Inteligența artificială: ce este, cum funcționează și care este impactul asupra lumii
În modul cel mai simplu spus, Inteligența Artificială se referă la fenomenul în care o mașină acționează ca o minte umană, fiind capabilă să înțeleagă, să analizeze și să învețe din datele obținute prin algoritmi special concepuți. Mașinile inteligente artificial își pot aminti tiparele de comportament uman și se pot adapta în funcție de preferințele lor. De asemenea, Inteligența Artificială (AI) este definită ca fiind ramura științelor informatice care pune accentul pe dezvoltarea inteligenței calculatoarelor, pentru a putea gândi și lucra similar oamenilor. De exemplu, recunoașterea vocii, rezolvarea problemelor, învățarea și planificarea sunt câteva dintre activitățile pe care le pot face sistemele și mașinile pe baza informațiilor pe care le colectează.

În prezent, Inteligența Artificială este un subiect discutat pe larg în cercurile tehnologice și de business. Mulți experți și analiști din industrie susțin că AI sau învățarea automată este viitorul – dar dacă ne uităm în jur, suntem convinși că nu este viitorul – este deja prezentul.
Odată cu progresul tehnologic, am devenit cu toții conectați la inteligența artificială într-un fel sau altul – indiferent dacă este vorba de Siri, Google sau Alexa. Spre deosebire de percepția generală, inteligența artificială nu se limitează doar la IT sau industria tehnologică, ci este utilizată pe scară largă în alte domenii, cum ar fi medicină, mediul de afaceri, sistemul educațional și producție. Într-adevăr, tehnologia AI se află în faza inițială și din ce în ce mai multe companii investesc resurse în învățarea automată, indicând o creștere a produselor și aplicațiilor AI în viitorul apropiat.

Ce este Inteligența Artificială?
Termenul de Inteligență Artificială este oarecum generic, deoarece însumează mai multe activități complexe, care odată au necesitat o contribuție umană. Este adesea utilizat sau chiar confundat cu subdomeniile sale, adică Machine Learning și Deep Learning. Cu toate acestea, există diferențe între ele.
De exemplu, Machine Learning se axează pe construcția sistemelor care pot învăța sau își pot îmbunătăți performanțele în funcție de datele pe care le procesează. În timp ce Deep Learning, se referă așa cum spune și denumirea la o învățare mai profundă, care are la bază metode de învățare automată, bazate pe rețele neuronale. Însă, principiul central pe care se bazează Inteligența Artificială este acela de a reproduce și apoi de a depăși modul în care oamenii percep și interacționează cu mediul înconjurător, iar acest lucru devine rapid fundamentul inovării.
Învățarea automată ajută companiile să-și înțeleagă mai bine clienții, să construiască produse și servicii mai bune și să îmbunătățească operațiunile. Cu știința datelor accelerată, companiile pot itera și produce soluții mai rapid ca oricând, folosind date mult mai rafinate.
Distanța fizică dintre date și centrele de date provoacă o latență. Odată cu generarea constantă a unor cantități masive de date, dispozitivele încorporate și serverele au încă nevoie de puterea unui centru de date pentru a procesa local toate informațiile, o soluție în acest sens fiind GPU-urile și software speciale. Pentru producătorii de echipamente și dezvoltatorii de aplicații IA care doresc să creeze produse inovatoare, kitul de dezvoltare pentru inteligență artificială Nvidia Jetson Nano, care livrează performanța necesară operării volumului de muncă necesar în Inteligența Artificială, însă într-o formă de mici dimensiuni, eficientă energetic (consumând doar 5W) și cu un cost mic. Atât dezvoltatorii, cât și studenții pot opera, astfel, cadrele de Inteligență Artificială și modelele pentru aplicații precum clasificarea imaginilor, detectarea obiectelor, segmentarea și procesarea vorbirii.

Exemple de companii care se bazează pe AI
Iată o listă cu 5 exemple de Inteligență Artificială pe care probabil că le întâlnești zilnic, dar al căror aspect AI este posibil să nu îl cunoști:
1. Google Maps
Probabil o folosești deja, Google Maps este o aplicație dezvoltată de compania americană Google care se ocupă de cartografierea globului pământesc. Practic, nu mai trebuie să te gândești prea mult la călătoria către o nouă destinație, deoarece găsești cu ajutorul ei şosele din toată lumea, sensuri de circulaţie, informaţii din trafic cum ar fi străzi închise circulaţiei sau care se află în reparaţie, accidente şi multe altele. În loc să te bazezi pe hărțile vechi sau pe gps, pur și simplu deschizi aplicația de pe telefon și să introduci destinația. Dar, cum știe aplicația direcțiile exacte, traseul optim și chiar accidentele rutiere și zonele cu trafic mare?

Nu cu mult timp în urmă, GPS-ul (navigație prin satelit) a fost folosit ca îndrumare pentru traseu. Dar acum, Inteligența Artificială este utilizată pentru a oferi utilizatorilor o experiență mult mai îmbunătățită în ceea ce privește găsirea adresei dorite. Prin învățarea automată, algoritmul aplicației reține numerele clădirilor care au fost introduse în sistem după ce personalul le-a identificat manual. Acest lucru permite adăugarea de imagini clare ale clădirilor pe hartă. O altă caracteristică este calitatea recunoașterii și înțelegerii numerelor de casă, care îi ajută pe cei care călătoresc să ajungă exact la adresa pe care o căutau.
Aplicația a fost învățată să înțeleagă și să identifice traficul. Astfel, recomandă cel mai bun traseu care să evite blocajele și aglomerația. Algoritmul bazat pe AI le spune utilizatorilor distanța exactă și timpul în care vor ajunge la destinație, deoarece a fost învățat să calculeze acest lucru pe baza condițiilor de trafic. Utilizatorii pot vizualiza, de asemenea, imaginile locațiilor lor înainte de a ajunge acolo.
2. Algoritmi de căutare & recomandare
Când vrei să vizionezi filmele preferate sau să asculți melodii, ori poate să cumperi online, ai observat că articolele sugerate în urma căutărilor se potrivesc perfect cu interesele tale? Aceasta este frumusețea AI. Aceste sisteme inteligente de recomandare învață comportamentul și interesele din activitățile tale online și îți oferă conținut similar. Experiența personalizată este posibilă prin învățarea continuă a sistemelor informatice. Datele sunt colectate de la utilizator, stocate și analizate prin învățare automată și învățare profundă. Apoi, acest sistem este capabil să îți prezică preferințele prin recomandări fără a fi nevoie să cauți mai departe.
În acest sens, experiența optimizată a motorului de căutare (Google) este un alt exemplu de Inteligență Artificială. De obicei, rezultatele noastre de căutare de top au răspunsul pe care îl căutăm. Cum se întâmplă asta? Algoritmii de control sunt alimentați cu date pentru a recunoaște conținutul de înaltă calitate în fața conținutului slab. Acest lucru ajută la realizarea unei ordini crescătoare a rezultatelor căutării bazate pe calitate pentru cea mai bună experiență a utilizatorului. Deoarece motoarele de căutare sunt formate din coduri, tehnologia de procesare a limbajului natural ajută aceste aplicații să înțeleagă oamenii.

Noile funcții precum căutarea vocală și căutarea de imagini sunt, de asemenea, în mod constant programate de algoritmii machine learning. Dacă dorești să găsești o melodie care se aude într-un mall, poți pur și simplu să folosești telefonul, iar o aplicație de identificare a muzicii vă va spune ce este în câteva secunde. După trecerea prin baza de date bogată de melodii, aparatul vă va spune, de asemenea, toate detaliile legate de melodia respectivă.
De asemenea, Netflix, care bănuim că nu mai are nevoie de nicio prezentare – este un serviciu de conținut la cerere foarte popular, care folosește tehnologie AI pentru a oferi recomandări de filme pe baza impresiilor, intereselor, alegerilor și comportamentului consumatorilor. Tehnologia examinează dintr-o serie de filme pentru a le recomanda pe acelea care corespund preferințelor și reacțiilor anterioare. Netflix devine mai inteligent cu fiecare an care trece. Singurul dezavantaj al acestei tehnologii este că filmele mici trec neobservate în timp ce filmele mari se propagă și mai mult pe platformă.
3. Tesla
Nu numai smartphone-urile și aplicațiile se bazează pe Inteligență Artificială, ci și automobilele se îndreaptă spre inteligența artificială. Tesla este exemplul cel mai bun în acest sens, fiind unul dintre cele mai bune automobile ale momentului, cu cea mai bună inovație tehnologică a momentului.
Dacă ești un pasionat de tehnologie și ai visat să deții o mașină așa cum se arată în filmele de la Hollywood, probabil Tesla este cea care îți va îndeplini visurile. Mașina devine mai inteligentă zi de zi, datorită actualizărilor over the air.

4. Siri
Toată lumea este familiarizată cu asistentul personal al Apple, Siri. Ea este computerul prietenos activat prin voce cu care interacționăm zilnic. Ea ne ajută să găsim informații, ne oferă instrucțiuni, ne ajută să adăugăm evenimente în calendarele noastre, ne ajută să trimitem mesaje și așa mai departe. Siri este un asistent personal digital pseudo-inteligent. Ea folosește tehnologia de învățare automată pentru a deveni mai inteligent și mai capabil să prezică și să înțeleagă întrebările și cererile noastre. Siri folosește tehnologia de învățare automată pentru a obține întrebări și cereri mai inteligente și capabile să înțeleagă limbajul natural. Este cu siguranță unul dintre cele mai bune exemple de abilități de învățare automată ale gadgeturilor.
5. Alexa
Alexa este un asistent virtual dezvoltat de compania Amazon, bazat pe Inteligența Artificială, care a revoluționat felul în care oamenii privesc tehnologia. Alexa este de fapt un sistem foarte inteligent de control vocal atașat de o boxă portabilă și este construit să facă conversație cu tine și să te ajute la diverse activități. De exemplu, Alexa îți poate planifica agenda de lucru în fiecare zi, îți poate face lista de cumpărături, îți recomandă produse, îți spune ultimele știri sau prognoza meteo, îți cântă ”La mulți ani” și îți pune muzica preferată. Alexa este compatibil cu diverse gadget-uri și le poate controla funcționarea, adică te poate ajuta în procesul de automatizare și control al dispozitivelor de tip smart home. Poți să controlezi lumina sau termostatul de ambient prin intermediul comenzilor vocale. La baza noului mod folosit de Alexa stă o nouă tehnologie NTTS (neural text-to-speech) care foloseşte învăţarea mecanică pentru a sintetiza vocea.
Pasionat de tehnologie și proiecte care implică Inteligența Artificială? Pe Robofun.ro vei găsi componente care să te ajute în alimentarea celor mai îndrăznețe visuri despre Machine Learning.