Sări la conţinut

5 proiecte Robo Cool pe care le poți face cu Arduino 

Pasionat de componentele electronice, circuite, plăci de bază, electronică și programare? Robotica este unul dintre domeniile viitorului și va adresa lumii provocări din ce în ce mai mari. Noi te înțelegem perfect, tocmai de aceea ne-am propus să-ți oferim 5 idei de proiecte RoboCool pe care le poți face cu Arduino. Proiectele care au la baza plăci de dezvoltare Arduino pot face din timpul tău liber o adevărată provocare. 

5 proiecte Robo Cool pe care le poți face cu Arduino

1. Braț robotic

Unul dintre cele mai interesante proiecte Arduino pentru pasionații de robotică începători este crearea unui braț robotic cu capacități avansate de manevrare. Pornește de la elementele de bază, anume construcția unei plăci breadboard  și ajunge la funcții avansate precum programarea brațului. Robotul mobil poate fi comandat de la distanță printr-o aplicație web și printr-un modul Wi-Fi integrat într-o placă Arduino și se va putea deplasa în timp ce redă imagini în timp real. 

Ai nevoie de: 

 • Braț robotic
 • O placă arduino Uno
 • Un shield
 • Servomotoare
 • Arduino IDE pentru programare (Cu ajutorul acestui program vei putea să scrii, să vizualizezi și să uploadezi codul tău pe placa Arduino. Acest program poate fi descărcat de aici )

5 proiecte Robo Cool pe care le poți face cu Arduino

 

2. Alarmă de securitate personalizată

Un proiect Arduino foarte atragător pentru pasionații de sisteme de securitate este acesta: crearea unui sistem de alarmă cu ultrasunete utilizând o placă Arduino. Sistemul de alarmă va fi activat ori de câte ori o persoană sau un obiect va apărea în fața senzorului. Apoi, poți dezactiva alarma introducând o parolă predefinită la alegere.

Ai nevoie de:

 • un senzor ultrasonic
 • un afișaj LCD
 •  o tastatură 4 × 4
 • un buzzer

3. Mașină Robotică

Nimic nu depășește combinația motoarelor DC și Arduino atunci când vine vorba de construirea proiectelor electronice. Deci, dacă ai de gând să începi primul tău proiect Arduino și vrei să fie unul memorabil atunci poate că ar trebui să te orientezi către construirea unei mașini robot de la zero.

Poți utiliza numai materialele deja proiectate sau poți opta pentru imprimarea 3D a componentelor mașinii dacă proiectul tău vizează un robot uimitor din punct de vedere vizual. Acest proiect Arduino este cu atât mai fascinant cu cât te ajută să capeți o înțelegere profundă a controlului avansat al motorului.

Ai nevoie de:

 • baterie Li-ion
 • un set de motor DC (de preferat o variantă de 12V)
 • joystick analogic 
 • driverul L298N pentru controlul mașinii ( sau poți utiliza un controler wireless pentru a controla mașina robotică)

5 proiecte Robo Cool pe care le poti face cu Arduino

4. Scaner de amprentă pentru ușă

Un alt proiect RoboCool este un scaner cu amprentă digitală care te va lăsa în interiorul garajului sau casei după ce îți confirmă mai întâi amprenta. Acesta este unul dintre cele mai bune proiecte Arduino în care abordezi o problemă practică folosind soluțiile DIY Arduino. Scanerul de amprentă digitală poate memora amprente diferite iar baza de date poate fi descarcată de la unitate și distribuită la alte module. În afară de șablon – versiunea analizată a amprentei – poți obține imaginea unei amprente și chiar extrage imagini brute de la senzorul optic.

Deși proiectul poate părea destul de complex la prima vedere, credem că îl poți implementa destul de ușor dacă nu-ți lipsește determinarea.

Ai nevoie de:

5 proiecte Robo Cool pe care le poti face cu Arduino

5. Senzor de fum și gaze

Crearea unui senzor de fum și gaze nu este doar un proiect special în ceea ce privește prezentarea, dar rezolvă, de asemenea, o problemă reală din viață într-o manieră extrem de bine concepută. Proiectul constă în dezvoltarea unui sistem care detectează fumul și alte gaze inflamatorii prin utilizarea senzorului de gaz MQ-2.

Acesta va avea un buzzer care se va aprinde ori de câte ori un anumit nivel de fum este detectat de sistem. Un indicator LED va semnaliza de asemenea o problemă, el devenind roșu atunci când sistemul simte gaze sau fum, și va rămâne verde atunci când mediul este în siguranță.

Ai nevoie de:

 • Senzor de gaz MQ-2 
 • PCB (Permanent Circuit Board) Arduino
 • Rezistor
 • Potențiometru
 • Conector cu trei pini
 • Fire mamă-tată ( female-male).

Sau poți achiziționa direct un kit MQ2-2 funcțional cu toate componentele necesare pentru a obține un senzor de fum și gaze, gata de a fi conectat la Arduino.  

Vă încurajăm să vă dezvoltați și să vă modificați proiectele pe măsură ce le construiți pentru că noi credem că este singura modalitate de a învăța electronica și robotica. Sperăm că veți rămâne cu noi pentru postările viitoare din acest domeniu uimitor, iar dacă aveți nevoie de orice tip de componente Arduino vă așteptăm în shopul RoboFun!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: