Sări la conţinut

Robotică sau Internet of Things – cu ce proiect Raspberry Pi vrei să începi?

Raspberry Pi este fără îndoială cel mai popular single board computer. Chiar dacă placa de dezvoltare a fost inițial concepută ca un mijloc de învățare de către începători în programare, Raspberry Pi a făcut un salt enorm și oferă posibilități în domenii variate, atât inginerilor de proiectare profesioniști, cât și consumatorilor care caută un computer desktop mai puternic.

Astăzi, Raspberry Pi 4 este folosit într-o gamă largă de aplicații de la Internet of Things (IoT), Inteligență Artificială (IA), automatizare, controlul și mentenanța predictivă a mașinilor și echipamentelor industriale.

placa de baza raspberry pi 4

Ce poate face Raspberry Pi?

Spre deosebire de Arduino, (despre diferențele dintre Arduino și Raspberry Pi am scris mai pe larg în această postare) Raspberry Pi este un computer propriu-zis. În sensul că are mult mai multe capacități. Unii oameni confundă cele două plăci de dezvoltare, deoarece amândouă sunt foarte populare, dar este important de știut diferența dintre ele pentru a ști să alegi placa potrivită pentru proiectul tău. Un single-board computer vine cu avantajul că este complet construit pe o singura placă de circuit, cu microprocessor, memorie, intrari/iesiri și cu alte caracterisici necesare unui calculator funcțional.

Raspberry Pi poate rula mai multe sisteme de operare dintre care majoritatea sunt bazate pe Linux: Raspbian (sistemul de operare oficial), Ubuntu Mate, Libreelec, dar și Windows 10 IOT sau RISC OS. Dintre toate, cel mai popular este Raspbian, o distribuție bazată pe Linux Debian, sistem de operare cunoscut pentru performațe, precum și stabilitatea sa. Raspbian oferă o serie de programe preinstalate necesare dezvoltării de aplicații: compilatoare C, Java, Python, precum și tool-uri pe baza cărora se pot dezvolta sisteme IoT.

Datorită performanțelor acestui computer miniatural complet funcțional, îndeosebi ultimul model apărut Raspberry Pi 4, a accesoriilor disponibile, a comunității utilizatorilor în continuă dezvoltare, numărul aplicațiilor este practic nelimitat. Iată doar câteva exemple de aplicații din zona de hobby, cu posibilitate de extindere oricând și către zona de dezvoltare de produse: automatizare casnică (aprindere stingere lumini la distanță sau a altor echipamente casnice), server web personal, player de carte audio, realizare poze prin tehnica time-laps, ramă foto, dispozitiv de rulare jocuri, sintetizator analogic pentru muzică, echipamente pentru hrănirea animalelor sau udarea plantelor.

Cel mai recent model de Raspberry Pi este suficient de puternic pentru procesarea imaginilor în timp real, aplicând filtre color simple și detectând anumite tipuri de activități. De aceea, este excelent pentru camerele cu acțiune în mișcare și pentru post-procesarea simplă a fotografiilor din vacanță.

Proiecte Raspberry Pi în robotică

În societatea tehnologică de astăzi, oamenii s-au obișnuit să folosească în fiecare zi o serie de dispozitive care să le facă viața mai ușoară, cum ar fi calculatoarele, vehiculele personale, telefoanele mobile. Astfel, utilizarea roboților a devenit din ce în ce mai comună. Roboții pot fi folosiți pentru realizarea de sarcini repetitive, pentru creșterea productivității într-o fabrică, pentru a transporta încărcături mari și alte sarcini pe care le au de îndeplinit oamenii. 

În ceea ce privește capacitățile de traversare a diferitelor tipuri de teren, una dintre cele mai interesante platforme o constituie roboții tereștrii. Roboții pot fi găsiți pretutindeni în zilele noastre. Unul dintre cei mai de succes roboți hexapod a fost construit la Universitatea din Roma în anul 1972, ca fiind o mașinărie a cărui deplasare era controlată de un calculator. 

Există zeci de proiecte grozave cu Raspberry Pi care au la bază una dintre plăcile de dezvoltare Raspberry Pi 4, Pi 3 și Pi zero. Unele dintre cele mai interesante proiecte includ un sistem personal media pentru acasă, monitorizarea pacienților bolavi din spitale, automatizări industriale în solarii de legume și fabrici. 

proiect robotica raspberry pi

De exemplu, un proiect în dezvoltare care are la bază o placă Raspberry Pi, înregistrează continuu, în timp real, datele vitale ale pacienților ținutiți la pat, avertizând medicii în cazul unor probleme grave. Nu este necesar un contact direct cu pacientul pentru a înregistra ritmul cardiac, ritmul respirației, decubit (răni care apar uneori la bolnavii nevoiți să stea mult timp culcați în pat) și datele de prevenire a căderilor pacienților.  

Aceste proiecte sunt populare, deoarece profită de atât de mulți senzori diferiți, inclusiv temperatura, umiditatea, presiunea, zgomotul, viteza vântului etc.

Raspberry Pi & Internet of Things (IoT)

Internet of Things (IoT) poate fi privit ca fiind un sistem de rețea dinamic extrem de apreciat. Practic, este un sistem compus dintr-un număr foarte mare de obiecte inteligente identificabile, capabile să comunice și să interacționeze, fie între ele, construind rețele de obiecte interconectate, fie cu utilizatorii finali sau alte entități din rețea.

Filozofia Internet of Things (IoT) încurajează obiectele de uz casnic să fie echipate cu microcontrolere și conectate la internet. Așa cum menționam mai sus, pe lângă faptul că are o dimensiune foarte mică, placa Raspberry Pi oferă posibilitatea de a conecta diverse componente electronice specifice sistemelor embedded: senzori, butoane, ecrane LCD, drivere de motoare, relee etc. Posibilitatea de a personaliza sistemele de programe (sistemul de operare, aplicațiile) și posibilitatea de interconectare cu alte componente electronice fac din placa Raspberry Pi un sistem de calcul ce poate sta la baza unor proiecte personale extrem de interesante și de puternice.

raspberry pi proiecte iot

Obiectele inteligente joacă rolul central în viziunea IoT. Dotat cu tehnologia informației și comunicațiilor, aceste obiecte își pot stoca contextul, sunt în rețea împreună, sunt capabili să acceseze serviciile de internet și ei interacționează între ele și cu ființele umane. Raspberry Pi, un computer de dimensiunile unui card de credit foarte performant și accesibil ca preț, este o platformă perfectă pentru interfațare cu mai multe dispozitive și periferice externe. 

RoboFun.ro pune la dispoziție tuturor celor interesați de robotică toate versiunile de Raspberry Pi, dar și numeroase accesorii pentru acestea, precum: carduri de memorie, cabluri pentru conectare în rețea, cabluri RCA, cabluri USB, cabluri cu conectori jack, adaptoare, alimentatoare universale, hub-uri USB, dar și accesorii special dezvoltate pentru Raspberry Pi: carcase, module de camere, modul ecran LCD, modul difuzor etc.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: