Cameră video GSM
Camerele de supraveghere video sunt deja o tehnologie comună. Ca urmare a creșterii acoperirii și vitezei de comunicație a rețelei Internet majoritatea camerelor de supraveghere sunt camere digitale IP. Instalarea acestora este simplă și este posibilă stocarea înregistrărilor video pe sisteme aflate la mare distanță. O categorie specială de sisteme de supraveghere video sunt camerele ce funcționează în lipsa unei infrastructuri Internet obișnuite (cablu sau WiFi). Este vorba de sistemele de supraveghere ce funcționează în locații izolate, camere de supraveghere a unor zone sălbatice, camere de supraveghere a vânatului etc. Aceste camere pot înregistra doar local imaginile surprinse (pe o memorie internă) sau le pot transmite prin intermediul infrastructurii puse la dispoziție de rețelele de telefonie mobilă ce au o acoperire mult mai mare decât rețelele WiFi / cablu. Materialul de față își propune să prezinte o modalitate de construire a unei astfel de camere video ce permite transmisia imaginilor la distanță prin intermediul unui modem GSM. Soluția este simplă și are un cost mult mai mic decât sistemele comerciale aflate pe piață. În construirea sistemului ne vom folosi de o placă Raspberry Pi Zero (este mai ieftină achiziționarea unui kit format din placă și adaptori decât achiziționarea separată, în cazul sistemului nostrul vom avea nevoie atât de pini cât și de adaptorul microUSB-USB), o cameră video Raspberry Pi versiunea 2 și de un modem GSM USB. Testele au fost realizate utilizând un modem USB Huawei E3131 oferit gratuit la contractarea oricărui alt serviciu de către unul dintre marile companii de servicii Internet și TV din România dar se poate utiliza orice modem USB (de exemplu). Unul dintre avantajele utilizării unui modem USB este posibilitatea utilizării rețelelor de telefonie mobilă exclusiv 3G / 4G.
Pentru alimentarea sistemului se poate utiliza o baterie externă USB sau un alimentator de rețea de 5V, minim 1A (se poate utiliza alimentatorul oficial al plăcii Raspberry Pi 3).
Conectarea camerei video necesită un cablu special deoarece conectorul de pe placa Raspberry Pi Zero are o dimensiune mai mică decât conectorul de pe placa Raspberry Pi.
ATENȚIE!!! Doar începând cu versiunea 1.3 placa Raspberry Pi Zero are conector CSI.
ATENȚIE!!! Conectorul CSI de pe placa Raspberry Pi Zero este foarte firav (mult mai firav decât cel de pe placa Raspberry Pi), manevrați cu foarte multă grijă sau riscați să distrugeți fizic clema de închidere a mufei.
Pentru punerea în funcțiune a sistemului mai aveți nevoie de un card microSD pe care să copiați sistemul de operare (se recomandă utilizarea unui card de memorie de calitate). Se recomandă utilizarea versiunii Lite a sistemului de operare Raspbian pentru a nu încărca microprocesorul cu execuția interfeței grafice utilizator și a altor servicii ce nu sunt necesare. Pentru testare s-a utilizat versiunea 2018-03-13-raspbian-stretch-lite.
Deoarece placa Raspberry Pi Zero nu are nici o conectivitate de rețea și nici nu are suficienți conectori pentru conectarea simultană a mai multor dispozitive USB (tastatură + modem GSM USB) se va apela la conectarea unui convertor serial – USB de 3.3V sau a unui cablu de debug Raspberry Pi. Această modalitate de acces va permite accesarea consolei de comenzi a plăcii direct prin intermediul conexiunii seriale USB. Pentru mai multe detalii se poate consulta și materialul „Raspberry Pi Zero Headless Quick Start”.
Funcționarea modemului GSM USB necesită câteva pachete software ce sunt în mod implicit instalate inclusiv în versiunea Lite a sistemului de operare Raspbian. În mod normal, după conectarea fizică a modemului, este necesară adăugării în fișierul /etc/network/interfaces a următoarelor linii:
auto gprs
iface gprs inet ppp
provider gprs
și crearea fișierului gprs în directorul /etc/ppp/peers cu următorul conținut:
connect „/usr/sbin/chat -v -f /etc/chatscripts/gprs -T em”
/dev/ttyUSB0
noipdefault
defaultroute
replacedefaultroute
hide-password
noauth
persist
usepeerdns
După o repornire a plăcii placa Raspberry Pi Zero ar trebui să aibă conectivitate Internet prin intermediul modemului GSM USB (bineînțeles dacă acesta are o cartelă SIM validă). În cazul în care configurația indicată nu funcționează este necesară conectarea temporară (înlocuirea modemului GSM USB) a unei plăci de rețea USB, aducerea la zi a sistemului de operare:
# sudo apt-get update
# sudo apt-get upgrade
și instalarea pachetelor ce deservesc funcționarea conexiunii de rețea prin intermediul modemului GSM USB:
# sudo apt-get install ppp usb-modeswitch usb-modeswitch-data
Alternativ, se poate utiliza o placă Raspberry Pi Zero W dacă nu se dorește realizarea unei camere video GSM ci a unei camere video IP WiFi (camera va transmite imagini prin intermediul unei rețele WiFi obișnuite). Varianta potrivită dacă doriți să realizați o cameră video de supraveghere pentru apartament nu pentru locații izolate. În acest caz kitul conține și cablul pentru conectorul CSI specific Raspberry Pi Zero și o carcasă în care se pot integra cu ușurință placa și camera video. Bineînțeles, este posibilă combinarea celor două soluții de conectare și se poate cerceta posibilitatea de realizare a unui router GSM-WiFi ce include cameră video de supraveghere.
Pentru verificarea funcționării camerei video se poate rula comanda:
# raspistill -o poza.jpg
Dacă comanda anterioară nu returnează nici o eroare, cel mai probabil camera video este conectată corect și funcționează corespunzător.
Pentru transmiterea în rețea a imaginilor preluate de la camera video vom utiliza programul motion iar ca interfață web motioneye. Pentru instalarea celor două programe se recomandă parcurgerea materialului oficial „Install On Raspbian”. Pachetul motion este integrat în distribuția Raspbian dar se recomandă instalarea versiunii indicate în materialul anterior. Camera CSI utilizată în proiectul nostru nu este compatibilă cu software-ul motion din acest motiv trebuie activat un modul la nivel de kernel care să permită utilizarea acesteia ca o cameră USB obișnuită. Acest lucru se realizează prin inserarea următoarei linii în fișierul /etc/modules:
bcm2835-v4l2
Dacă utilizăm o placă Raspberry Pi Zero W putem verifica funcționarea transmiterii de imagini în rețeaua locală accesând adresa IP a plăcii pe portul 8765 (utilizator: admin, fără nici un fel de parolă).
În cazul în care utilizăm Raspberry Pi Zero și modem USB GSM sau în cazul în care dorim să accesăm o placă Raspberry Pi Zero W dintr-o altă rețea decât cea locală, adică dacă dorim să accesăm interfața MotionEye prin Internet, vom utiliza un serviciu ce permite redirectarea conexiunilor. Acest serviciu este disponibil prin intermediul platformei remot3.it și este gratuit (prin înregistrarea unui cont) la un nivel decent de utilizare (8 ore pe zi). Această soluție ne scutește de configurații de rețea complicate precum redirectare de porturi sau achiziționarea de adrese IP fixe de la furnizorul de servicii Internet. Pentru utilizarea efectivă a serviciului este necesară instalarea pachetului weavedconnectd și înregistrarea sistemului sub contul creat pe platformă – procese detaliate în materialul „Installing the remot3.it weavedconnectd daemon on your Raspberry Pi”. În cadrul instalării este necesară definirea unei redirectări pentru interfața web MotionEye (protocol HTTP, port 8765):
După parcurgerea acestor operații vom putea accesa interfața web a camerei video de oriunde din Internet prin intermediul platformei remot3.it.
O alternativă suplimentară de acces la interfața web a camerei este aplicația mobilă (pentru sistemul de operare Android) Weaved For Raspberry Pi prin intermediul căreia veți putea accesa de la distanță orice serviciu de pe placa Raspberry Pi inclusiv interfața web a camerei video.