).
const char* googleApiKey = „…”;
const char* ssid = „…”;
const char* passwd = „…”;
WifiLocation location(googleApiKey);
#define SHARP_SCK 14
#define SHARP_MOSI 13
#define SHARP_SS 5
Adafruit_SharpMem display(SHARP_SCK, SHARP_MOSI, SHARP_SS, 96, 96);
#define BLACK 0
#define WHITE 1
Directiva debug poate fi utilizată (decomentată) dacă doriți să vedeți mesajele generate de sistem în consola serială.
//#define debug
În cadrul secțiunii setup() se va realiza scanarea rețelelor WiFi din zona în care se află sistemul, obținerea coordonatelor geografice de la serviciul cloud de localizare pe baza puterii semnalului fiecărei rețea WiFi observate și afișarea coordonatelor pe ecran (și în consola serială dacă este activată directiva debug). După un ciclu de localizare sistemul va intra în stare de consum redus (deepSleep) pentru 10 minute. Datele afișate vor conține latitudinea și longitudinea precum și acuratețea localizării (exprimată în metri).
void setup() {
#ifdef debug
Serial.begin(115200);
#endif
display.begin();
display.clearDisplay();
display.refresh();
WiFi.mode(WIFI_STA);
WiFi.begin(ssid, passwd);
while (WiFi.status() != WL_CONNECTED) {
#ifdef debug
Serial.print(„Attempting to connect to WPA SSID:„);
Serial.println(ssid);
Serial.print(„Status = „);
Serial.println(WiFi.status());
#endif
delay(500);
}
location_t loc = location.getGeoFromWiFi();
#ifdef debug
Serial.println(„Location request data”);
Serial.println(location.getSurroundingWiFiJson());
Serial.println(„Latitude: ” + String(loc.lat, 7));
Serial.println(„Longitude: ” + String(loc.lon, 7));
Serial.println(„Accuracy: ” + String(loc.accuracy));
#endif
display.setTextColor(BLACK);
display.setCursor(12,10);
display.setTextSize(1);
display.println(„Latitude:”);
display.setCursor(5,19);
display.setTextSize(2);
display.println(String(loc.lat, 3));
display.setCursor(12,37);
display.setTextSize(1);
display.println(„Longitude:”);
display.setCursor(5,46);
display.setTextSize(2);
display.println(String(loc.lon, 3));
display.setCursor(12,64);
display.setTextSize(1);
display.println(„Accuracy:”);
display.setCursor(5,73);
display.setTextSize(2);
display.println(String(loc.accuracy));
display.refresh();
ESP.deepSleep(600L*1000000L);
}
void loop() {
}