Sări la conţinut

Cum alegi un multimetru digital?

Multimetrul este acel dispozitiv electronic care ne ajută să măsurăm rezistența electrică, dar și tensiunea și intensitatea curentului electric. Alegerea unui multimetru ne poate duce cu gândul la alegerea unui multimetru analogic, care are prețul mai convenabil, chiar dacă precizia lui este foarte bună, în limitele tehnologice ale acestui produs. Este foarte important să facem o inventariere a funcțiilor de care avem nevoie și să verificăm dacă ele corespund cerințelor noastre, multimetrul analogic având o gamă mult mai restrânsă de funcții, mai ales speciale. O precizie mult mai mică, care poate fi deteriorată și de factorul uman și, nu în ultimul rând, o mai greoaie modalitate de folosință. În funcție de ce multimetru alegem, cu ajutorul lui putem testa diferite componente, cum ar fi condensatori, diode și tranzistori sau putem depana un circuit pentru a identifica scurgerile de curent electric sau a identifica zonele cu probleme.

Pentru lucrări care necesită precizie mai mare, prelucrare și comparare a datelor, precum și măsurători mai speciale, indiferent de calitate și preț, achiziționarea unui multimetru analogic este total inoportună.

Multimetrul digital are un set de sonde – una neagră și una roșie, cu ajutorul cărora vei testa o componentă sau o porțiune de circuit și un ecran pe care vei vedea rezultatele înregistrate. Pe multimetru vei găsi și rotorul pe care va trebui să îl setezi în funcție de ce vei măsura – rezistență, intensitate sau tensiune.

Este motivul pentru care în continuare ne vom referi numai la achziționarea unui multimetru digital.

Alegerea unui multimetru digital trebuie să țină seama, în primul rând, de scopul pentru care va fi folosit, de câtă exactitate se cere în măsurătorile efectuate, de cât de des va fi folosit și de cât esti dispus să plătești pe el. O alegere greșită este cea în care s-au impus niște caracteristici foarte ridicate, de care, nefiind neapărată nevoie, au însemnat bani nefolosiți, în timp ce un brand mai puțin cunoscut a fost mai ieftin, dar mult mai puțin fiabil.

În alegerea unui astfel de multimetru digital trebuie să avem în vedere câteva aspecte importante:

Caracteristicile necesare ale multimetrului digital

Multimetrele digitale tind spre o exactitate mult mai mare în afișarea rezultatelor pe ecranul LCD. Precizia măsurăturii este de multe ori sub nivelul procentelor. Multe dintre multimetrele de pe piață nu s-au mărginit la măsurarea tensiunilor, intensității curentului sau a rezistenței electrice, ci afișează temperatura, frecvența sau continuitatea. Multimetrele digitale pot fi folosite la motoare sau la baterii, întrerupătoare sau surse de energie. Lista completă a aplicațiilor unui astfel de multimetru se poate afla numai studiind manualul de servicii aferent.

Pentru alegerea multimetrului digital potrivit trebuie să evaluaţi care sunt măsurătorile de bază pe care le veți efectua şi care sunt cerinţele de bază ale activităţii pe care o desfășurați, iar în cele din urmă aruncaţi o privire asupra caracteristicilor și funcţiilor speciale integrate în multe dintre multimetre. Gândiţi-vă dacă trebuie să faceţi măsurători de bază sau dacă aveţi nevoie de opţiunile de depanare mai avansate oferite de caracteristicile speciale.

Un multimetru digital ar trebui ales dacă printre caracteristicile sale are autoscalare. Autoscalarea dă unui multimetru multă flexibilitate și permite să lucrezi pe o gamă largă de tensiuni, cu mare sensibilitate. Lucrul cu curenți mici te ajută la detectarea unor defecțiuni ale sistemelor de cablare, la calculatoare și multe altele.

Trebuie să analizați cu atenție:

  • Mediul de lucru, caracterizat prin tipurile de echipamente și de măsurători, aplicațiile folosite și nivelul tensiuniilor întrebuințate;
  • Caracteristicile și funcțiile speciale necesare, cum ar fi capacitatea electrică, frecvența curenților, temperaturile componentelor, măsurarea tensiunii fără contact, modul de impedanță joasă, înregistrări de minim și maxim sau stabilirea tendințelor;
  • Rezoluția impulsurilor și precizia de măsurătoare.

Prețul multimetrului digital

Un multimetru digital de calitate poate avea prețul cuprins între câteva sute și câteva mii de lei, în funcție de caracteristicile și de brandul achiziționat. Un multimetru digital de ultimă generație, de la un brand de top ajunge să coste peste 2000 de lei.

Actual, oferta pieții este foarte variată, provenind de la diverși producători, cu caracteristici și prețuri diferite. Ca la oricare din produs, și la multimetrele digitale, brandul este o garanție a calității. Un multimetru digital de la un producător renumit te va ajuta în scopul urmărit fără să fii de profesie electrician, mecanic sau tehnician. Totuși, dacă nu ești electrician profesionist, nu are sens  să alegi un model care să coste mai mult de 300 lei într-o primă fază.

Brandul multimetrului digital

Există foarte multe branduri care oferă multimetre digitale, o mulțime foarte importantă produc echipament de foarte bună calitate. Adafruit este unul dintre brandurile de renume internațional care produc multimetre digital performante.

Luând în calcul toți factorii de mai sus, pe piață există disponibile foarte multe multimetre digitale de calitate. O atentă cercetare, care va bifa toate caracteristicile și cerințele de care ai nevoie, stabilind un buget decent, poate duce la o alegere bună. Foarte important este achiziționarea nu numai a multimetrului digital cu funcții standard și autoscalare, ci a unuia care să dețină toate funcțiile speciale pe care le căutăm.

1 comentariu »

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: