Sări la conţinut

Arduino pentru începători: 6 greșeli frecvente pe care ar fi bine să le cunoști

Plăcile Arduino și alte microcontrolere accesibile care există în prezent au schimbat electronica pentru totdeauna. Ceea ce a fost odată domeniul super geek, când aveai nevoie de cunoștințe vaste de electronică și matematică, este acum disponibil pentru toți.

Dar, ca orice început, chiar dacă în prezent este relativ simplu să înveți Arduino, poate fi provocator pentru persoanele fără cunoștințe minime de electronică. Pentru că vei întâmpina erori, unele dintre ele pot avea soluții simple, dar la altele îți pot lua zile în care să le rezolvi. 

arduino incepatori

Așa că pentru a preveni anumite situații neplăcute în proiectul cu care vrei să începi, am creat o listă cu cele mai frecvente 6 greșeli pe care le fac începătorii în Arduino, atât pe parte de hardware, cât și în cod, împreună cu posibile soluții pentru acestea:

1. Placa Arduino nu e recunoscută de computer

Această problemă se referă la o situație în care o placă Arduino conectată la un computer nu este recunoscută de acesta. Când se întâmplă acest lucru, placa nu este de obicei listată în listele de porturi ale IDE Arduino și este uneori etichetată USB2.0 sub managerul dispozitivului (Device manager).

Soluție: Acest lucru se întâmplă atunci când folosești anumite clone Arduino care utilizează CH340g USB la Seria convertor chip în loc de FTDI (FT232RL). Driverele pentru USB-uri Serial Chips utilizate de placile Standard Arduino sunt întotdeauna ambalate împreună cu fișierul de configurare IDE Arduino, astfel încât atunci când instalezi IDE, driverele sunt instalate automat pe computer. Pentru a putea folosi această placă USB Arduino bazată pe convertor Seriale CH340g, va trebui să descărcați și să instalați driverul pentru chip.

2. Neînțelegerea breadboard-ului

Erorile frecvente ale începătorilor în Arduino sunt cele care cauzează scurtcircuite. Acestea apar atunci când părți ale circuitului sunt unite în locuri în care nu ar trebui să fie, fapt ce poate însemna alimentarea plăcii Arduino cu mai multă tensiune decât este recomandat pe orice pin de intrare. De exemplu, pe board-ul Arduino se află un regulator de tensiune de 5v, care se va supraîncălzi și se va arde dacă îl alimentezi cu mai mult de 12v. 

Soluție: Pentru a evita acest lucru, atunci când vrei să începi un proiect cu o placă Arduino, este important să înțelegi cum funcționează un breadboard. Există o mulțime de tutoriale pe internet care îți explică exact din ce este format și ce rol are fiecare componentă. Înainte de a conecta placa Arduino și să o folosești în primul tău proiect de electronică, poate că nu ar fi rău să știi ce anume te poate costa deteriorarea plăcii. Poți citi acest articol despre 10 greșeli care te pot costa arderea plăcii Arduino.

arduino incepatori

3. Placa Arduino nu este sincronizată

De obicei, atunci când se întâmplă acest lucru, nu vei putea scrie cod (deși IDE uneori va afișa „încărcarea terminată”) pe placa Arduino și IDE va ​​afișa codul de eroare; „Avrdude: stk500_getsync (): not in sync: resp=0x00”.

Soluție: Sincronizarea: resp = 0x00 este un răspuns generic care înseamnă „Atmega chip is not working” – chipul Atmega nu funcționează pe Arduino. Când se întâmplă acest lucru, există o mulțime de lucruri care ar putea fi greșite. Iată câțiva pași care ar putea fi făcuți pentru a elimina această eroare.

  1. Asigură-te că nu există nimic conectat la pinii digitali 0 și 1 de pe Arduino (inclusiv shieldurile).
  2. Asigură-te că au fost selectate porturile și placa corecte în meniul instrumentelor.
  3. Apasă butonul de resetare de pe Arduino de două ori și încărcă din nou codul.
  4. Deconectează și recontectează Arduino la computer.
  5. Repornește softul IDE Arduino.

Dacă niciuna dintre acestea nu funcționează, ar fi bine să încerci să folosești o altă placă Arduino diferită de cea care nu merge sau să folosești placa Arduino „defectă” cu un alt computer. Acest lucru te va ajuta să identifici care dintre ele este originea problemei. Dacă descoperi că problema este chiar computerul, reinstalează Arduino IDE.

4. Codul nu pornește la Power Reset

Aceasta se referă la cazurile în care Arduino nu rulează programul încărcat atunci când este pornit și, în cele mai multe cazuri, trebuie doar să revină la programul inițial asociat cu bootloader-ul.

Soluţie: Dacă placa se blochează și nu face nimic, ar trebui să verifici codul pentru a te asigura că nu trimiți date în serie pe placă așa cum apare. Când Arduino este pornit, bootloader-ul, în primele secunde, așteaptă computerul să-i trimită un nou program pentru încărcarea pe placă. Dacă nu se primește un program nou, după o scurtă perioadă de timp, bootloader-ul nu va mai aștepta și va rula ultimul program încărcat pe placa Arduino.

Dacă codul trimite date seriale în primele câteva minute, bootloader-ul de încărcare nu se va termina și ultimul program încărcat pe board nu va începe. Dacă trimiterea de date seriale de îndată ce placa este pornită este o parte importantă a proiectului, poate fi necesar să găsești o modalitate de a întârzia trimiterea datelor. 

arduino incepatori

5 Greșeli de sintaxă din Cod

Aparent nesemnificative, aceste erori de codare sunt frecvente, așadar iată ce ar trebui să verifici în momentul în care programul nu rulează: lipsește punct și virgulă la sfârșitul liniilor, tip de paranteze lipsă / greșit, greșeli de ortografie. Fiecare dintre aceste erori, deși minore, va opri programul să funcționeze. La început poate fi destul de frustrant să spui exact ce este greșit, deși devine mult mai ușor cu timpul. 

Soluție: Un sfat bun pentru a te obișnui cu programarea Arduino este să ai un alt program deschis din care te poți inspira, deoarece în majoritatea cazurilor, sintaxa și formatarea sunt aceleași între diferite programe. Dacă proiectul Arduino înseamnă primii tăi pași în a scrie cod, ține cont că există obiceiuri bune de învățat ca programator și aceste obiceiuri se aplică tuturor limbajelor de programare, așa că merită să le înveți din timp.

6. Launch4j Error

Arduino IDE durează un timp până se încarcă, iar atunci când se încarcă, există situația în care poate afișa eroarea Launch4J. Launch4j este un instrument folosit pentru adaptarea aplicațiilor Java în executabile Windows, permițându-le să fie utilizate ca un program Windows obișnuit.

IDE Arduino în sine este scris în JAVA și această eroare apare din cauza incompatibilității bibliotecii Java Run Time Environment (JRE) furnizate cu Arduino IDE.

Soluţie: Această eroare poate fi rezolvată cu ceva la fel de simplu precum oprirea conexiunii Bluetooth sau WiFi a computerului. Cu toate acestea, o soluție mai completă și permanentă este înlocuirea JRE din pachetul Arduino cu o versiune recentă.

Dacă ești pasionat de electronică și robotică și vrei să începi cu dreptul primul tău proiect cu Arduino, îți poți achiziționa un kit Arduino de pornire de pe RoboFun.ro, unde vei găsi tot ce ai nevoie pentru a lucra cu Arduino și pentru a realiza mici proiecte!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: