Sări la conţinut

RoboNews: Prima recoltă a roboților fermieri și ultimele noutăți din robotică

Robotul fermier prefigurează viitorul evoluției în agricultură. Lipsa forței de muncă în domeniul agriculturii i-a motivat pe specialiști să proiecteze roboți programați să preia mare parte din lucrările dificile de la câmp. Roboții fermieri vor fi destinați să semene, să plivească și să împrăștie îngrășăminte, după care să adune recolta.

Cu ajutorul unui ochi electronic și  a unor senzori, roboții fermieri se vor deplasa evitând obstacolele, pentru a vedea dacă într-un anumit loc a fost pusă corect sămânța. Dacă locul nu a fost însămânțat, robotul sapă o groapă și plasează sămânța. Sistemul de lucru al roboților a fost inspirat din modul de organizare al furnicilor care transmit mesaje în momentul în care o furnică găsește hrană. În același fel, fiecare robot comunică cu ceilalți prin semnale. Roboţii pot însămânţa o parcelă de teren în funcţie de instrucţiunile primite şi pot maximiza eficienţa procesului, uneori depăşind limitările utilajelor agricole convenţionale, care nu pot planta decât în rânduri.

RoboNews Roboti Fermieri Robofun

Iron Ox, prima fermă automatizată și-a scos legumele pe piață

 

Compania Iron Ox a lansat în octombrie anul trecut 3 tipuri de verdețuri (salată, busuioc și măcriș roșu)  într-un magazin alimentar specializat în produse locale și ecologice din California. Iron Ox utilizează o combinație de brațe robotizate, sisteme hidroponice și auto-conductori   pentru a cultiva legumele. Ferma hidroponică de interior folosește doi roboți pentru a planta, a îngriji și recolta legumele. Roboții din Iron Ox se bazează pe Inteligența Artificială pentru a detecta dăunători și boli. Ei pot elimina plantele infectate înainte ca problema să se răspândească.

 

Unul dintre roboți care a costat 1.000 de lire sterline este de dimensiunea unei mașini. Acesta preia tăvile cu plante și le transportă în jurul serii. Al doilea aparat, un braț robotic, este responsabil pentru toate sarcinile de manipulare fină, cum ar fi însămânțarea și transplantarea.

În momentul în care plantele au ajuns în stadiul maxim de dezvoltare, robotul mobil ia tava cu verdețuri și o duce în zona de procesare. Aici, brațul robotic plasează verdețurile în tăvile speciale pentru ambalare. Acest lucru optimizează eficiența spațiului, deoarece pe tot parcursul ciclului lor de viață plantele primesc doar spațiul de care au nevoie.

 

Co-fondator și CEO Brandon Alexander a menționat că un avantaj enorm al fermei Iron Ox este folosirea unui spațiu de lucru restrâns și a afirmat că ferma sa automatizată de 1 acru de pământ (4000m pătrați) echivalează cu 30 de acri de teren în aer liber. Compania dorește să construiască mai multe ferme mici lângă centrele urbane, astfel încât produsele să fie mai proaspete la sosire. Specialiștii Iron Ox sunt de părere că agricultura automatizată este o nișă care are avantajul de a putea fi situată mai aproape de clienți, datorită spațiului de lucru mai mic, ceea ce înseamnă cost de transport mai mic și timp de păstrare în condiții specifice de transport mai redus.

Un alt avantaj al sistemelor automate este că acestea pot lucra și noaptea. Aceste sisteme pot fi utile pentru fermele mari, deoarece de cele mai multe ori acestea trebuie să prelucreze suprafețe mari într-un timp cât mai mic.

Top 3 roboți fermieri care se folosesc deja în agricultură

Salata verde, cultivată în principal în California şi în Arizona, reprezintă mai bine de 30% din salatele consumate în întreg teritoriul Statelor Unite. Centrul de excelență Yuma din cadrul Universității Arizona din statul Arizona găzduiește un eveniment unic în fiecare an unde se prezintă o parte din tehnologia care vizează rezolvarea provocărilor în industria de salată și de cultură de specialitate. Printre echipamentele cele mai populare în materie de roboți fermieri sunt sistemele robotice destinate cultivării de salată. Aceștia variază de la roboți capabili să măsoare câmpurile, până la cei care pot controla buruienile prin metode mecanice sau chimice.

Iată 3 roboți care se folosesc deja în agricultură:

  1. Vision Robotics Lettuce Thinner

Vision Robotica, cu sediul în San Diego, dezvoltă de mai mulți ani sisteme robotice destinate agriculturii. Salata este un aliment cultivat în cantitate foarte mare care necesită muncă multă. Decimatorul automat pentru salată utilizează tehnologia de recunoaștere și apoi pulverizează un lichid special pentru a elimina lăstarii nedoriți. Acest lucru reduce cu mult munca manuală. Astfel, unul sau doi oameni pot finaliza în câteva ore, ceea ce de obicei trebuia să facă o echipă din 15 sau mai multe persoane, o zi întreagă.

  1. Agmechtronics Letuce Thinner

Agmechtronics a dezvoltat de asemenea un sistem automat pentru îngrijirea salatelor. Folosind tehnologia de recunoaștere, Agmechtronix Row Crop Thinner este capabil să rărească culturile de serie, cum ar fi salata, folosind sistemul de supraveghere informatic pentru a identifica locațiile plantelor și pulveriza un spray erbicid pentru a elimina plantele nedorite, înlocuind metoda tradițională de rărire a muncii manuale. Acest lucru îmbunătățește creșterea viguroasă și sănătatea plantelor și reduce necesitatea intervenției umane.

  1. Naio Technologies

Naio Technologies comercializează mai mulți roboți fermieri care deja sunt disponibili pe piață. Aceștia variază ca mărime, de la un robot mic – Oz, care este foarte potrivit pentru utilizarea pe câmpuri mici sau sere, până la roboți mari – Dino, proiectați pentru producția de legume la scară largă. Roboții sunt complet autonomi și elimină buruienile dintre rânduri prin metode mecanice, așa cum este plivirea manuală.

Micul robot Oz ajută la întreținerea culturilor de seră

Planificată pentru anul 2019 este lansarea unui robot 100% autonom care promite să combată buruienile, una dintre marile bătăi de cap ale fermierilor. EcoRobotix este similar unui scaun cu rotile, care are deasupra două panouri solare, senzori și o cameră cu GPS pentru depistarea buruienilor. În momentul în care se apropie de o buruiană robotul o smulge. Cum? În partea de jos, EcoRobotix are niște instrumente similare cu mâinile în care ține două recipiente foarte mici. Cu foarte mare rapiditate, robotul fermier odată ce a depistat firele de iarbă le acoperă și le aplică o microdoză de erbicid. Aceste lucrări se realizează fără operator uman. Compania producătoare a robotului fermier susține că distribuirea erbicidelor asigură o economie de 20 de ori mai mare față de metodele obișnuite. EcoRobotix poate prelucra până la 3 hectare de pământ pe zi, cu o autonomie de 12 ore pe zi.

 

1 comentariu »

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: