Sări la conţinut

Robotică pentru copii: cum împrietenești copiii cu știința și tehnologia

Părinții din ziua de azi au devenit foarte conștienți de faptul că robotica este un domeniu care poate oferi copiilor un viitor strălucit. Insă cum să-l prezinte micuților pentru a le stârni interesul, aceasta este adevărata provocare. Cei mai mulți probabil se vor gândi că, la vârste fragede, copiii nu au capacitatea de a înțelege concepte abstracte din domeniul științei. De aici, și îngrijorarea cu privire la faptul că subiectele vor fi dificil de înțeles sau că ar putea chiar să găsească robotica neatrăgătoare.

În realitate însă, cu abordarea corectă, puteți introduce concepte de știință și robotică pentru copii, cât de curând doriți. Există păreri care susțin chiar că, cu cât începeți mai repede, cu atât mai mult le veți stârni interesul, important este să folosiți metodele adaptate vârstei.

robotica pentru copii

Cum îi poți împrieteni pe copii cu robotica

Încă de la vârste fragede, joaca este principala metodă prin care copilul învață. Mai întâi învață despre viață, despre cum să se descurce în mediul înconjurător, ca mai apoi să asimileze informații din ce în ce mai complexe despre modul în care funcționează lucrurile din jur. Jucăriile sunt cele care determină un copil să gândească în mod analitic despre designul acestora și funcțiile pe care le au, analiză care le va servi ulterior în învățarea conceptelor de robotică.

Acestea sunt câteva metode prin care îi puteți ajuta pe copii să înțeleagă cât mai multe lucruri despre știință și tehnologie: 

1. Jucăriile. Seturile de construcție tip LEGO, roboții, jucăriile electronice sunt câteva dintre jucăriile care îi ajută pe copii să învețe elemente de bază din robotică. Acum câțiva ani roboții erau rar întâlniți printre jucăriile copiilor, în prezent însă se pot găsi oriunde, dotați cu funcții avansate, special creați pentru a-i învăța pe copii de la matematică, la limbaje de programare, oferind, în același timp, multă distracție.

Kiturile LEGO Mindstorms s-au remarcat drept unele dintre cele mai bune instrumente de educație în domeniul roboticii și programării pentru copii. Acestea conțin componente hardware și software produse de compania LEGO pentru dezvoltarea de roboți programabili pe baza cărămizilor de construcție LEGO. Combinând piese LEGO, motoare, senzori și cărămida inteligentă, cu aplicații și software-uri de programare, copiii pot da viață propriului robot.

2. Jocurile și aplicațiile educaționale. Jocurile și aplicațiile educaționale pot fi un alt instrument excelent pentru introducerea conceptelor de robotică pentru copii într-un mod distractiv și captivant. Minecraft, de exemplu, este un joc video care pune accent pe construcție din blocuri cubice care para sfida gravitația. Jucătorul se poate mișca în voie în această lume virtuală, acumulând diverse resurse (piatră, lemn, metale etc) de care are nevoie pentru a construi și supraviețui. Minecraft poate fi văzut ca un joc de Lego virtual, care dezvoltă creativitatea copiilor, încurajează gândirea critică și soluționarea problemelor, ajutând la înțelegerea conceptelor de geometrie și programare.

3. Conținut media. Folosirea conținutului media este un alt mod excelent de a-i determina pe copiii tăi să fie interesați de acest subiect. Emisiunile TV și filmele care prezintă personaje robotizate pot fi uneori o scânteie mai mult decât suficientă pentru a-ți motiva copiii în această direcție. WALL-E este un film de ficțiune science fiction pentru copii care prezintă povestea unui roboțel simpatic proiectat pentru a curăța deșeurile, care va ajunge să salveze lumea. Acțiunea filmului are loc în viitorul îndepărtat, într-o perioadă de timp când oamenii sunt asistați de roboți în toate activitățile. 

O variantă foarte bună de a le prezenta copiilor concepte de știință sunt video-urile de pe YouTube care dezbat acest subiect în limbajul copiilor. Profesorii Trasniti este un canal de youtube special conceput pentru a stimula imaginația și stârni curiozitatea copiilor, explicând concepte din chimie și fizică, într-o manieră foarte distractivă. De asemenea, postul de televiziune Da Vinci Kids difuzează emisiuni educative despre istorie, cultură, mediu înconjurător, cât și documentare despre știință și tehnologie cu scopul de a-i familiariza pe copii cu domeniile viitorului.

4. Cursuri de robotică. Copiii învață prin joacă informații despre noile tehnologii, așa cum este domeniul roboticii. Dar, într-adevăr, plăcerea copiilor de a consuma tehnologie trebuie gestionată responsabil și direcționată spre o cale creativă. Înscriindu-vă copilul la un curs de robotică îi puteți deschide calea către știință și puteți sprijini dezvoltarea abilităților de a crea jocuri, de a construi și a programa roboți sau de a ști cum să folosească internetul și calculatorul în activitățile de zi cu zi.

În cadrul cursurilor de robotică pentru copii, inovația, știința, tehnologia, inginerie, arta și matematica se îmbină sub forma unor activități, proiecte și experiențe de învățare practice și distractive. Copiii se vor familiariza cu provocări din lumea înconjurătoare, la care află răspunsul în modul cel mai bun cu putință: activitate practică.

5. Participarea la evenimente și proiecte de știință. O perspectivă diferită ce combină jocul și învățarea, pentru a forma copiilor o gândire abstractă, sunt evenimentele și proiectele de știință. Un exemplu de astfel de eveniment a fost lansarea Kidibot, despre care puteți afla mai multe lucruri în rândurile următoare.

Lansarea greierului Orbitic în atmosferă – o experiență educativă extraordinară

Duminică, 22 noiembrie 2020, RoboFun a sprijinit un eveniment de știință pentru copii, numit Kidibot Stratospheric Launch. Scopul acestui proiect organizat de platforma educațională Kidibot, o comunitate formată din copii, părinți și profesori, a fost acela de a-i ajuta pe copii să învețe mai multe despre fizică, chimie, meteorologie, științe spațiale, astronomie, geologie, informatică, matematică, robotică. 

Așa cum rușii au trimis o cățelusă (Laika) în spațiu, iar americanii o primată, așa au dorit copiii care au participat la lansare să trimită o vietate, să vedem dacă supraviețuiește. Așadar, o parte dintre copii au plecat pe câmp să găsească o insectă pe care să o trimită în stratosferă și așa a fost găsit greierele Tic. 

Toți copiii au primit sarcina de a calcula cu pixul pe hârtie greutatea totală a nacelei. Aceasta trebuia să nu depășească 800 de grame. Dacă depășea, balonul s-ar fi înălțat mai lent de 5m/s, s-ar fi spart mai târziu și foarte probabil, ar fi ajuns în Bulgaria. Balonul umplut cu heliu și cu nacela în care se afla greierele Orbitic a depășit plafonul la care zboară avioanele (10,000m), apoi a depășit înălțimea celui mai mare munte din sistemul solar (Olympus Mons, de pe Marte).

În momentul în care altitudinea a început să scadă, balonul se spărsese. GPS Trackerul a început să funcționeze după aterizare și a început să trimită locația. Conform datelor transmise de GPS,  echipa a găsit nacela într-un câmp de rapiță din județul Călărași. Se auzea inclusiv piezo-ul de 3V care țiuia.

Timp de 3 ore, cât balonul/nacela au fost în aer, pe rază de 100km au fost emis un ordin NOTAM, prin care toate avioanele au fost redirecționate. Pentru derularea acestui proiect, echipa a avut aprobare de la Autoritatea Aeronautică Civilă, de la Romatsa, Statul Major al Forțelor Aeriene Române (balonul a trecut printre 2 baze aeriene militare (Boboc și Kogălniceanu). Altitudinea maximă atinsă a fost de 31,029 metri. A fost o experiență unică, din care copiii au învățat prin joacă, despre atmosferă, spațiu și explorarea lui!

De la jucării electronice de genul roboților până la cursuri de progamare, copiii devin mai creativi, dezvoltându-și, în același timp, un interes pentru inginerie, prin explorarea mecanismelor, a senzorilor, a motorașelor sau a sistemelor de programare.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: