Sări la conţinut

Robotic News: Trendurile mondiale în robotică în 2020

Domeniul roboticii a evoluat de-a lungul timpului, încă dinainte de a se folosi termenul exact „robot”. Probabil cel mai cunoscut eveniment este debutul din 1961 al lui Unimate, considerat primul robot industrial, fapt ce a contribuit la transformarea economiilor lumii. Evoluția acestui domeniu este fascinantă și arată interesul omului pentru progres. 

trenduri robotica 2020

O scurtă istorie a roboticii

Știați de exemplu că, în anul 270 Î.C. fizicianul şi inventatorul grec Ctesibus din Alexandria creează un ceas de apă, numit clepsidră, sau, aşa cum a numit-o chiar autorul „hoţul apelor”? Antrenată de apă, clepsidra acţiona un cilindru aşezat pe un burduf şi ataşat unei roţi dinţate marcând astfel trecerea timpului. Dar, cuvântul robot nu a existat în vocabularul industrial sau cel al scriitorilor până în 1920 când Karel Capek (1890-1938), dramaturg ceh, a scris o piesă de teatru, Rossum’s Universal Robot

După Al Doilea Război Mondial, America a trecut printr-o puternică dezvoltare industrială şi o creştere economică semnificativă. În dezvoltarea tehnologiei şi a ştiinţei, un rol important a avut-o colaborarea dintre Joseph F. Engelberger, un pasionat de ştiinţă, absolvent al universităţii Columbia şi activist în fizica nucleară, şi George C. Devol, un om de ştiinţă cu importante invenţii în automatizare. După ce s-au întâlnit în 1956, s-au hotărât să colaboreze în crearea unui robot industrial. De aceea, tocmai datorită muncii sale, Engelberger este considerat „tatăl roboticii industriale”, iar în omagiul său, anual, se decernează premiul care îi poartă numele pentru cea mai de succes companie din domeniul roboticii.

robot industrial

Brațul robotic AESOP (Automated Endoscopic System for Optimal Positioning) folosit pentru ghidarea camerelor de luat vederi în interiorul corpului a fost primul sistem robotic utilizat în chirurgia umană și datează din 1993.

Trendurile mondiale în robotică în 2020

Și anul 2020 va aduce o mulțime de lucruri uimitoare în industria roboticii. Chiar situația actuală cu epidemia de Coronavirus i-a determinat pe specialiștii în robotică să se implice în combaterea focarului. Vom explora împreună care vor fi trendurile mondiale în robotică în 2020 care ne-au atras atenția:

Spot, câinele robot 

Boston Dynamics are o lungă istorie când vine vorba de crearea unor roboți care sunt gata de acțiune. Compania americană s-a aflat într-o perpetuă căutare pentru a exploata abilitățile creațiilor sale în seturi de circumstanțe cât mai verosimile. De exemplu, pentru a evita răspândirea bolilor prin contactul uman, așa cum este coronavirus, roboții se vor ocupa de toate lucrurile, de la livrarea de materiale medicale la pachete cu alimente.

Această utilizare inedită a obținut susținere de la o serie de companii celebre în întreaga lume, inclusiv Fox News, Dezeen, CNN.com și TheStar.com. Mai ales într-o perioadă sumbră și neliniștită, această invenție este o dovadă reală a modului în care inovația ajută cu adevărat umanitatea.

Arme și drone controlate cu puterea minții

Departamentul de cercetare din comisia de apărare a Pentagonului lucrează deja la armele viitorului. DARPA va lansa un proiect de cercetare pentru dezvoltarea unei interfețe neuronale prin care soldații vor putea controla orice mașinărie prin puterea minții.

Noul program se numește N3 și are ca scop controlarea telepatică a unor dispozitive, folosind instrumente precum inginerie genetică a creierului uman, nanotehnologie și fascicule infraroșii, dar și schimbul de informații prin intermediul undelor celebrale. Astfel, pe viitor, dronele și sistemele de apărare ar putea fi controlate de la distanță, prin puterea gândului, fără a fi necesară intervenția chirurgicală. 

arme controlate creier

Robotul care prelevează sânge

Știm despre roboți că merg în spațiu, curăță case, lucrează în hoteluri, îngrijesc vârstnicii și oferă tururi la muzeu. În continuare, ei ar putea lucra în spitale și clinici medicale, prelevând sânge de la pacienți. 

Un robot automat de prelevare de sânge creat de cercetătorii de la Universitatea Rutgers s-a comportat la fel de bine sau, în unele cazuri, mai bine decât profesioniștii medicali umani care îndeplinesc aceeași sarcină. Primul studiu clinic a arătat că folosind roboți se va reduce din timpul pe care asistenții medicali și medicii îl pot folosi în tratarea pacienților. Robotul cu ultrasunete găsește vena, o punctează cu un ac și apoi prelevează sângele. Robotul conține și o centrifugă de hemocrit care se folosește în laboratoarele de analize medicale.

Roboți casnici

La începutul acestui an, la CES – Consumer Electronics Show, târgul anual de tehnologie, din Las Vegas, producători din întreaga lume au prezentat diverși roboți casnici care vor putea fi folosiți în treburile casei. Samsung a prezentat robotul Ballie, ce seamănă cu o minge de tenis și amintește de BB-8 din filmul Star Wars, un asistent personal care te urmărește prin casă și te ajută la treburi. Se pare că acest robot are capacitatea de a detecta mizerie și de a activa aspiratorul smart ca să curețe. Mai mult decât atât, se transformă într-un asistent personal și detectează dacă o persoană în vârstă a căzut și apelează numărul de urgență dacă e cazul.

caine robot

Lovot a fost un alt robot casnic care a atras atenția participanților la târg, deoarece poate oferi îmbrățișări și monitoriza casa atunci când proprietarul este plecat. De asemenea, un start-up numit Elephant Robotics a dezvoltat un animal de companie robot numit MarsCat. Felina bionică poate merge, se joacă asemenea unei pisici normale și evită obstacolele. Recunoaște fețe umane și știe 20 de comenzi inclusiv “stai” și “vino aici”.

Roboți umanoizi care simt durerea

Dacă roboții casnici nu impresionează atât de mult, un robot cu simțul atingerii care într-o zi va putea chiar „simți” durerea, atât propria sa durere fizică, cât și empatia pentru durerea însoțitorilor săi umani, cu siguranță nu va lăsa pe nimeni indiferent. Astfel de roboți cu simț tactil sunt încă în dezvoltare, dar progresele în detectarea simțului tactil sunt foarte aproape de realitate.

Senzorii încorporați într-o piele artificială moale, care pot detecta atât o atingere blândă, cât și o lovitură dureroasă, au fost conectați la un robot care poate semnala emoții. O astfel de senzație ar putea permite, de asemenea, unui robot să „empatizeze” cu suferința unei persoane umane. Ingineri din cadrul Universității Osaka din Japonia au conceput senzori tactili care reacționează la o serie de atingeri. De exemplu, la un robot numit Affetto, un cap de copil cu aspect extraordinar de realist, aceste semnale de atingere și durere pot fi convertite în expresii faciale emoționale.

Desigur, acestea sunt doar câteva dintre ultimele noutăți în materie de robotică. Ceea ce ne fascinează pe noi, în contextul actual al epidemiei cu coronavirus, este faptul că este extraordinar să vezi cum progresele în robotică conduc către salvarea de vieți omenești și vor ajuta la prevenirea extinderii unor noi boli care pot apărea în viitor. 

O singură opțiune interesantă pe care am ales-o luna aceasta? Într-o perioadă zbuciumată de pe glob, condusă de coronavirus, este plăcut să vezi cum robotica poate ajuta la salvarea de vieți și la prevenirea extinderii ulterioare a bolilor. 

Dacă ești pasionat pe robotică, nu uita că pe site-ul RoboFun.ro vei găsi o mulțime de produse care te pot ajuta să înveți și să creezi propriile tale proiecte. 

De asemenea, dacă ți-a atras atenția un anumit lucru din lumea roboticii, așteptăm să ne lași un comentariu mai jos pentru a vorbi despre ele în articolele următoare!

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: