Sări la conţinut

3 proiecte Mega Robo Cool cu Raspberry Pi 4 pe care le poți începe chiar acum

Raspberry Pi este un mic computer care permite studenților, experților și pasionaților de robotică să construiască proiecte computerizate inovatoare la un cost foarte accesibil. Popularitatea mare de care se bucură Raspberry Pi se datorează gamei infinite de posibilități pe care acest sistem le oferă. Calculatorul cu o singură placă se află acum în cea de-a patra versiune majoră și este utilizat pe scară largă pentru numeroase proiecte tehnologice din întreaga lume. Dacă ești în căutarea celor mai bune proiecte robo cool, cu noul Raspberry Pi 4 poți începe de la nivelul de bază până la cel avansat.

3 proiecte Mega Robo Cool cu Raspberry Pi 4 pe care le poți începe chiar acum

Pentru că totul se rezumă la specificații, Raspberry Pi 4 vine cu un SoC modernizat Broadcom BCM2711 cu patru nuclee de procesor Cortex A72 de 1,5 GHz (adică un procesor mai bun), un port Ethernet gigabit, două porturi micro HDMI pentru afișaje duale 4K și trei opțiuni de RAM (1, 2 sau 4GB). Aceste specificații (și în special memoria RAM) fac Raspberry Pi 4 mult mai rapid decât orice computer Pi anterior. 

Majoritatea proiectelor despre care vom vorbi sunt relativ simple. Nu au nevoie de multă experiență în programare și sunt suficient de populare încât să nu ai probleme în a găsi tutoriale pe Google sau YouTube. Dar, într-adevăr, aceste proiecte sunt potrivite pentru Raspberry Pi 4, așa că vom vedea împreună în cele ce urmează cum se pot face:

Ce proiecte sunt potrivite pentru Raspberry Pi 4?

Deși poți folosi și oricare dintre versiunile mai vechi Raspberry Pi, acestea nu oferă viteza, flexibilitatea sau fiabilitatea pe care o are Raspberry Pi 4. Aceste caracteristici fac o diferență uriașă atunci când lucrezi cu un calculator, server, centru media, consolă de jocuri sau dispozitive smarthome. 

Hai să vedem ce proiecte computerizate cu Raspberry Pi 4 poți face:

  1. Un computer mai performant

Modelele vechi ale Raspberry Pi sunt relativ puternice, dar nu sunt suficient de puternice pentru a construi un computer performant. Datorită RAM-ului și procesorului actualizat Raspberry Pi 4 (la care se adaugă capacitățile sale de afișare dublă), construirea unui desktop, laptop sau tabletă bazate pe Raspberry Pi 4 este mai ușoară ca niciodată.

Desktop: Specificațiile impresionante ale RAM și CPU ale Raspberry Pi 4 îl fac un candidat excelent pentru utilizarea ca desktop (indiferent dacă ai nevoie de un Linux sau un PC Windows), folosind un kit Raspberry Pi 4. Și nu uita că Raspberry Pi 4 acceptă afișaje externe duale.

Laptop: Dimensiunea plăcii Raspberry Pi 4 se potrivește foarte bine la calculatoarele mici și, mai ales, la laptopuri. Trebuie doar să te asiguri că kitul pe care îl alegi funcționează cu Pi 4 înainte de a-l cumpăra. În caz că te interesează, ține cont că Fundația Raspberry Pi are o listă proprie de kituri pentru laptop.

Tabletă: Încă nu există tablete care funcționează cu Raspberry Pi 4, dar îți poți face propriul tău proiect, atașând placa Raspberry Pi 4 în spatele unui monitor tactil. 

Raspberry Pi 4, cel mai puternic model Raspberry Pi fabricat vreodată

  1. Propriul media server de acasă

Deși la un nivel de bază, Raspberry Pi 4 este un computer minuscul și cu un preț excelent, acest lucru nu îi limitează capacitatea de a funcționa ca un computer modern. În loc să te bazezi pe computerele vechi voluminoase pentru a rula BitTorrent și servere de dezvoltare, poți face streaming cu Raspberyy Pi 4 care este fix cât cardul tău de credit. Urmezi doar ghidul oficial al Fundației Raspberry Pi și ești pregătit să mergi mai departe. De asemenea, îți poți construi propria soluție de stocare și streaming local cu Raspberry Pi 4. 

Hmm, computer și server în propria casă? Dacă ești în căutarea unui proiect provocator, atunci este timpul să treci la un nou proiect cu Raspberry Pi pentru jocuri și streaming.

  1. Jocuri și streaming cu Raspberry Pi 4

RAM-ul și CPU-ul actualizate ale Raspberry Pi 4 îl fac un candidat ideal pentru proiecte de divertisment pentru acasă. Vrei să-ți transformi televizorul din dormitor într-un aparat de transmisie? Nimic mai simplu, atașează un Raspberry Pi 4 la el! Se pare că din ce în ce mai multă lume are un Raspberry Pi conectat la televizor și dintr-un motiv foarte bun. Raspberry Pi este probabil mai bun (și mai ieftin) decât majoritatea stick-urilor de streaming și jocuri, iar software-ul precum RetroPie și Kodi sunt ușor de configurat. 

Sistemul de operare RetroPie este ușor de instalat și poate transforma Raspberry Pi 4 într-o stație de emulare, un player media sau un aparat de joc mecanic tip Arcade în miniatură. De asemenea, Kodi Media Center este o altă alternativă ieftină pentru streaming. Trebuie doar să configurați Pi 4 cu Kodi.

Raspberry Pi 4 este acum cel mai nou și cel mai rapid Raspberry Pi pe care îl poți obține, ceea ce înseamnă mult mai multă funcționalitate ca niciodată. Cu specificații îmbunătățite față de Raspberry Pi 3 B +, cum ar fi până la 4 GB RAM, acest nou computer cu o singură placă este potrivit pentru unele proiecte extraordinare.

Cele mai bune proiecte Raspberry Pi vor depinde în mare parte de domeniul de interes al fiecăruia și de cât timp ești dispus să petreci în realizarea lor. Dacă ești interesat și de alte proiecte, rămâi alături de noi pentru mai multe articole despre Raspberry Pi, Arduino și alte tehnologii IoT în trend, iar dacă ești în căutare de componente și piese electronice Raspberry Pi te așteptăm pe RoboFun.ro!

1 comentariu »

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: