Sări la conţinut

Smart Home cu Raspberry Pi: în ce proiecte o poți folosi

Conceptul de casă inteligentă prinde teren tot mai mult în rândurile persoanelor pasionate de tehnologie sau interesate de o viață sustenabilă. Pentru a avea o casă inteligentă, automatizată, este necesar să se instaleze senzori pentru a monitoriza diverse zone din casă: sistemul de iluminat, caloriferele și centrala, sistemul audio, ferestrele și ușile etc. Acesti senzori sunt conectați ulterior la un mini computer, o placă de bază de dimensiunea unui card de credit și cu un preț foarte mic: Raspberry Pi

Smart Home cu Raspberry Pi

Ți-am stârnit curiozitatea? Atunci citește mai departe acest articol pentru a afla care sunt elementele ce țin de automatizarea casei cu Raspberry Pi, precum și proiectele în care o poți folosi pentru a avea o casă inteligentă.

Ce este Raspberry Pi și cum contribuie la automatizarea casei? 

Raspberry Pi este o piesă hardware extraordinară, capabilă să simuleze multe dintre sarcinile pe care le-ar putea face un computer tradițional. Dimensiunea plăcii Raspberry Pi este foarte redusă, cu toate acestea, unul dintre cele mai mari atuuri ale sale este capacitatea sa de a realiza sarcini automatizate, precum rularea unui sistem de operare (Linux sau Windows), rularea de aplicații (jocuri, editoare de text, medii de programare, redarea de muzică și filme, aplicații de teleconferință, aplicații Internet).

Raspberry Pi este o placă de dezvoltare de tip SBC (Single Board Computer), un sistem de calcul nemodular implementat pe un singur cablaj electronic. O casă smart este o locuință cu funcții automatizate. Raspberry PI dispune de posibilitatea conectării la o rețea de internet atât prin cablu Ethernet de mare viteză cât și prin rețea wireless. Conectarea se poate face și prin Bluetooth cu ajutorul tehnologiei de ultimă generație BLE(Bluetooth Low Energy). Pe lângă porturile USB, Raspberry Pi are port de display DSI pentru conectarea cu un display cu touchscreen. Astfel, placa Raspberry Pi va reprezenta computerul inteligent al casei. 

Top 5 proiecte cu Raspberry Pi pentru o casă smart

Pentru a arăta de ce este capabil Raspberry Pi, am strâns o listă cu cele mai bune proiecte pentru automatizarea casei, de la controlul sistemului de iluminat până la construirea propriului server media, toate alimentate de acest mini computer, foarte puternic.

1. Controlul sistemului de iluminat

Dat fiind faptul că trăim într-o eră digitalizată, ai posibilitatea de a conecta Raspberry Pi la un dispozitiv cu acces la Internet astfel încât să controlezi sistemul de iluminat al casei și astfel să eficientizezi consumul de energie electrică. În acest mod, ori de câte ori ai uitat lumina sau televizorul aprins, Raspberry Pi va face aceste lucruri în locul tău.

Ce ai nevoie sa-ti construiesti singur propriul sistem de control:

2. Monitorizare video

Un sistem de casă inteligentă nu este complet fără un sistem de monitorizare video în timp real. Cu o cameră web ieftină ce se conectează pe USB se poate face streaming video cu Raspberry Pi. Faptul că Raspberry Pi este incredibil de mic, vine cu avantajul că poate fi combinat cu o sonerie fără fir pentru a crea un sistem de monitorizare video care poate rivaliza cu multe dintre kiturile de supraveghere mai scumpe de pe piață.

Când un vizitator vine la ușa ta și apasă butonul, soneria wireless transmite un semnal către un receptor. Acest semnal este interceptat și de placa Raspberry Pi, care este capabilă să activeze camera pentru a transmite imaginea vizitatorului. Având în vedere capacitățile Raspberry Pi, această imagine stocată poate fi apoi transmisă telefonului tăumobil sau chiar sistemului hub de monitorizare a casei.

Pentru a începe, vei avea nevoie de o sonerie wireless, o placă Raspberry Pi cu un modul de cameră atașat, un senzor RF și fie de un telefon mobil, fie de un sistem de automatizare a locuinței pentru a primi mesaje.

3. Server media

Un sistem de divertisment tip server media este o modalitate excelentă de a aduce mai multă distracție în casa ta. Un server media este o soluție excelentă pentru proprietarii rețelelor de calculatoare de acasă, a căror structură implică utilizarea simultană a mai multor dispozitive – televizoare SMART, gadgeturi mobile, precum și PC-uri și laptopuri. În loc să te bazezi pe servicii de streaming, DVD-uri și altele de acest gen, îți poți dezvolta propriul server media. Acest sistem îți va oferi flexibilitatea de a te bucura de o varietate de fișiere media. Dacă deții o mulțime de filme, muzică, jocuri și alte fișiere video și audio pe hard disk, de ce să nu le faceți disponibile pentru fiecare dispozitiv din casă, pentru tine și pentru ceilalți membri ai familiei. 

Ce este mai exact un server media? Un server media se referă la un dispozitiv specializat cu capacitate de stocare care conține fișierele media (videoclipuri, jocuri, muzică, filme, fotografii etc) necesare pentru a transmite către orice persoană la distanță care îl poate accesa. 

Majoritatea locuințelor au un router Wi-Fi, astfel încât atunci când serverul media este configurat cu routerul, toate dispozitivele conectate la rețea pot accesa media disponibilă pe acest server media de acasă. Sistemul de operare optim cu care poți organiza un server care poate acumula resurse media utilizator este Linux Ubuntu.

Pentru a-ți construi propriul server media, lista de cumpărături hardware va include:

  • Raspberry Pi 3 sau 4 Model B +
  • Cablu HDMI (viteză mare)
  • Router Wi-Fi
  • Card SD și adaptor de card SD
  • Puteți reda aproape orice tip de fișier media, inclusiv MP4 (video) și MP3 (audio) cu VLC Media Player.

4. Stație meteo

O stație meteo pentru colectarea datelor locale privind temperatura și umiditatea reprezintă un proiect necesar în automatizarea casei. Vei dezvolta și construi un prototip de stație meteo folosind o placă Raspberry Pi, cu ajutorul unor senzori de temperatură și umiditate care preiau informații din mediul înconjurător, iar printr-o comunicație serială cu modulul Wi-Fi, aceste date vor fi transmise pe o platformă IoT sau pe un computer. Un astfel de sistem poate fi proiectat astfel încât să permită controlul de la distanță, programarea temperaturii în avans când pleci în vacanțe și estimarea consumului viitor de electricitate pe baza datelor despre consum din lunile anterioare. 

Senzorul stației meteo va transmite temperatura către Raspberry Pi. Unitatea centrală va determina dacă este necesară oprirea caloriferului sau dacă trebuie să ajusteze intensitatea căldurii pentru a atinge o temperatură în interior setată în prealabil. Caloriferele sunt conectate la prize controlate la distanță de către emițătorul Raspberry Pi din unitatea centrală.

Odată ce ai rulat și testat totul, poți transforma acest prototip într-o versiune mai puternică, astfel încât să o poți implementa în exterior și să fie fiabilă pe termen lung. Acesta este într-adevăr un proiect mai avansat atât în electronică, cât și în programare. Poți vedea acest proiect pas cu pas și piesele de care ai nevoie, chiar aici Raspberry.org.   

5. Ușă pentru animalul de companie

Oricărui animal de companie îi place să intre și să iasă din casă oricând dorește. În loc să folosești o ușă tradițională pentru câini, poți crea ceva mai ingenios pentru a evita pierderea căldurii iarna și răcorii vara. Folosiți tehnologia RFID pentru a controla ușa câinelui de acasă.

Piesele hardware de care ai nevoie sunt:

  • Raspberry Pi 3 sau 4
  • RC522 Modul RFID
  • Fire jumper
  • Breadboard
  • Cablu HDMI

Ține cont că acest proiect implică un script Python, deci este necesar să ai cunoștințe de programare. La finalul acestui proiect de automatizare a casei, animalul de companie va avea un stil de viață mai convenabil, iar tu te vei bucura de beneficiile unei case smart.

Ai două opțiuni când vine vorba de tehnologia necesară pentru a avea o casă inteligentă. Poți cumpăra dispozitive inteligente pentru casă direct din magazin, care pot costa sute sau chiar mii de lei, sau îți poți construi propriile dispozitive și implicit poți dezvolta abilități tehnologice uimitoare în acest proces de automatizare a casei. Alegerea este a ta! Pe Robofun.ro vei găsi o gamă variate de piese electronice, inclusiv plăci de dezvoltare Raspberry Pi, cât și module și senzori, necesare în proiectul de automatizare a casei inteligente.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: