Sări la conţinut

 Internet of Things (IoT), când tehnologia face casă bună cu internetul

Internetul face casă bună cu tehnologie am îndrăznit să spunem într-un joc de cuvinte, gândindu-ne la ce înseamnă Internet of Things (IoT) sau internetul lucrurilor, spus pe românește. De câțiva ani, a început să se vorbească din ce în ce mai mult despre Internet of Things (IoT), despre o rețea a dispozitivelor care pot fi conectate între ele și/sau la internet, astfel încât să poată stoca și schimba date în beneficiul tuturor.

Frigidere inteligente, smartwatch-uri care funcționează în tandem cu mobilul, aspiratoare conectate la aplicații de pe telefon și gulerele de fitness pentru câini sunt doar câteva dintre obiectele de zi cu zi care au ajuns să fie conectate la web ca parte a internetului lucrurilor (IoT). Întregul ecosistem IoT este alcătuit din dispozitive inteligente care utilizează procesoare integrate, senzori și hardware de comunicații pentru a colecta, trimite și acționa asupra datelor pe care le obțin din mediile lor. 

casa inteligenta IoT

Dispozitivele IoT partajează datele senzorilor pe care le colectează prin conectarea la un gateway IoT sau la alt dispozitiv în care datele sunt fie trimise către nor (cloud) care urmează să fie analizate, fie sunt analizate local. Mașinile și obiectele conectate din fabrici vor oferi potențialul unei „a patra revoluții industriale”, iar experții prezic că mai mult de jumătate din noile afaceri vor funcționa prin IoT în 2020.

Ce înseamnă Internet of Things și cu ce ne influențează viața?

În sensul larg al cuvântului, IoT cuprinde tot ceea ce este conectat la internet, dar este folosit din ce în ce mai mult pentru a defini obiecte care „vorbesc” între ele. În sensul mai restrâns, IoT promite să facă mediul nostru – casele, birourile și mașinile noastre – mai inteligent, mai măsurabil și mai comunicativ. Adică, Internet of Things este alcătuit din dispozitive – de la senzori simpli la smartphone și wearables – conectați împreună. 

Unul dintre primele obiecte considerate a fi un dispozitiv IoT a fost un toaster prin care producătorii au fost conectați la internet în 1989. Deși acest exemplu pare în prezent destul de primitiv, a fost un progres în acea perioadă. În tot acest timp, IoT a evoluat enorm, ajungând în prezent să acopere o gamă mult mai largă de dispozitive, cum ar fi frigidere, televizoare, termostate pentru a păstra căldura sau răcoarea în locuință, sisteme de securitate și asistenți vocali.

Un studiu realizat în acest sens arată că în anul 2017 au fost utilizate 8,4 miliarde de device-uri conectate la internet. Aceasta reprezintă o creștere de 31% față de 2016, studiul arătând și faptul că până în 2020, numărul lor va ajunge la 20,4 miliarde. Se estimează că în viitorul apropiat, „internetul lucrurilor„ va fi nelipsit din viața noastră. 

IoT

Casa smart, la ce să ne așteptăm în viitorul apropiat

Internet of Things (IoT) este practic un număr infinit de aplicații interconectate între ele, de la așa-numitele case inteligente la automobile conectate sau la exemplul cel mai cunoscut cu frigiderul care știe să măsoare stocurile anumitor alimente și să comande automat, la un magazin online, atunci când laptele sau apa plată sunt pe terminate.

În principiu, pentru consumatorii obișnuiți cu internetul, IoT tinde să aibă funcții simple și foarte utile. De exemplu, o locuință poate deține un televizor inteligent, el însuși un dispozitiv IoT, conectat la un telefon mobil care poate fi folosit ca telecomandă. Sau un difuzor inteligent, cum ar fi Amazon Echo, poate fi sincronizat cu sistemul de încălzire al casei pentru a controla temperatura prin comenzi vocale.

Printre alte noutăți cu care vine Internetul lucrurilor se numără și dispozitive care îți monitorizează somnul și îți propun o oră de trezire conformă cu ciclurile tale nocturne, o baterie de 9 volți, cu aspect banal, care alimentează detectoarele de fum, dar în plus te alertează de la distanță, prin Internet, despre apariția fumului. Un dispozitiv de hrănit animale favorite, conectat cu mobilul, te ajută să le livrezi porțiile dorite și să afli cât au mâncat în cazul în care ești plecat multă vreme de acasă. Periuțele de dinți inteligente sunt și ele conectate la același telefon mobil, pe ecranul căruia rulează un joc care poate fi comandat prin mișcările periuței în interiorul gurii, pentru a-i determina pe copii să acorde mai multă grijă igienei dentare. Și multe altele.

Sistemul de automatizare a casei smart este unul dintre cele mai recunoscute și utilizate pe scară largă dispozitive IoT și, în ciuda faptului că este un concept relativ nou, există acum mii de produse disponibile pe piață. În timp ce companii precum Amazon și Google au fost printre primele care au popularizat tehnologia, producătorii tradiționali de electronice și electrocasnice s-au apucat de dezvoltarea tehnologiei IoT, devenind din ce în ce mai răspândită. 

Cu peste 20.000 de utilizatori, Alexa este unul dintre cele mai cuprinzătoare ecosisteme de automatizare a casei. Alexa face ca fiecare aspect al casei inteligente să fie accesibil și ușor de controlat. Poți folosi Alexa pentru a vorbi cu aplicații precum Spotify sau îi poți spune să oprească luminile. Un alt mare Hub pentru casă inteligentă este cel creat de Samsung, SmartThings hub care de asemenea poate controla o varietate largă de produse, de la electrocasnice până la sistemul de iluminat. 

Sistemele de securitate de la domiciliu facilitează monitorizarea evenimentelor din interiorul și exteriorul casei. De exemplu, ușa de la balcon poate folosi un canal simplu pentru a comunica sistemului de aer condiționat că este deschisă, lumina LED pe senzori de mișcare ar putea detecta prezența unei persoane în cameră când sunteți plecați sau planta din seră poate trimite un semnal sistemului de irigare spunând că are nevoie de apă.

IoT

Beneficiile IoT pentru mediul de afaceri

Chiar dacă beneficiile pentru business-uri diferă în funcție de modalitățile de implementare, poate fi observat un numitor comun: companiile au acces la mai multe date referitoare la produsele lor și la sistemele interne, deținând astfel o abilitate mai mare de a face schimbări.

De exemplu, în cadrul industriei de producție, diverși comercianți introduc senzori în componentele produselor care transmit date în privința performanței lor. În acest fel, companiilor pot identifica momentele în care un component e predispus să eșueze, înlocuindu-l înainte de a reprezenta un pericol real. Mai mult decât atât, business-urile pot utiliza datele pentru a-și eficientiza sistemele, având la dispoziție informații sigure despre funcționarea lor.

Iată în ce sectoare ale economiei Internet of Things se va integra:

  • Agricultură;
  • Electrocasnice;
  • Clădiri inteligente;
  • Automobile;
  • Sectorul industrial, automatizare, roboți.

Industria va fi principalul domeniu care va beneficia enorm de pe urma IoT. Inserarea de senzori în roboți, pe benzile de producție și în halele de depozitare va permite optimizarea fluxurilor de personal și de marfă, un lucru esențial într-o economie în care o diferență de un procent poate duce la profit sau la pierderi.

Chiar dacă multe dintre aplicații sună exotic pentru majoritatea dintre noi, ele sunt deja în teste și vor fi disponibile în viitorul apropiat. Se prefigurează o lume în care conectivitatea indiviziilor va crește din ce în ce mai mult. 

Dacă ești pasionat de robotică și dornic să îți realizezi propriile proiecte IoT, pe RoboFun.ro vei găsi microcontrolere  și o serie de alte componente electronice pentru a realiza propriile aplicații smart.

1 comentariu »

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: