Sări la conţinut

Arduino pentru începători: Cum să nu îți arzi placa Arduino

Știai că Arduino înseamnă în italiană „bun prieten”? Dacă tocmai ai descoperit placa de dezvoltare Arduino și vrei să afli mai multe despre ea, suntem alături de tine în procesul învățării. Pe lângă ceea ce poate face ea, credem că ar trebui să mai știi un lucru: ce greșeli te pot costa arderea plăcii. 

Ce este Arduino?

Arduino este o placă de dezvoltare de dimensiune foarte mică, unele dintre modele fiind mici cât un card de credit. Placă de dezvoltare Arduino are microcontroler pe 8 biți, din familia AVR – ATmega 328 P, care permite comunicație serială, comandă Pulse Width Modulation (PWM), achiziție analogică și comunicații Input / Output digitale. Include un microprocesor, un oscilator (cristal din cuarț) și un regulator liniar de 5V. În funcție de model, Arduino conține și un conector USB.

arduino incepatori

Așa cum spuneam, creierul plăcii este un microcontroler Atmel. Este ca un „computer” foarte mic, cu putere foarte mică. Cu toate acestea, pentru majoritatea aplicațiilor, acest lucru este mai mult decât suficient. Pinii procesorului se conectează la headers și îi puteți conecta mai apoi la aproape orice. 

Pinii I / O (de intrare / ieșire) pot fi folosiți ca pini de intrare, pentru a conecta butoane sau comutatoare, senzori de temperatură, senzori de lumină, sau chiar tastaturi, instrumente muzicale digitale sau pot fi folosiți ca pini de ieșire, pentru conectarea LED-urile, motoarele de acționare, controlul luminilor, conectare la afișaje mici sau chiar la Internet.

Arduino este o platformă de prototipare open-source bazată pe hardware și software ușor de utilizat. Arduino constă atât într-o placă de circuite programabile fizic ( microcontroler), cât și într-o parte de software sau pe scurt IDE (Integrated Development Environment). Acesta este folosit pentru scrie și încărca codul computerului pe un board fizic. Pentru a înțelege mai multe despre ce reprezintă Arduino poți citi și pe site-ul Fundației Arduino.

10 greșeli care te pot costa arderea plăcii Arduino

Înainte de a începe să conectezi placa Arduino și să o folosești în primul tău proiect de electronică, poate că nu ar fi rău să știi ce anume te poate costa deteriorarea plăcii:

1. Nu poți conecta un consumator mare direct la un pin de ieșire 

Arduino poate furniza doar 40mA pe fiecare pin de ieșire. Deci nu poți alimenta direct un motor sau un difuzor deoarece se poate arde placa, sau nu poți conecta un LED direct, fără rezistență, se poate arde ledul. Dacă un pin de ieșire este la 5v, de exemplu, și îl conectezi la masă (ground), va atrage o cantitate enormă de curent și îți poți arde placa Arduino aproape instantaneu. Asigură-te că nu așezi Arduino pe o suprafață conductivă (metalică) deoarece va face scurt circuit, spatele pe unde ies pinii de la conectorii placii Arduino nu este izolat electric.

2. Nu conecta mai mult de 200mA la toți pinii de ieșire împreună

Cipul ATmega de pe Arduino poate genera 200mA în total, astfel încât conectarea a peste 10 LED-uri @ 20mA fiecare, de exemplu, va deteriora placa. Specificațiile microcontrolerului menționează un curent maxim per-pin absolut de 40mA. 

arduino incepatori

3. Nu alimenta cu mai mult de 5v (3.3v) un pin de intrare

Să alimentezi placa Arduino cu mai multă tensiune decât este recomandat pe orice pin de intrare este foarte periculos. Unele plăci Arduino care rulează la 3.3v au pini toleranți la 5v. Acest lucru este valabil și pentru alte dispozitive, cum ar fi senzori sau cipuri wireless: verificați întotdeauna tensiunile: dacă conectezi ieșirea unui Arduino de 5V la un cip de 3,3 V, este posibil să îl deteriorezi.

4. Nu alimenta cu mai mult de 5v la pinul 5v

Cei 5v de la placa Arduino merg direct la cipul ATmega, care este evaluat pentru un maxim absolut de 6v. Este o concepție greșită comună faptul că regulatorul Arduino 5V se va asigura că tensiunea de 5V rămâne la 5V, indiferent de situație. NU se va întâmpla acest lucru! Singurul lucru pe care îl poate face regulatorul de 5V este controlul curentului provenit de la portul USB sau mufa de alimentare DC externă.

Dacă tensiunea provine de la o sursă de alimentare externă si este conectat direct la pinul conectorului 5V, regulatorul nu poate face nimic în acest sens, deoarece tensiunea respectivă nu mai poate fi reglată de el la valoarea de 5V.

5. Nu furniza mai mult de 12v la pinul Vin

Pe board-ul Arudino se află un regulator de tensiune de 5v, care se va supraîncălzi și se va arde dacă îl alimentezi cu mai mult de 12v.

6. Atragerea a mai mult de 500mA de la pinul 5v (atunci când oprești o sursă de alimentare externă)

Regulatorul de tensiune de la board de 5v poate alimenta doar 500mA de curent. 5v USB are o polifuza (siguranță poli) pentru a limita curentul la 500mA.

arduino conectori

7. Nu conecta mai mult de 50mA de la pinul 3.3v

Regulatorul de tensiune la board-ul de 3.3v poate alimenta doar 50mA de curent. Acest lucru înseamnă că nu puteți conecta dispozitive de alimentare 3.3v consumatoare precum un ESP8266 sau nRF24L01 direct la Arduino: aveți nevoie de un regulator extern de tensiune 3.3v.

8. Nu inversa polaritatea sursei de alimentare

Dacă schimbați pinul 5v sau Vin cu pinul GND, vei arde placa Arduino aproape instantaneu.

Jack-ul de alimentare are o diodă pentru a proteja împotriva polarității inverse.

9. Nu conecta pinul Vin în timp ce folosești alimentarea USB

Dacă vei conecta pinul Vin în timp ce folosești alimentarea USB de 5v a plăcii Arduino, curentul va curge înapoi prin regulatorul de tensiune, deteriorându-l.

10. Acordă atenție la energia electrostatică

Deși majoritatea cipurilor au diode de prindere ca protecție împotriva ESD-urilor (descărcare electrostatică), este indicat să se folosească o curea de mână antistatică.

Știm că atunci când facem greșeli și învățăm din ele, însă noi ne dorim ca tu să înveți din greșelile altora și să eviți pe cât posibil arderea plăcii Arduino. Dacă ai nevoie de suport, pe RoboFun.ro vei găsi kituri arduino pentru începători, de exmplu poți opta pentru Kit Arduino pentru Începători Silver, care conține o serie de componente brick special gândite ca să începi foarte simplu, plus o carte ”Arduino pentru începători”.

 

 

2 comentarii »

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: