Sări la conţinut

Cum să folosești un multimetru

Multimetrul este aparatul cu funcții de determinare și de măsurare a mai multor mărimi electrice, ce a apărut odată cu dezvoltarea circuitelor electronice. Multimetrul se utilizează pentru măsurarea tensiunii electrice U și a intensității curentului electric I. Rezistența electrică a unui conductor R, capacitatea electrică C a unui condensator sau inductanța L a unei bobine electrice, sunt de asemenea mărimi ce pot fi măsurate cu multimetrul.

Din punctul de vedere al tipurilor de multimetre existente, multimetrele pot fi analogice sau digitale.

  • Multimetrul analogic

Analogic înseamnă „identic” sau „la fel”. Semnalul analogic este demodulat și transformat în semnal electric a cărui tensiune sau intensitate variază conform semnalului util. Pe o scară cuprinsă între valorile extreme ale tensiunii sau intensității, pusă în corespondență cu scara de variație a parametrului util respectiv, se poate citi prin analogie valoarea acestuia.

Multimetrul analogic are un ecran de afișaj, unde un ac indicator se poate mișca de la stânga spre dreapta, având drept fundal diferite scări, ale diferiților parametri de măsurat, iar în funcție de mărimea pe care vrem să o măsurăm și pe care am ales-o cu selectorul. Pentru a citi corect, nu dintr-o parte, pe ecran, în partea superioară, există o fîșie de oglindă cu ajutorul căreia veți privi acul indicator perpendicular și citirea nu va fi eronată.

Fiind mai greu de folosit, la acest moment multimetrul analogic este „istorie”, fiind tehnologic depășit.

  • Multimetrul digital

În echipamentele digitale, semnalul util este procesat numeric, el fiind reprezentat prin valorile binare 0 sau 1. Un semnal digital este obţinut prin eşantionarea sau digitizarea unui semnal analogic provenit de la diverşi senzori sau emiţători.

Multimetrul digital are un comutator asemănător cu cel de la multimetrul analogic, cu care se alege mărimea ce urmează să fie citită și scara de citire a acestei. Principala deosebire față de multimetrul analogic este modul de afișare a rezultatului citirii. Acesta apare pe un afișaj LCD, care are patru digiți, punctul zecimal se se poate muta printre digiți pentru a da sensibilitatea scării. Pentru tensiuni are posibilitatea de a afișa și sensul curentului.

Ce măsoară multimetrul digital

Ne vom referi de acum în colo numai la multimetrul digital, care datorită tehnologiei avansate și a prețului relativ scăzut este mult mai răspândit și mult mai ușor de folosit.

Multimetrele digitale universale măsoară în general:

  • rezistența electrică – unitatea de măsură Ohm (Ω);
  • tensiunea electrică alternativă – unitatea de măsură volt (ACV sau V~);
  • tensiunea electrică continuă – unitatea de măsură volt (DCV sau V=);
  • intensitatea curentului electric alternativ – unitatea de măsură Ampere (ACA sau A~);
  • intensitatea curentului electric continuu – unitatea de măsură Ampere (DCA sau A=).

Multimetrele au posibilitatea ca, pe lângă aceste mărimi electrice, să verifice funcționalitatea unor componente electronice cum ar fi:

  • măsurarea directă pe scara omică a rezistențelor;
  • diodele semiconductoare;
  • capacitatea electrică a condensatoarelor;
  • tranzistoarele bipolare, fie că sunt NPN sau PNP.

Pentru măsurare se vor folosi două testere sau sonde de măsură, una ro;ie și alta neagră, care vor avea locașuri speciale de fixare în dreapta jos a aparatului. În cea mai de jos, notată cu COM de la comun, (-) sau Ground se va fixa testerul negru, iar în cea de deasupra notată cu (+) sau V Ω mA se va fixa testerul roșu. Această separație este foarte folositoare la măsurarea tensiunilor în curent continuu și a sensului acestui curent. Un al treilea loc de fixare este pentru testerul roșu în cazul când vrem să citim intensitatea pe scara de 10 A.

Atenție: Nu uitați, înainte de a măsura este nevoie să alegem mărimea și cu atenție scara de măsură. Este de preferat ca scara să fie mai mare. O scară mai mică nu este sigur că va defecta aparatul deoarece acesta are nenumărate protecții dar poate să nu dea nici o citire sau să dea una eronată.

Algoritmul de măsurare cu multimetrul digital

  1. Se stabilește mărimea ce trebuie să fie măsurată;
  2. Se stabilește tipul curentului care trebuie măsurat, alternativ sau continuu;
  3. Se stabilește mărimea scăriii ce urmează a fi folosite și se fixează cu comutatorul la cea superioară;
  4. În cazul în care se cunoaște ordinul de mărime al valorii ce va fi măsurată, se selectează scara dfe valori ce încadrează această valoare;
  5. Se efectuează măsurătoarea, preferabil de două sau trei ori, pentru a fi sigur de rezultat.

Măsurarea tensiunilor cu multimetrul digital

  • Pentru măsurarea tensiunilor în curent alternativ nu are importanță cum sunt fixate testerele, acest curent neavând sens. Se alege scara de curent alternativ, iar apoi dintre cele două de 200 V și 750 V. Pentru a măsura tensiunea la priză în Romania, pentru că nominal curentul are 220 V se alege scara de 750 V, pe scara de 200 V nu se va afișa nimic.
  • Pentru masurarea tensiunilor în curent continuu se va alege și localiza comutatorul în aria pentru acest curent, semnalizată cu DCV sau V= și se va alege scara. Pentru că scările sunt de 200 mV, 2000 mV, 20 V, 200 V și 1000 V, inscripționarea selectată reprezintă maximul valorii care poate fi masurată pe scara respectiva. Dacă vreți să măsurați o baterie de 1.5 V sau 9 V, se va alege scara de 20 V. În cazul în care testerul de la (+) a fost pus la plus, măsuratoarea va arăta cu plus. Dacă același tester a fost fixat spre (-) la citire, curentul va fi de sens invers și pe display va apare rezultatul cu minus.

În cadrul unui circuit alimentat se fixează testerele în două puncte între care vrem să aflăm tensiunea, alegând scara care să includă valoarea nominală cu care alimentăm circuitul. Cu siguranță tensiunea măsurată va fi mai scăzută decât tensiunea de alimentare.

Măsurarea curenților electrici cu ajutorul unui multimetru digital

Măsurarea curențiilor electrici se poate face numai cu respectarea câtorva reguli foarte necesare:

  • testerul roșu al multimetrului se conectează la mufa de pe aparat corespunzatoare domeniului de masură estimat, dacă se presupune că există curenți mari în circuit, se conecteaza întâi la borna „Ampere”;
  • se evită întotdeauna scurtcircuitarea surselor de tensiune cu multimetrul, întotdeauna măsurarea curentului se realizează inserând multimetrul cu rezistența prin care se determină curentul, în caz contrar multimetrul se deteriorează, adică se arde.

Măsurarea rezistențelor electrice cu ajutorul unui multimetru digital

Pe aceeași scară multimetrul măsoară rezistența electrică între două puncte de circuit sau rezistența electrică a unei componente. Trebuie menționat faptul că valoarea unei rezistente este înscrisă pe corpul acesteia, fie în clar ca valoare numerică, fie utilizând codul culorilor. Pe lângă valoarea nominală se mai trece și toleranța, adică abaterea maximă garantată de producător, a valorii reale a rezistenței față de valoarea nominală.

Verificarea se face cu testerele în aer care arată 1, adică depășire de scară, rezistența fiind infinită sau la atingerea testerelor, adică continuitatea citindu-se zero.

Măsurarea rezistențelor electrice se face doar în absența tensiunii de alimentare a circuitului sau pe componente separate de circuit. Măsurarea unei rezistențe din circuit poate determina eroare în citire datorită buclelor electrice din circuit. Pentru o bună măsurătoare nu se fixează ambele testere cu ambele testere deoarece ar interveni și rezistența corpului uman.

Determinarea funcționalității semiconductoarelor cu ajutorul unui multimetru digital

Se alege cu comutatorul poziția de diodă și într-un sens arată continuitate, iar la schimbarea testerelor va arăta 1, adică discontinuitate.

Determinarea continuității traseelor electrice sau „sunarea” traseelor electrice cu ajutorul unui multimetru digital

Se selectează cu comutatorul „buzzerul” sau sumeria și se atige cu testerele cablul sau circuitul pe care vrem să-l verificăm. Dacă este continuu „buzzerul” sună.

Verificarea tranzistorilor cu ajutorul unui multimetru digital

În funcție de ce fel de tranzistor avem, NPN sau PNP, vor introduce colectorul, baza și emiterul, respectiv în bornele C, B și E. Dacă tranzistorul este funcțional pe ecran apare 1 și buzzerul sună.

Ca și diodele, tranzistoarele și chiar condensatoarele pot fi verificate prin măsurători selective de continuitate.

Dacă te interesează mai multe informații despre cum să alegi un multimetru digital, găsești aici mai multe informații.

 

1 comentariu »

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: