Sări la conţinut

Raspberry Pi 4 Model B, cel mai puternic model Raspberry Pi fabricat vreodată

Dacă te-ai gândit la cum va arăta viitorul computerelor, cei de la Raspberry Pi tocmai au răspuns la întrebările de acest gen cu un nou produs scos pe piață la finalul lunii iunie din acest an: Raspberry Pi 4 Model B. Noul model Raspberry Pi  este la fel de performant ca un calculator “entry level” și chiar comparabil cu un desktop de performanțe medii. Raspberry Pi 4 este primul produs capabil de 4k și primul care oferă performanțe asemănătoare PC-urilor. Folosit de pasionații de programare la sarcini din ce în ce mai complexe, ultima versiune Raspberry Pi este spectaculoasă, fără să vină cu un preț mai mare. 

Raspberry Pi 4, cel mai puternic model Raspberry Pi fabricat vreodată

Noul Raspberry Pi 4 Model B introduce o serie de caracteristici noi, ca de exemplu portul HDMI folosit în versiunile anterioare a fost înlocuit cu două porturi micro HDMI, fiind capabil să transmită semnal video pentru două monitoare simultan la o rezoluție maximă 4K. Noua generație de Raspberry Pi aduce câteva schimbări importante, inclusiv noi opțiuni de configurare, noi capacități de afișare și un nou proces de fabricație. Cel mai important upgrade implementat în Raspberry Pi 4 constă în procesorul mult mai rapid. Acesta include patru nuclee Cortex-A72 la 1,5GHz, în loc de patru nuclee la 1,4GHz, în trecut. Acest detaliu înseamnă o performanță de trei ori mai mare comparativ cu Raspberry Pi 3 Model B+. Saltul în performanță se datorează și memoriei LPDDR4, comparativ cu LPDDR2 în trecut.

Raspberry Pi 4 Model B: Design

În primul rând, cel mai nou model din familia Raspberry Pi pare aproape identic cu modelele anterioare, cel puțin la prima vedere, însă există câteva schimbări majore și extrem de importante așa cum am menționat anterior. Chiar dacă păstrează aproape același design și greutate, sunt unele modificări ale aspectului portului.

Pentru început, porturile USB și portul Ethernet au schimbat locurile, astfel încât Ethernet-ul se află acum pe partea dreaptă a plăcii. Portul HDMI a fost, de asemenea, înlocuit cu porturi twin micro HDMI, iar intrarea de alimentare a trecut de la un port micro-USB la un conector USB-C.

Acest lucru înseamnă că aproape sigur nu vei putea folosi Raspberry Pi 4 cu toate carcasele proiectate pentru modele mai vechi și nu poți schimba vechiul Pi alimentând un proiect existent. În afară de aceste schimbări, este totuși același vechi Raspberry Pi, cu circuitele sale expuse și pinii GPIO de-a lungul părții drepte.

Raspberry Pi 4, cel mai puternic model Raspberry Pi fabricat vreodată

Raspberry Pi 4 Model B: Porturi și caracteristici

Noile porturi ale plăcii Raspberry Pi 4 vin cu noi îmbunătățiri în special abilitatea de a transmite semnalul video la două monitoare 4K la 60fps prin cele două noi porturi micro HDMI. Modelul Pi 4 are un singur port USB-C care este, din păcate, folosit exclusiv pentru alimentarea dispozitivului.

În altă ordine de idei, două dintre cele patru porturi USB utilizează acum standardul USB 3.0 care este mai rapid spre deosebire de specificația USB 2.0 mai veche și mai lentă. Gigabit Ethernet este încă prezent, iar compozițiile A / V, DSI și conectorii dedicati pentru camera video (CSI) și afișaj (DSI) sunt și ei de asemenea integrați în noul model.

Rețeaua Wi-Fi dual band și Bluetooth 5.0 sunt incluse pe placă și ambele sunt dotate cu certificare modulară de conformitate pentru a accelera prototipurile și procesele de fabricație.

Raspberry Pi 4 Model B: Specificații și performanță

Poate cel mai important lucru de spus în legătură cu Raspberry Pi 4 Model B sunt performanțele. Pi 4 este cel mai rapid Pi creat vreodată, datorită faptului că utilizează un SoC de 28nm (nanometer), oferind o creștere semnificativă a performanței și a eficienței energetice, ceea ce a dus la o mai mare eficiență. Este echipat cu un quad-core Broadcom BCM2711, Quad core Cortex-A72 (ARM v8) 64-bit SoC @ 1.5GHz  și, pentru prima dată vreodată, există mai multe niveluri de RAM disponibile. Sistemul de operare Raspbian a fost modificat radical, pe baza actualizării Debian 10 Buster. Astfel, este vorba de mai multe îmbunatățiri la nivel tehnic, o interfață modernizată extensiv și aplicații actualizate, inclusiv web browser-ul Chromium 74.

Raspberry Pi 4, cel mai puternic model Raspberry Pi fabricat vreodată

Raspberry Pi 4 vine cu 1GB, 2GB sau 4GB de LPDDR4 RAM, ceea ce oferă un impuls deosebit cand vine vorba de multi-tasking. Deci este cu siguranță versiunea cea mai rapidă.

Ideea este că rămâne să-l testezi chiar tu și să-i vezi performanțele. Nu trebuie să îți faci griji nici pentru proiectele pe care le ai deja în derulare deoarece Pi 4 este compatibil cu orice tip de proiect din gama Pi 3. 

Eben Upton, fondatorul și CEO Raspberry Pi, a declarat că a creat placa de bază Pi cu scopul de a ajuta copiii să învețe mai ușor programarea pe calculator și să inspire o nouă generatie de tineri cu talent ingineresc. El a mai spus că s-a inspirat direct din computerul BBC Micro Acorn, care a ajutat studenții și pasionații să învețe despre computere în anii 1980.

Pasionat de robotică și dornic să testezi noul model de Raspberry Pi 4, intră pe RoboFun și comandă cel mai puternic model Raspberry Pi fabricat vreodată! Alege Raspberry Pi 4 de 2GB sau Raspberry Pi 4 de 4GB și dă viață proiectelor tale!

 

2 comentarii »

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: