Nu ești fan 5G? Treci pe wireless homemade cu Robofun!
Generația 1G ne-a permis să vorbim unii cu alții, cu 2G am putut să trimitem mesaje, 3G ne-a oferit date mobile și internet, iar 4G ne-a oferit șansa să facem totul mult mai rapid. Atunci, ce ar putea să aducă rețeaua 5G în plus? Pentru că suntem convinși că aceasta-i întrebarea, ne-am propus să dezbatem subiectul și să punem cap la cap informațiile despre tot ce înseamnă rețeaua 5G.
Momentan se pare că există mai multe întrebări despre ce înseamnă 5G decât există răspunsuri. Unii se întreabă ce este 5G și dacă o vor vedea vreodată în orașul lor, în timp ce alții sunt mai interesați de noile smartphone 5G și ce aduc în plus. Noi credem că e important să fii informat, să cunoști care sunt avantajele și dezavantajele oferite de rețeaua 5G, de aceea ne-am propus să-ți oferim informațiile necesare pentru a-ți forma o părere personală, pentru a face o alegere în cunoștință de cauză.
Ce înseamnă rețeaua 5G
Rețeaua 5G este o nouă generație de conectivitate la internet mobil, care oferă viteze mai rapide și conexiuni mai fiabile pe smartphone-uri și alte dispozitive mobile. Combinând tehnologia de ultimă oră a rețelei 4G și cea mai recentă cercetare, 5G ar trebui să ofere conexiuni mult mai rapide decât conexiunile actuale, cu viteze de descărcare medii de aproximativ 1 GBps și cu posibilitatea de comunicare mai rapidă între dispozitive. Principala caracteristică a tehnologiei 5G este viteza de transfer a datelor, care este între 50 și 100 de ori mai mare față de cele realizate prin rețelele 4G LTE.
Experții în comunicații cred că rețeaua 5G reprezintă viitorul, viitoarea generație de broadband care va înlocui conexiunea actuală 4G. Însă, avantajează această nou tehnologie pe toată lumea?
Cum va influența viitorul rețeaua 5G: avantaje și dezavantaje
Cu o tehnologie de comunicații nouă, o interfață radio complet modernizată și o arhitectură de rețea regândită de la zero, 5G este o soluție cu o eficiență incomparabilă față de vechiul 3G sau față de încă actualul 4G.
Există mulți parametri care dovedesc foarte bine avantajele tehnologiei 5G, dar unul dintre cele mai elocvente pentru utilizatorul obișnuit este capacitatea de a descărca un film HD în cel mult 1 minut. Cu o rată de download de până la 1GB pe secundă, odată cu renunțarea la tandemul cu rețelele 4G LTE, descărcarea fișierelor multimedia ar putea deveni aproape instantanee.
5G este de asemenea despre Internet of Things, senzori, automatizări și milioane de dispozitive de orice fel, răspândite prin orașe sau în zone industriale, raportând în timp real și coordonându-se practic instantaneu cu serverele lor prin intermediul unei rețele mobile ce acoperă totul. Casele inteligente devin din ce în ce mai mult o realitate palpabilă pentru cei cărora le place să combine confortul cu tehnologia de ultimă oră. Datorită capacității de până la 1.000 de dispozitive conectate simultan, de la telefoane până la electrocasnice și automobile, tehnologia 5G promite miliarde de dispozitive bransate la rețea, potrivit unui studiu al Institutului Inginerilor Electrotehniști și Electroniști din New Jersey, SUA.
Principalul beneficiar al rețelei 5G va fi mediul industrial și de business, unde este nevoie de latența mică (timpul necesar dispozitivelor pentru a comunica între ele) și banda mare pe care le va aduce tehnologia nouă. 5G va fi despre roboți care își desfășoară activitatea cu viteză mare, coordonându-se prin latența mică a rețelei 5G. Echipamentele industriale din marile fabrici vor putea „comunica” unele cu altele, în vreme ce gadgeturile de realitate virtuală și realitate augmentată vor deveni mai avansate. De asemenea, panourile solare și echipamentele de iluminare stradală vor putea la rândul lor comunica pentru îmbunătățirea infrastructurii din marile orașe, în vreme ce progresele din robotică vor permite chirurgilor să opereze la mii de kilometri distanță.
Rețeaua 5G va fi despre mașini autonome care vor încărca în cloud imagini de rezoluție bună de la camere video montate pe fiecare autoturism și așteptând analiza de imagini pentru a naviga cu bine dintr-o situație dificilă.
Principalul dezavantaj al rețelei 5G este faptul că nu utilizează un singur spectru de frecvență, precum 4G, ci 3. Spectrul de frecvență redusă (sub 1GHz) e folosit de rețelele 4G LTE și, deși acoperă o arie vastă, nu are o viteză foarte mare. Frecvența medie e mult mai rapidă, însă nu poate penetra clădirile la fel de bine precum cea redusă, ceea ce ar putea fi o problemă pentru producătorii de smartphone-uri.
Spectrul de frecvență ridicată (numit și mmWave) e cel asociat cel mai des cu rețeaua 5G. Poate atinge o viteză de până la 10 Gbps, însă nu acoperă o arie la fel de mare și nu poate ajunge cu ușurință în clădiri.
Unul dintre dezavantajele rețelei 5G pe care contestatarii le reclamă este legat și de influența undelor electromagnetice asupra organismului uman. Potrivit vicepreședintelui ANCOM (Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații) ”Nu neapărat antenele influențează în mod majoritar prin câmp electromagnetic corpul uman, ci terminalul pe care-l ții la ureche. Cu cât site-ul (antena) este la o distanță mai mare, cu atât telefonul mobil trebuie să-și aloce o putere mai mare pentru a-și calibra parametrii de semnal. Cu cât site-urile sunt mai dese, implicit puterea de emisie a telefonului scade de câteva ori, pentru că nu trebuie să mai propage un semnal la 30 de kilometri, ci doar la 500 de metri.”
Tehnologia 5G ar putea oferi utilizatorilor de internet din România, începând cu 2020, viteze de câteva ori mai mari decât în 4G. Deși încă nu s-au anunțat denumirile comerciale ale noilor smartphone-uri compatibile cu tehnologia 5G și nici nu s-au publicat imagini ale modelelor aflate în teste, se știe foarte bine că marile branduri vor sparge gheața, însă este foarte posibil ca 2023 să fie anul când telefoanele 5G vor fi cu adevărat utile pentru majoritatea oamenilor.
Beneficiile pe care le va aduce tehnologia 5G pot părea promițătoare pe hârtie, însă realitatea este încă departe. Dacă vrei să mergi pe varianta cea mai sigură, ce spui de o antenă wireless numai a ta? Cea mai bună antenă WiFi este întotdeauna una construită pentru a se potrivi mediului wireless din zona în care va fi plasată antena.
Există trei componente de bază de care ai nevoie pentru a construi o antenă wifi (modulul WiFi, cabluri și antena), componente pe care le găsești în secțiunea wireless pe RoboFun.ro!