10 limbaje de programare pe care le poți folosi cu Raspberry Pi
Programarea este unul dintre domeniile de activitate cu cea mai rapidă rată de dezvoltare. Iar Raspberry Pi a fost conceput tocmai pentru a încuraja tinerii să învețe să codeze. ”Pi” din Raspberry Pi provine chiar de la limbajul de programare Python, așa că ideea de programare este indusă chiar de denumirea propriu zisă a plăcii.
Indiferent de tipul modelului Raspberry Pi pe care îl ai, poți experimenta o mulțime de lucruri, fie că este vorba despre învățarea unui limbaj de programare, de experimentarea și realizarea unor automatizări utile casei, fie dezvoltarea unor proiecte de electronică, toate fără teama distrugerii unui echipament de calcul costisitor.
Dar, dacă scopul tău este ”să înveți programare” și să îmbini aceste cunoștințe cu partea hardware, în special electronică, atunci iată 10 limbaje de programare pe care le poți folosi cu Raspberry Pi:
1. Python este un limbaj perfect pentru începători, extrem de folosit in zilele noastre, cu o sintaxă relativ ușoară. Python a devenit unul dintre cele mai populare limbaje de programare din lumea open source. Dacă instalezi Raspbian pe Raspberry Pi, vei vedea o aplicație numită Thonny, care este un mediu de dezvoltare integrată Python (IDE) pentru începători. Pe scurt, un IDE este o aplicație care oferă tot ce ai nevoie pentru compila și executa codul tău, adesea incluzând funcționalități precum execuția codului în debug mode, auto-complete-ul instrucțiunilor pentru o tastare mai rapidă, precum și emulatoare.
2. Mathematica este un program folosit în general de oameni de știință, din domeniul ingineriei, de calcul și de matematică pentru rezolvarea problemelor matematice. Folosește un limbaj numit limbajul de programare Wolfram și este extrem de puternic. Acest program costă destul de mult, dar este gratuit pe Raspberry Pi.
3. Scratch este un limbaj de programare grafic în care tragi blocuri colorate pentru a crea ”povești” interactive. Programatorii Scratch îmbină diferite elemente (imagini, fotografii, efecte sonore şi altele) în aşa fel încât să creeze ceva cu totul nou. Se adresează copiilor și oamenilor începători în programare. Scratch a fost conceput să prevină greşelile comune ale începătorilor din programarea tradiţională, cum ar fi greşelile de scriere şi erorile de conţinut. În locul scrierii manuale a comenzilor, programarea în Scratch este făcută, așa cum menționam mai sus, cu ajutorul tragerii şi alăturării blocurilor de programare. Această interfaţă grafică permite utilizatorilor să controleze cu uşurinţă felul în care diferite tipuri de comenzi interacţionează. În plus, fiecare bloc se potriveşte cu altul numai dacă împreună au sens.
4. Ruby este un alt limbaj prietenos pentru începători orientat pe obiecte. Ruby este privit ca un limbaj flexibil, deoarece permite utilizatorilor să-i modifice în mod liber părțile componente. De asemenea, Sonic Pi este un mediu de codare bazat pe Ruby, conceput inițial pentru a susține atât lecții de calcul și muzică în școli, dezvoltat de Sam Aaron în Universitatea de Calculatoare a Universității din Cambridge în colaborare cu Raspberry Pi Foundation.
5. Node.js este un mediu open source pentru scrierea JavaScript modern pe Raspberry Pi și are un ecosistem imens de biblioteci open-source. Node.js este un mediu de execuție JavaScript utilizat în principal pentru a construi aplicații server-side – running script bazate pe generarea de evenimente în timp real gestionate asincron. Acest model este foarte popular ca soluție full-stack și front-end. Node package manager – npm , sistemul de gestiune al modulelor node.js, este cel mai mare registru de software din lume.
6. Bash este numele limbajului de programare și „shell” care alimentează interfața text a Raspberry Pi. Se numește Bash pentru că este derivat dintr-un program numit shell-ul Bourne. Numele bash este o prescurtare a „Bourne Again SHell”.
De fiecare dată când introduci o comandă în terminal, practic utilizezi interpretorul de comenzi Unix. Shell datează din 1989, înainte ca primele calculatoare să aibă interfețe grafice, și a fost singurul mod în care poți interacționa cu ele. Un shell este un procesor de comenzi care îți permite sa utilizezi computerul tastând comenzi. Comenzile sunt introduse după „prompt”, care este un scurt fragment de text care te informează cine și unde ești în sistem.
7. Java este unul dintre cele mai populare limbaje de programare folosite pentru a construi diferite tipuri de aplicații și sisteme. Deși poate nu este la fel de atrăgător cum a fost odată, Java rămâne foarte utilizat în universitățile din întreaga lume. Chiar dacă nu este neapărat un limbaj foarte accesibil pentru începători, avantajul mare este că există o mulțime de cărți, cursuri și alte informații disponibile pentru a învăța Java. Recomandat este să începi pe Raspberry Pi utilizând IDE Java BlueJ.
8. C este o alegere naturală când vine vorba de programare pe Raspberry Pi. C este unul dintre cele mai utilizate limbaje de programare din lume, este foarte puternic și utilizabil pe aproape toate platformele hardware, fiind similar cu multe alte limbaje de programare, cum ar fi Java, PHP, C #. De fapt, limbajul C reprezintă baza pentru zeci de limbaje de programare care derivă sau au fost influențate de sintaxa și paradigma sa. Linux, sistemul de operare care rulează Raspberry Pi, este scris în mare măsură în C și este încorporat în toate sistemele Linux și Unix. Designul pentru C a influențat multe alte limbaje de programare, inclusiv Python, Java, JavaScript și un limbaj de programare numit D.
9. C++ reprezintă o extensie a limbajului C care permite programarea pe obiecte. Principala diferență între C și C++ o constituie funcționalitățile de clase și obiecte și relația de moștenire dintre clasele de bază și clasele derivate din acestea. Pentru a crea programe în C++ ai nevoie de un mediu de dezvoltare integrat (perfect development environment –IDE) care îți va ușura procesul de programare, va compila codul tău și îl va rula. Ce trebuie să faci mai întâi este să alegi IDE-ul și apoi să-l instalezi. Cel mai utilizat IDE pentru programarea C++ este Code::Blocks.
10. Perl este un limbaj de programare dinamic, procedural, care împrumută caracteristici din mai multe limbaje de programare precum limbajele C, shell, AWK, sed etc. În mod obișnuit există deja o serie de module Perl pentru Raspberry Pi, inclusiv RPi::WiringPi and Device::WebIO::RaspberryPi. Există, de asemenea, module pentru interacțiunea cu senzorii, precum senzorii de temperatură sau giroscop. Dacă vrei să programezi în Perl ar fi bine să știi cum să utilizezi comenzi Linux de bază.
Au existat mai multe generații de Raspberry Pi de când au fost lansate pentru prima dată în 2012. Noi îți recomandăm cel mai recent model Raspberry Pi 4 Model B 4 GB, deoarece considerăm că este cea mai bună platformă de învățare, se rulează rapid și are o mulțime de opțiuni de conectare.