Sări la conţinut

Proiect de Junior: Ce este un micro:bit și cum îl pot folosi copiii începători în programare

Pentru foarte multă vreme, Raspberry Pi a fost microcomputerul folosit în diverse proiecte care implicau programare entry-level și cunoștințe de electronică, fiind un computer mic și simplu, capabil să facă tot felul de lucruri interesante. Fie că îți dorești să înveți să construiești un robot, să inventezi un joc sau vrei doar să dezvolți o aplicație care să ofere o soluție pentru una dintre problemele cotidiene, micro: bit este un bun punct de plecare.

Conceput special pentru copii și începători în programare, Micro:bit este un mini-calculator pe care puteți rula linii de cod, îl puteți personaliza și controla pentru a aduce la viață idei, jocuri și aplicații. Este un dispozitiv ce nu necesită experiență în programare, de aceea este ideal pentru copii, indiferent dacă sunt începători sau avansați. Cu Micro:bit poți crea proiecte distractive, îl poți lua foarte ușor cu tine și personaliza așa cum dorești pentru a pune în practică noi idei.

BBC micro bit

Cum a fost dezvoltat micro:bit

BBC micro:bit este un mic computer programabil care facilitează învățarea programării software, dezvoltat de către „Micro:bit Educațional Foundation” cu sprijinul BBC și British Council și lansat în Marea Britanie în 2016 cu scopul de a încuraja copiii să se implice activ în scrierea de cod, în inventarea de lucruri noi și în folosirea tehnologiei. 

Cu BBC micro:bit poți descoperi modul în care software-ul și hardware-ul funcționează împreună. Plăcuța are un afișaj cu lumină LED, butoane, senzori și multe caracteristici de intrare / ieșire care, atunci când sunt programate, îi permit să interacționeze cu mediul înconjurător.

Platforma Micro:bit este bazată pe microcontrolerul nRF51822 ce are încorporat un modul Bluetooth LE. Cu ajutorul celor două butoane dispuse pe placă puteți controla jocuri, trimite mesaje radio, activa display-uri etc. Dispozitivul poate detecta mișcarea (folosindu-se de accelerometrul încorporat), și poate recunoaște direcția în care vă îndreptați cu ajutorul magnetometrului/compasului ce este de asemenea încorporat. 

Cum îi ajută pe copii placa de dezvoltare micro:bit

Cu ajutorul plăcuței BBC micro:bit, copiii vor putea transforma o mulțime de obiecte în unele inteligente, încurajând creativitatea la maxim și găsirea de soluții cu ajutorul tehnologiei.  Pe lângă rezultatul final spectaculos, procesul de realizare  este unul antrenant și amuzant, lucrându-se atât individual cât și în echipă. Aceste proiecte îi ajută pe copii să-și stimuleze imaginația și gândirea și îi pregătesc pe cei mici pentru un viitor care va include tehnologia în cele mai mărunte aspecte ale vieții. Există țări din Europa și din SUA în care plăcuța micro:bit este folosită de către cei mici în mod curent în școli pentru a susține învățarea informaticii.

Limbajul de programare pe care îl acceptă micro:bit este:

  • JavaScript CodeKingdoms: o interfață grafică drag and drop și interfață bazată pe text recomandată începătorilor.
  • Microsoft Block Editor: un editor grafic drag and drop;
  • Microsoft Touch Develop: un limbaj bazat pe text, care vine preinstalat cu o bibliotecă de comenzi micro: bit.
  • MicroPython: un editor robust, bazat pe text, utilizat de dezvoltatorii de software profesioniști.

BBC micro bit

De ce ai nevoie pentru a începe:

  • Un micro-bit și o cutie cu 2 baterii AAA;
  • Un computer, telefon sau tabletă cu acces la internet pentru a încărca editorii de coduri Microsoft MakeCode sau Python;
  • Un cablu USB pentru a conecta micro:bit la computer;
  • Accesorii suplimentare utile, precum căști, cabluri cu cleme crocodil și materiale conductoare, cum ar fi folie de aluminiu și agrafe de hârtie.

De asemenea, un micro:bit te ajută să înțelegi cum funcționează computerele. Când tastezi la laptopul sau atingi ecranul telefonului, folosești un dispozitiv de intrare. Acesta recunoaște comenzile introduse și afișează rezultatul pe un ecran sau redă sunetul prin intermediul căștilor. Toate acestea se realizează cu ajutorul procesorului.

5 idei de proiecte junior cu micro:bit

1. Semnalizator pentru bicicletă. Cu un BBC micro:bit poți controla modul în care îți apar luminile de la bicicletă. De exemplu, dacă îți dorești un semnalizator pentru bicicletă, poți folosi un micro:bit pentru a alimenta o bandă LED NeoPixel. Pachetul micro:bit și bateria se vor monta sub șaua bicicletei sau în coș (dacă bicicleta are așa ceva) sau chiar în zona ghidonului, dacă pare mai convenabil. Ține cont că acumulatorul trebuie să alimenteze atât banda LED NeoPixel, cât și micro:bit.

2. Semafor. Dacă încă îi plac copilului mașinile de jucărie sau păstrează în camera lui modelele cu care obișnuia să se joace când era mic, ce spuneți să faceți un semafor, cu plăcuța micro:bit? Aveți nevoie de leduri, rezistențe și fire jumper conectate la micro:bit pentru a face ledurile să funcționeze asemeni unui semafor. Puteți controla ordinea luminilor și luminozitatea acestora pentru a face un semafor perfect pentru un micro-oraș.

3. Zar pentru jocuri de societate. Jucați frecvent jocuri de societate și v-ați săturat să tot pierdezi micile zaruri? Evitați problemele unui zar mic și folosiți în schimb BBC micro:bit! Este foarte simplu de codificat și vă va ajuta să vă jucați mult mai repede. Acesta utilizează intrarea accelerometrului pentru a declanșa crearea unui număr aleator între 1 și 6 și afișarea acestuia pe ieșirea afișajului LED când agitați micro:bit.

În loc să afișeze un număr, acest program folosește selecția pentru a afișa puncte pe afișaj pentru a reprezenta numerele, arătând ca punctele de pe fiecare față de zaruri reale, în funcție de numărul generat random.

zar proiect microbit

Sursa foto: https://microbit.org/ 

4. Telecomandă pentru un tren lego. Acest proiect poate fi realizat în special pentru kiturile lego care vin cu motoare și telecomenzi. Chiar dacă trenurile LEGO dispun de obicei de ambele (la fel ca și unele kituri robotice), puteți utiliza un LED micro:bit și un senzor infraroșu pentru a face o telecomandă personalizată. 

5. Termometru. Un micro:bit poate fi transformat și într-un termometru, ceea ce este destul de util pentru a învăța copilul mai multe despre temperatură și condițiile meteorologice, pe lângă infomațiile despre programare. De asemenea, îl puteți configura într-un senzor de căldură pentru a afișa temperatura unui procesor, instrument foarte util pentru constructorii de PC-uri. Lucrurile devin și mai interesante atunci când adăugați un termistor la micro:bit, care poate fi scufundat în alimente și băuturi pentru a înregistra direct temperatura – deși acest lucru necesită unele codări avansate.

Dacă ești la început de drum în domeniul programării, atunci micro:bit este ideal pentru tine. Așa cum ai citit, este foarte ușor de folosit, și o platformă ideală pentru a face saltul spre alte produse din domeniul IoT, cum ar fi Arduino sau Raspberry Pi.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: