Live streaming cu Raspberry Pi: cum ții orele online pentru învățarea la distanță
Transmiterea de videoclipuri live pe platformele sociale a devenit aproape omniprezentă, indiferent dacă este vorba de conținut de brand, influenceri sau un prieten pasionat de călătorii – toată lumea face acest lucru. Faptul că tu poți asculta muzică de pe Youtube sau că te poți uita la un film în timp real pe Netflix este datorat streaming-ului. Nu este nevoie să descarci nimic, totuși ai acces la fișiere media.
În contextul actual, legat de pandemia cu coronavirus ce a dus la închiderea școlilor și învățarea la distanță, atât școlile cât și universitățile au nevoie de echipamente de live streaming pentru învățarea online. Cu puțină cercetare și câteva echipamente deloc costisitoare, transmiterea orelor live poate deveni un element esențial în strategia de comunicare online pentru școli și universități.
Avantaje de a face streaming live în școli
Un video transmis în direct înseamnă că elevii pot participa și viziona în timp real. Transmiterea live prezintă o mulțime de oportunități pentru comunicarea școlară și învățarea la distanță. Nu este doar o modalitate excelentă de a împărtăși informații între profesor și elevi, ci o posibilitate de a construi automat o bibliotecă video cu toate lecțiile online importante și proiectele școlare interesante. În plus, acest lucru îi poate ajuta pe elevi să revadă cursurile la care nu au participat sau să revizuiască lecțiile dificile.
Odată ce aceste videoclipuri prin live streaming pentru școală sunt create, ele pot fi stocate și grupate în funcție de conținut. Transmiterea orelor live poate fi ușor de creat cu echipamentul potrivit, iar ulterior înregistrările vor fi și mai simplu de distribuit către copii. Oricine are un telefon sau un computer cu acces la internet poate participa la școala online.
Există mai multe arii de aplicabilitate pentru transmiterea live a orelor de la școală:
- Susținerea lecțiilor online
- Reuniuni ale consiliului școlar
- Ședințe cu părinții
- Evenimente sportive între clase / școli
- Serbări școlare
- Absolvire și alte ceremonii
- Piese de teatru și concerte susținute de elevi
Orice eveniment care implică școala reprezintă o oportunitate excelentă de streaming live. Acest efort nu va fi deloc semnificativ pentru părinți și școală, dimpotrivă este simplu de realizat și îți vom explica în cele ce urmează de ce.
Streaming live cu Raspberry Pi: cum se poate face
Conceptul de streaming audio și streaming video reprezintă conținutul video și audio care este trimis, într-o formă comprimată, în universul internetului și care poate fi redat imediat, nemaifiind nevoie de salvarea lui pe un hard drive. Așadar, dacă te interesează acest concept și vrei să creezi propriul sistem de streaming live pe youtube te poți folosi de Raspberry Pi.
În acest articol vom vorbi despre cum poți transforma Raspberry Pi într-o cameră portabilă conectată la web, care poate transmite live pe YouTube. Astfel, prin adăugarea unui modul de cameră la Raspberry Pi, vei obține o cameră portabilă, ușor de montat, conectată la internet.
Raspberry Pi este ideal pentru monitorizare, astfel încât să poți configura streaming live. De asemenea, este posibilă transmisia în direct pe Youtube, de exemplu, pentru cineva care dorește să facă un documentar cu evoluție în timp real sau care dorește să împărtășească diverse proiecte în direct. Utilizarea plăcuței Raspberry Pi cu o cameră dedicată de streaming live pe YouTube te eliberează de o serie de alte dispozitive.
Ce vei avea nevoie
Pentru a transmite live cu Raspberry Pi pe YouTube, vei avea nevoie de următoarele:
- O placă de bază Raspberry Pi
- Modulul de cameră Raspberry Pi (revizuirea originală sau NoIR).
- Alimentare cu baterie portabilă (opțional).
Pentru sistemul de operare, Raspbian Stretch standard este o opțiune foarte bună. Dar, la fel de bine poți alege Ubuntu sau Arch Linux sau oricare dintre celelalte sisteme de operare Raspberry Pi disponibile în prezent.
Bineînțeles, vei avea nevoie de un canal de YouTube, pentru a transmite materialele video.
Configurarea canalului YouTube cu Raspberry Pi
Probabil ai deja un cont YouTube, dacă nu acesta este foarte simplu de configurat. Dacă folosești deja un cont Google Mail, este și mai simplu de activat. Vei avea nevoie de o adresă URL unde se vor direcționa imaginile capturate de camera Raspberry Pi către YouTube. Aceasta se numește o adresă RMTP și este în esență o adresă URL specifică.
Pentru a găsi acest URL, trebuie să te conectezi pe YouTube și să cauți în contul tău butonul Upload. În acest fel, adaugi un video în mod normal pe YouTube. Dar, de această dată, vei ignora acest lucru și vei da click pe butonul Get Started situat imediat sub Live Streaming.
În pagina următoare, completezi detaliile pe care le dorești pentru streaming live. Acestea sunt informații despre subiectul filmării, titlul, pe care ar trebui să le adăugați ca informații de bază. De asemenea, vei avea posibilitatea să setezi nivelul de confidențialitate: Public, Unlisted, Private.
În pagina următoare – Stream key setup – identifică URL Stream și Stream name/key (pentru a putea vedea Stream name/key dă click pe Reveal), cu mențiunea că stream name-ul trebuie ținut privat.
Cum pregătești Raspberry Pi pentru streaming live pe YouTube
Acum este timpul să configurezi Raspberry Pi pentru streaming. Începe prin actualizarea cu cea mai nouă versiune de Raspbian, cu toate actualizările de sistem și software necesare, inclusiv raspivid.
sudo apt update
sudo apt upgrade
Acest proces va dura câteva minute. După finalizare, deschide o fereastră terminal și introdu:
sudo raspi-config
Utilizează tastele săgeată pentru a selecta Activați camera, apasă Enter, apoi selectează YES. Ți se va solicita să repornești Raspberry Pi. Când repornești Pi, introdu:
raspistill –o image.jpg
Vei găsi rezultatul configurării în directorul Home. După ce știi că funcționează camera cu Raspberry Pi, poți continua.
Configurează streaming cu Avconv
Cele mai recente versiuni ale Raspbian au avconv preinstalat, deci nu ar trebui să îl instalezi. Cu toate acestea, dacă nu vrei să actualizezi Raspberry Pi, poți instala pur și simplu pachetul libav-tools:
sudo apt install libav-tools
Cu Avconv instalat, ești gata să creezi feedul pentru YouTube. Veți avea nevoie de Stream name/key despre care am vorbit mai devreme.
Cu toate acestea, comanda este lungă:
raspivid -o – -t 0 -vf -hf -fps 30 -b 6000000 | avconv -re -ar 44100 -ac 2 -acodec pcm_s16le -f s16le -ac 2 -i / dev / zero -f h264 -i – -vcodec copy -acodec aac -ab 128k -g 50 -strict experimental -f flv rtmp: //a.rtmp.youtube.com/live2/[your-secret-key-here]
După cum poți vedea, are o mulțime de parametri. Acum, dacă dorești să continui, copiază comanda, pune-o în fereastra terminal și apasă Enter. Amintește-ți să schimbi [secret-key].
Dacă totul a fost configurat corect, revii în pagina de YouTube. Câteva clipe mai târziu, filmările vor începe să fie redate live.
Ce înseamnă comanda Stream
Această comandă lungă de mai sus poate părea confuză pentru un începător, dar conține anumiți parametri importanți:
-fps: Parametrul fps reprezintă rata cadrelor pe secundă. Pentru cele mai bune rezultate, ar trebui să fie peste 24, care este viteza filmelor în mod tradițional, pentru a crea iluzia de mișcare. Cu toate acestea, dacă performanța este o problemă, o soluție ar fi să îl reduci pentru a îmbunătăți calitatea streamingului.
-w -h: Acești doi parametri pot fi utilizați pentru a specifica lățimea și înălțimea. Dacă îi omiți, raspivid va folosi rezoluția completă de înaltă definiție 1920×1080 (1080p).
-b: Limita de rată de biți de ieșire. Recomandarea YouTube este de 400-600 kbps. O cifră mai mică va reduce lățimea de bandă de încărcare și va reda un videoclip de calitate inferioară.
-acodec: Acodec este deosebit de important pentru streaming pe YouTube. Serviciul nu permite videoclipuri fără audio track (sau fără video track), așa că folosim acest parametru pentru a crea fake audio pentru streaming. Deoarece Raspberry Pi nu este livrat cu un microfon încorporat, iar cele mai bune rezultate audio sunt obținute prin adăugarea unei plăci de sunet HAT, aceasta este soluția.
-f: Reprezintă formatul de ieșire; în acest caz este flv, formatul preferat pentru streaming live YouTube.
Deconectează sesiunea SSH pentru a continua streamingul
Comanda raspivid de mai sus inițiază streamingul, dar dacă te conectezi prin SSH, atunci când te deconectezi, streamingul se va închide. Sigur nu vă puteți lăsa computerul în funcțiune doar pentru ca Pi să continue streamingul?
Din fericire, există un răspuns: screen. Acesta este un software pe care îl puteți instala, care va menține sesiunea SSH activă odată ce te deconectezi.
În primul rând vei închide streamingul (Ctrl + X), apoi instalează screen:
sudo apt install screen
Așteaptă instalarea acestuia, apoi reporniți Pi.
sudo reboot
Reconectați-vă prin SSH, loghează-te, și introdu comanda pentru a rula programul screen:
screen
Aceasta creează practic un mediu separat pentru a rula comanda raspivid, unul care va persista atunci când te deconetezi. Rulează raspivid ca mai sus, apoi când ești gata să te deconectezi apasă Ctrl + A.
Închide fereastra SSH și streamingul va continua.
Camera Raspberry Pi redă streaming live pe YouTube
Cu streamingul Raspberry Pi setat corect, totul ar trebui să funcționeze bine. Tot ce trebuie să faci:
- Conectezi modulul camerei la Raspberry Pi
- Poziționezi Pi pentru a începe filmarea
- Rulezi o actualizare de sistem
- Configurezi un canal YouTube și copiezi adresa URL a streamingului
- Lansezi streamingul cu comanda raspivid
Reține că, prin streamingul continuu, există riscul ca piesele hardware să se supraîncălzească, ceea ce va încetini redarea live. Dacă se întâmplă acest lucru, ia în considerare câteva soluții de răcire.
Pentru orice proiect de robotică, inclusiv cu Raspberyy Pi, scrie-ne la contact@robofun.ro și noi îți vom alimenta cele mai îndrăznețe visuri!
Cred ca Ministerul Educatiei ar trebui sa citeasca acest articol..
Foarte frumos explicat procesul, multumesc!
ApreciazăApreciază