Sări la conţinut

Ce este Raspberry Pi Pico – Un microcontroler pentru proiecte de la Începător la Expert

Raspberry Pi Pico este cea mai recentă apariție din familia Raspberry Pi. Raspberry Pi Pico este o placă mică, rapidă și versatilă, construită folosind RP2040, un cip de microcontroler conceput de Raspberry Pi. Probabil, dacă ești pasionat de electronică sau robotică, știi deja ce este Raspberyy Pi, o placă de dezvoltare de tip SBC (Single Board Computer).

De la controlul aparatelor până la acționarea unui afișaj luminos, Raspberry Pi Pico oferă tehnologia care sprijină nenumărate operațiuni electronice de zi cu zi. Programabil în C și MicroPython, Raspberry Pi Pico se poate adapta la o gamă largă de aplicații și niveluri de expertiză, iar programarea este la fel de ușoară ca rularea unui fișier.

Ce este Raspberry Pi Pico?

Cea mai recentă placă de dezvoltare proiectată de Raspberry Pi Foundation este Raspberry Pi Pico. Așa cum menționam anterior, Raspberry Pi Pico este construită folosind un cip de microcontroler RP2040. 

Cipul RP2040 dispune de un procesor dual-core Arm Cortex-M0 + cu memorie RAM internă de 264 KB și 30 de pini GPIO, și alte opțiuni de interfațare. De asemenea, există o memorie Flash QSPI internă de 2MB pentru stocarea codului și datelor. Cu un hardware puternic capabil să ruleze chiar și frameworkuri de machine learning, cum ar fi TensorFlow Lite, și bazându-se pe succesul computerelor Raspberry Pi extrem de populare, plăcile RP2040 precum Raspberry Pi Pico au primit în mod meritat aprecierile din partea specialiștilor.

Ca microcontroler, Raspberry Pi Pico poate fi utilizat în multe proiecte, fie că este vorba de Internet of Things (IoT), proiecte Adafruit Neopixel, înregistrarea datelor, robotică la scară mică și medie, proiecte care necesită interfață cu camere, detectare analogică (folosind senzori de mediu).

Ca orice placă Raspberry Pi și varianta Pico oferă posibilitatea de a conecta diverse componente electronice specifice sistemelor embedded:

  • senzori,
  • butoane,
  • ecrane LCD,
  • driverse motoare,
  • relee.

Diferențele între o placă Raspberry Pi și un calculator personal (PC) sau laptop constau atât în dimensiunea redusă a plăcii cât și în puterea mai mică de calcul a acesteia – bineînțeles nu are aceleași performanțe de calcul precum un PC desktop, dar prețul este mult mai mic. 

Ce este cipul RP2040

Proiectat de Raspberry Pi, RP2040 are un procesor dual-core Arm Cortex-M0 + cu memorie RAM internă de 264 KB și suport pentru până la 16 MB de Flash off-chip. O gamă largă de opțiuni de I / O flexibile include I2C, SPI și – unic – I / O programabil (PIO). Acestea acceptă numeroase aplicații posibile pentru acest cip foarte versatil și accesibil ca preț.

RP2040 oferă performanțe ridicate, menținând în același timp un consum redus de energie și scurgeri reduse. De asemenea, oferă o varietate de moduri de consum redus de energie pentru a susține durate prelungite de lucru. Acest lucru face ca RP2040 să fie un concurent puternic pentru multe aplicații care necesită rezistență și longevitate atât în proiecte de începători, cât și în aplicații industriale.

Una dintre caracteristicile principale ale RP2040 pe care le puteți întâlni în mod obișnuit este subsistemul său unic I / O programabil (PIO), care oferă o putere de calcul suplimentară și flexibilitate utilizatorilor avansați. PIO completează capacitățile de calcul ale procesorului principal.  

Raspberry Pi Pico poartă toate funcționalitățile de bază ale RP2040, adăugând în același timp perifericele esențiale pentru interfața cu acesta, cum ar fi cele 26 de plăcuțe încastrate pentru accesarea pinilor GPIO multifuncționali. În plus, placa are un ceas on-chip, temporizator, LED, senzor de temperatură și cel mai important, un port micro-USB pentru o programare ușoară prin USB. Pur și simplu, Raspberry Pi Pico este perfect pentru incursiunea începătorului în lumea electronicii și programării.

Caracteristicile tehnice Raspberry Pi Pico

  • Dimensiuni: 21 mm × 51 mm
  • Cip de microcontroler RP2040 proiectat de Raspberry Pi în Marea Britanie
  • Procesor dual-core Arm Cortex-M0 +, ceas flexibil care rulează până la 133 MHz
  • SRAM on-chip de 264 KB
  • Flash QSPI de 2 MB 
  • 26 pini GPIO multifuncționale, inclusiv 3 intrări analogice
  • 2 × UART, 2 × controlere SPI, 2 × controlere I2C, 16 × canale PWM
  • 1 × controler USB 1.1 și PHY, cu suport pentru gazdă și dispozitiv
  • Putere de intrare acceptată: 1,8-5,5V DC
  • Temperatura de funcționare: -20°C până la + 85°C
  • Ceas precis pe cip
  • Senzor de temperatură

Ce poate face RP2040 pe Raspberry Pi Pico?

Ca și în cazul oricărui produs electronic, adevăratul motiv al popularității RP2040 în rândul comunității constă în posibilitățile pe care le permite. Potrivit pentru începători și experți, RP2040 de pe Raspberry Pi Pico este capabil pentru o mare varietate de proiecte, de la sisteme de securitate, stații meteo, detector de viteză, până la aspirator robot sau sistem de iluminat personalizat.

RP2040 este programabil cu MicroPython. Bazat pe limbajul Python puternic și flexibil, MicroPython are aceeași sintaxă intuitivă și ușor de utilizat la programarea microcontrolerului, oferind un mijloc de învățare și o experiență potrivite pentru începători.

În plus, Raspberry Pi Pico vine cu o suită extinsă de documentație și ghiduri pas cu pas pentru a începe. Împreună cu un mare sprijin din partea comunității Raspberry Pi și acum cu compatibilitate oficială cu Arduino IDE, puteți acum să creați o multitudine de proiecte pentru a vă dezvolta abilitățile de electronică și programare.

Raspberry Pi Pico este excelent pentru începători, dar acesta este foarte apreciat și de utilizatorii avansați. Cu multe opțiuni periferice și I / O dintre care să alegeți, precum și performanță remarcabilă și eficiență energetică, Raspberry Pi Pico este potrivit pentru orice tip de proiecte pentru orice specialist în electronică. 

Iată câteva dintre proiectele pe care orice pasionat de electronică fie el începător sau experimentat le poate dezvolta:

  • Sistem de control automatizat al luminii. Îți doreși o casă inteligentă sau vrei doar să experimentezi cât mai mult din conceptele acesteia? Un prim proiect poate fi chiar sistemul de control al luminilor cu ajutorul plăcii Raspberry Pi Pic. pentru început puteți construi un sistem care aprinde automat becul atuni când afară se întunecă. Pentru acest proiect vei avea nevoie de un senzor de lumină care are rezistență variabilă cu intensitatea luminii. Pe măsură ce rezistența se schimbă, Raspberry Pi Pico va putea măsura schimbarea intensității luminii – reducând curentul trimis la ieșirea noastră de lumină pentru a crește sau a reduce luminozitatea acesteia. 
  • Stație meteo. Construiește-ți propria stație meteo care poate afișa citirile senzorului de temperatură, umiditate și presiune atmosferică. În plus, accesezi aceste rezultate oricând pe un server web care poate fi accesat de pe un calculator. 
  • Controlul automat al aparatului de aer condiționat. Te-ai trezit vreodată în toiul nopții pentru că este brusc inexplicabil de cald? Cu un sistem de ventilare automatizată care acționează la temperatura ambientală, aparatul va porni la nevoie pentru a menține răcoarea în cameră. Vei avea nevoie de un senzor de temperatură pentru a monitoriza temperatura ambientală și bineînțeles de Raspberry Pi Pico care va monitoriza temperatura și va porni aparatul la viteze diferite sau când înregistrează o creștere a gradelor. De asemenea, în acest proiect se poate include un afișaj LCD pentru a afișa permanent temperatura din cameră.
  • Sistem antiefracție. Poți construi propriul sistem de detectare a efracției la un preț accesibil. Folosind un senzor infraroșu pasiv (PIR), acest proiect cu Raspberry Pi Pico va detecta mișcarea din apropierea punctelor de intrare ale casei, astfel încât vei fi informat dacă se desfășoară o activitate suspectă în preajma locuinței.

Cum poți programa Raspberry Pi Pico

Microcontrolerele, cum ar fi RP2040 din inima Raspberry Pi Pico, sunt în esență niște mici computere. De aceea, nu este nevoie să utilizați monitoare sau tastaturi, ci se pot programa pentru a prelua intrarea și a trimite ieșirea către pinii de intrare / ieșire. Folosind aceste conexiuni programabile, puteți aprinde lumini, emite zgomote, trimite text pe ecrane și multe altele.

Cu Raspberry Pi Pico vei învăța cum să utilizați limbajul prietenos pentru începători MicroPython pentru a scrie programe și pentru a vă conecta hardware-ul pentru a face Raspberry Pi Pico să interacționeze cu mediul înconjurător. Folosind aceste abilități, vă puteți crea propriile proiecte electronice, fie pentru învățare sau pasiune, fie pentru a vă ușura viața.

Pe site-ul official Raspberry Pi vei găsi documentația necesară pentru a începe să programezi Raspberry Pi Pico.
Raspberry Pi Pico are un cost redus, performanțe ridicate și prezintă interfețe digitale flexibile, ușor de utilizat într-o gamă variată de proiecte.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: