Sări la conţinut

Educația STEM – viitorul pentru dezvoltarea creativității și ingeniozității copiilor

Multe lucruri au tot fost anunțate de-a lungul timpului ca fiind viitorul, acum fiind asaltați de scenarii în care se împletesc Artificial Intelligence, Voice Recognition, Internet of Things și așa mai departe. Căutăm the next big thing în tehnologie și medicină în mod special, dar și în educație – locul din care pornește, de fapt, viitorul.

Printre tendințe de parenting emergente și stiluri de predare bazate pe diverse teorii, oamenii de știință au tot amintit de-a lungul timpului de educația STEM (Science, Technology, Engineering & Mathematics). Folosită ca alternativă la alte programe de învățământ sau chiar ca literă de lege în structurarea informațiilor pentru copii, educația STEM e o modalitate inteligentă și, credem noi, eficientă de a forma oameni compleți, oferindu-le celor mici un pachet integrat de know-how din toate cele patru discipline: știință, tehnologie, inginerie, matematică.

Educatia STEM Proiecte Arduino pentru incepatori

Scurt How it’s made: cum funcționează educația STE(A)M

Ce înseamnă această structură – căreia de curând i s-au alăturat recent și Artele? Scopul ei este acela de a încuraja gândirea critică, tehnică, curiozitatea și dialogul cu scopul de a ajunge la idei inovatoare. Practic:

  • Științele naturii acoperă capacitatea copiilor de a observa lumea și comportamentul componentelor ei prin analiză, experimente și măsurători.
  • Tehnologia acoperă cunoștințele despre cum interacționează lumea (oamenii, mediul) cu resursele noastre tehnologice.
  • Ingineria insuflă înclinația spre a aplica legile științifice pentru a construi lucruri – de la motoare până la fabrici, mașini și așa mai departe.
  • Matematica are scopul de forma copii în spirit pragmatic, bazându-se pe cifre, forme și interacțiunea între ele.

Jucăriile STEM – formare completă de la kilometrul 0

Conceptul depăsește educația formală, în școli și merge până la prima formă de învățare din viața copiilor: joaca. De aceea există jucării STEM menite să stârnească tocmai curiozitatea științifică, tehnologică, inginerească și matematică din primii ani de formare.

Kiturile Arduino pentru juniori /începători vorbesc pe limba STEM, ca să spunem așa, din două considerente:

  • îmbină componentele filosofiei STEM
  • sunt perfecte pentru întârirea relației cu părinții
  • sunt super distractive, mai ales când vine vorba de rezultatul final
Un kit special creat pentru cei care vor sa inceapa programarea pe platforma Arduino. Contine o carte "Arduino pentru Incepatori" in limba romana si o serie de componente brick special gandite ca sa incepi foarte simplu. Fiecare componenta vine cu un conector special gandit special pentru conectarea simpla la Arduino, fara lipire.

Un kit special creat pentru cei care vor sa inceapa programarea pe platforma Arduino. Contine o carte „Arduino pentru Incepatori” in limba romana si o serie de componente brick special gandite ca sa incepi foarte simplu. Fiecare componenta vine cu un conector special gandit special pentru conectarea simpla la Arduino, fara lipire.

Un exemplu apreciat în mod special de copii și foarte popular este imprimarea 3D transpusă în joacă prin stilourile 3D 3Doodler. E o jucările sau o unealtă? Le îmbină pe ambele în siguranță – vârful stiloului nu se încălzește și, mai mult, filamentele folosite sunt create din cereale și sunt eco-friendly. Copiii pot crea suprafețe, structuri care să stea la baza altor jocuri, decorațiuni – orice obiect născut din imaginația lor. Practic, stiloul 3Doodler ridică de pe planșele de desen toate personajele și obiectele făurite de mintea lor.

Jucăriile STEM pun bazele unei deschideri din partea celor mici către noțiuni cu care, în mod normal, s-ar întâlni mult mai târziu și mult mai teoretic. Kiturile de electronică, spre exemplu, îi provoacă să facă legături logice între cauze și efecte aplicat pe domeniul electronicii. Imaginați-vă cum reacționează mintea curioasă a unui copil la mini-proiecte cu sisteme de iluminat, receptoare radio, sensori de lumină și așa mai departe.

3Doodler foloseste un flux constant de eco-plastic maleabil care se intareste repede in timp ce se raceste, aducand la viata orice obiect sau forma tridimensionala, direct sub ochii tai.

3Doodler foloseste un flux constant de eco-plastic maleabil care se intareste repede in timp ce se raceste, aducand la viata orice obiect sau forma tridimensionala, direct sub ochii tai.

Noțiunile de robotică par a fi prea complexe pentru un copil de 4-5 ani? Dacă transformi învățarea lor în experiment, cu siguranță nu sunt. Kiturile pentru construirea roboților programabili sunt un exemplu de activitate Do It Yourself (DIY) îi inițiază pe cei mici în programare, mecanică și robotică mai ușor decât teoria pentru că la capătul fiecărui pas stă o reacție, un rezultat vizibil și o jucărie tot mai interesantă. Gândirea critică se formează natural și coerent prin joacă, iar nevoia copiilor de a primi confirmare pentru ceea ce fac e garantată de jocuri în sine.

Viitorul și joburile de viitor au nevoie de oameni care înțeleg toate cele 4, chiar 5 componente ale educației STE(A)M. Se preconizează că în următorii 10 ani va crește accelerat cererea de oameni creativi, inovatori în detrimentul specializării pe un domeniu foarte nișat. Acest gen de formare începe cel mai sănătos la kilometrul 0, prin joc și experiment și pe baza unei curiozități native susținute în fiecare etapă a educației.

Robofun.ro susține formarea prin valorile STEM, integrând noile tehnologii în viața și educația copiilor, nu doar funcțional ci și pentru a încuraja curiozitatea și experimentele. Tehnologia e fun, nu doar utilă și e o resursă de învățare fantastică. Ne vedem anul acesta la Bucharest Tehnology Week cu proiecte Arduino ingenioase, un RoboBar cu RoboCocktails, desigur!

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: