Sări la conţinut

Ce înseamnă inginerie mecanică și ce este bine să știi dacă vrei o carieră în domeniu

Tinerii care studiază ingineria își vor dezvolta o serie de abilități practice, foarte apreciate în prezent, într-o lume din ce în ce mai puternic tehnologizată. Ingineria este un domeniu vast, care se împarte în mai multe discipline diferite (chimie, mecanică, electrică, ingineria autovehiculelor etc), astfel că posibilele cariere pentru absolventii de inginerie sunt variate. Este important să alegi specializarea cea mai relevantă pentru cariera dorită și bineînțeles legată de ceea ce te pasionează. 

ce inseamna inginerie mecanica

Ingineria mecanică a apărut ca domeniu în timpul Revoluției Industriale din Europa în secolul al XVIII-lea; cu toate acestea, dezvoltarea sa poate fi urmărită în urmă cu câteva mii de ani în întreaga lume. Este poate cea mai variată dintre disciplinele de inginerie.

Așadar, dacă alegerea ta pentru facultate este ingineria mecanică, află în continuare ce înseamnă și care sunt abilitățile de care ai nevoie dacă îți dorești o carieră în domeniu:

Ce înseamnă inginerie mecanică?

Ingineria mecanică este un domeniu divers care cuprinde o gamă largă de specializări. Absolvenții de inginerie mecanică sunt potriviți pentru multe posturi, nu doar cele legate de inginerie în mod direct. Inginerii mecanici dezvoltă soluții cu multiple posibilități pentru a ajuta la îmbunătățirea proceselor și produselor mecanice, și pot lucra într-o varietate de sectoare, inclusiv în robotică, industria mașinilor și electricitate. 

Mecatronica este com­binaţia sinergică a ingineriei mecanice, ingineriei elec­tro­nice, ştiinţei calcula­toarelor, ingineriei contro­lului automat şi al ingineriei proiectării sistemelor în scopul creării, proiectării şi fabricării unor produse utile. Meca­tronică este o disciplină care integrează mai multe specializări, având ca obiect de studiu principal ingineria mecanică, electronică şi ingineria sistemelor hard­ware şi software. Dacă ești înclinat spre partea tehnică, știință și matematică, și bun la rezolvarea problemelor, atunci această carieră ar putea fi potrivită pentru tine.

Ingineria mecanică este una dintre cele mai vechi și mai diverse discipline de inginerie. Este ramura ingineriei care implică proiectarea, producția și operarea mașinilor prin aplicarea principiilor fizicii, ingineriei, matematicii și științei materialelor. Ingineria mecanică se suprapune adesea cu ingineria de fabricație, ingineria metalurgică, ingineria civilă, ingineria aerospațială, ingineria electrică, ingineria chimică și ingineria industrială.

Pentru a proiecta și fabrica sisteme mecanice, inginerii mecanici trebuie să aibă o înțelegere profundă a mecanicii, dinamicii, termodinamicii, electricității și analizei structurale. De asemenea, trebuie să poată cunoaște bine utilizarea calculatorul, CAD (proiectare asistată de computer, din engleză computer-aided design) și CAM (fabricarea asistată de computer, din engleză computer-aided manufacturing) pentru a produce și analiza diverse proiecte, precum și pentru a monitoriza calitatea produselor.

Inginerii mecanici fac de obicei următoarele lucruri:

  • Proiectează dispozitive mecanice, creând planuri, astfel încât dispozitivul să poată fi construit;
  • Analizează diverse situații pentru a vedea cum un dispozitiv mecanic ar putea ajuta la rezolvarea unei probleme;
  • Elaborează și testează prototipuri pentru diverse dispozitive;
  • Analizează rezultatele testului și schimbă designul după cum este necesar;
  • Supraveghează procesul de fabricație a produselor.

Inginerii mecanici creează o mare varietate de piese, aparate, motoare și utilaje, precum: 

  • Generatoare electrice, motoare cu ardere internă și turbine cu abur și gaz;
  • Mașini consumatoare de energie, precum refrigerare și aer condiționat;
  • Echipamente de producție industrială, inclusiv roboți utilizați în producție;
  • Diverse mașinării din interiorul clădirilor, cum sunt de exemplu ascensoarele și scările rulante;
  • Mașini-unelte;
  • Sisteme de manipulare a materialelor, cum ar fi sistemele de transport și stațiile de transfer automatizate.
ce inseamna inginerie mecanica

Ce abilități ar trebui să aibă un absolvent de inginerie mecanică

Inginerii mecanici joacă un rol important în foarte multe industrii – auto, aerospațială, biotehnologică, informatică și electronică, automatizare și industria prelucrătoare. Ei proiectează, dezvoltă, construiesc și testează tot felul de dispozitive mecanice, piese, motoare și mașini. Inginerii mecanici sunt capabili să proiecteze și să fabrice totul, de la piese mici, cum ar fi conectori miniaturali, până la mașini-unelte mari, cum sunt presele de găurit. 

Acești specialiști în inginerie mecanică se ocupă de un produs de la început până la sfârșit și îl proiectează de la partea estetică, până la funcționalitate și durabilitate. Exemple de produse pe care inginerii mecanici le pot proiecta și dezvolta sunt: ​​transmisii, componentele unui motor, motoare pentru avioane, sisteme de control, dispozitive protetice, unități de disc, imprimante, scule semiconductoare, senzori, turbine, compresoare, mașini-unelte și roboți.

Tocmai de aceea, abilitățile pe care un absolvent de inginerie mecanică ar trebuie să le aibă sunt:

  • Abilităţi privind proiectarea sistemelor mecanice;
  • Capacitatea de analiză a comportării statice sau dinamice a structurilor de rezistenţă ale sistemelor mecanice prin utilizarea metodelor moderne de calcul;
  • Abilităţi privind modelarea şi simularea funcţionării sistemelor mecanice;
  • Cunoașterea metodelor de optimizare în inginerie mecanică;
  • Cunoștințe privind modelarea fenomenelor şi proceselor care au loc în sistemele mecanice, evaluarea forţelor şi cuplurilor motoare şi rezistente, dezvoltate în funcţionarea sistemelor mecanice;
  • Gândire sistemică asupra funcţionării şi comportării în exploatare a sistemelor mecanice (structuri de rezistenţă, maşini);
  • Creativitate, singura modalitate de a veni cu soluții inovatoare, de a vedea ce nu fac alții și de a veni cu idei noi;
  • Comunicare – necesară pentru a lucra în echipă și chiar mai importantă atunci când explicați clienților și utilizatorilor cum să utilizeze produsul sau soluțiile;
  • Muncă în echipă: inginerii mecanici lucrează adesea în grupuri, ceea ce îi ajută să creeze idei, să compare sugestii și să găsească răspunsul corect la o anumită provocare sau sarcină;
  • Abilități matematice: rezolvarea problemelor de inginerie mecanică necesită cel mai adesea utilizarea principiilor matematice, cum ar fi Calculul sau Statistica.
ce inseamna inginerie mecanica

Exemple de ingineri mecanici

Ingineria mecanică se concentrează pe proiectarea, fabricarea, testarea și îmbunătățirea sistemelor mecanice, care sunt utilizate în aproape orice industrie la care te poți gândi.

Unul dintre motivele pentru care studenții de inginerie mecanică aleg această disciplină este versatilitatea și diversele opțiuni de carieră disponibile după absolvire. Puteți lucra în domenii, cum ar fi construcțiile, industria auto, robotica, sectorul energetic și multe altele. Iată doar câteva exemple de ingineri mecanici:

  • Ingineri de cercetare auto

Inginerii de cercetare auto încearcă să îmbunătățească performanța mașinilor, lucrând la îmbunătățirea caracteristicilor tradiționale cum este suspensia, și dezvoltând concepte noi precum aerodinamica sau combustibili noi. Inginerii de cercetare auto se concentrează pe dezvoltarea de autoturisme, camioane, autobuze, motociclete sau vehicule off-road. Ei proiectează produse noi, le modifică pe cele existente, depanează și rezolvă probleme de inginerie auto.

  • Ingineri de sisteme de încălzire și răcire

Ingineria termică, cunoscută și sub numele de transfer de căldură sau științe termice, este o specialitate academică de inginerie mecanică. Inginerii sistemelor de încălzire și răcire dezvoltă sisteme de mediu (sisteme care mențin temperaturile și umiditatea în anumite limite) pentru locuințe, avioane, trenuri, mașini. De asemenea, calculează pierderile de energie pentru clădiri, folosind echipamente precum computere, analizoare de combustie sau manometre.

  • Ingineri în robotică

Un inginer în robotică (robotician) este responsabil pentru crearea de roboți și sisteme robotice, capabile să îndeplinească sarcini pe care oamenii nu le pot face. Inginerii în robotică se ocupă de proiectarea planurilor necesare pentru a construi roboți și vor proiecta, de asemenea, procesele necesare pentru ca robotul să funcționeze corect. Prin creațiile lor, un inginer robotician ajută la îmbunătățirea proceselor de lucru în industria prelucrătoare.

Abilitățile unui inginer mecanic sunt aplicabile în mai multe industrii, inclusiv dezvoltarea autovehiculelor, centralelor electrice, construcția de aeronave și nave, proiectarea și producerea sistemelor de propulsie și robotică.

Ai nevoie de componente electronice pentru proiectele tale de la facultatea de inginerie mecanică și mecatronică? Pe Robofun.ro te așteptăm cu plăci de dezvoltare, adaptoare și convertoare, senzori, motoare și surse de alimentare și cu o mulțime de alte componente care susțin procesul de învățare. 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: