Sări la conţinut

Cum începi primul proiect de electronică: 8 idei pentru studenții la Inginerie

Ești gata pentru primul proiect de electronică? Dacă răspunsul este DA, atunci ești în locul potrivit pentru a afla toate elementele de bază pentru construirea proiectului tău. Înainte de a face un proiect de electronică, ai nevoie de câteva instrumente de bază și câteva idei pentru a pune în aplicare tot ce înveți la facultate și pentru a obține rezultatul scontat. 

Primul proiect de electronică înseamnă totodată și un proces de învățare, de aceea ai nevoie de instrumentele potrivite. Cel mai important instrument folosit în mod obișnuit de care vei avea nevoie în orice proiect electronică este pistolul de lipit. De asemenea, vei avea nevoie de alte câteva instrumente utile în etapa inițială.

Instrumente necesare pentru proiecte de electronică

Pe lângă componentele electronice de bază necesare pentru un proiect de circuit, despre care am vorbit într-un alt articol de pe blog, oricine dorește să înceapă un proiect de electronică are nevoie de câteva instrumente de bază. Iată așadar câteva dintre aceste instrumente necesare pentru diferite proiecte de electronică:

  • Pistol de lipit – Pistolul de lipit este o unealtă electrică destinată electroniștilor, cu scopul de a realiza lipiri de componente și circuite electronice. Este folosit pentru îmbinarea a două obiecte metalice cu ajutorul unui alt metal (aliaj de lipit), la o temperatură de topire mai mică față de elementele îmbinate. Lipirea este principala metodă de montare a elementelor electronice pe plăcile cu circuite imprimate. Dacă ești începător în electronică, probabil te gândești ce să alegi între un pistol cu rezistență și unul cu transformator. Există, de asemenea, pistoale de lipit cu aer cald, „hot air”, însă acestea sunt dedicate utilizatorilor avansați și sunt destinate, în special circuitelor integrate mari. E bine de știut că pistoalele de lipit cu transformator se încălzesc mai repede decât cele cu rezistență, dar, dacă ai nevoie de un echipament cu o precizie mai mare, trebuie să le alegi pe cele din urmă. Acestea sunt disponibile cu vârfuri mult mai mici, ideale pentru lipirea elementelor mici, de aici una dintre dintre denumiri: pistol de lipit cu ac.
  • Sârmă de lipit – Sârma de lipit este un aliaj de metal fuzibil utilizat pentru lipirea componentelor de un circuit imprimat. Sârma de lipit pe care o folosești ar trebui să aibă punctul de topire sub piesa de prelucrat. Procedeele de lipire sunt împărțite în așa numitele lipire moale și lipire tare. În orice caz, această clasificare nu face referire la duritatea mecanică. Face referire la temperatura de lipire. Lipiturile moi au un punct de topire sub 500 °C, iar în electronică se folosește aproape exclusiv lipirea moale.  Cel mai frecvent aliaj utilizat este combinația de staniu și plumb. O sârmă de lipit adecvată și suprafețe (componente) curate (neoxidate) sunt cerințe esențiale pentru a obține conexiuni bune.
  • Soluție de curățat circuite – Este o soluție specială, utilizată ca agent de curățare, pentru a îndepărta urmele de vapori de apă, umezeală sau praf prezente pe circuite și materiale înainte de lipire, deoarece acest lucru poate duce la lipirea proastă a îmbinărilor. Soluțiile utilizate în mod obișnuit sunt: clorură de amoniu pentru lipit staniu, acid clorhidric și clorură de zinc pentru fier.
  • Clește pentru tăiere – Este utilizat atunci când ai lipit o componentă și vrei să tai firul rămas. Are lamă pe o parte, astfel încât să poți tăia cu ușurință partea rămasă după lipirea din placa de circuit.
  • Clește cu vârf lung – Este utilizat pentru îndoirea cablurilor componentelor sau poate fi utilizat pentru a ține piesa componentă în timpul lipirii, deoarece aceasta devine fierbinte din cauza căldurii de la fierul de lipit. Poate fi folosit și pentru a ține piulițele în timp ce strângi șuruburile.
  • Clește decapant. Se utilizează pentru tăierea sau dezizolarea izolației de deasupra firului. Când lipim placa de circuit, uneori, trebuie să se desfacă firul multiplu sau să se taie cablurile componentelor de acolo, astfel se poate folosi acest instrument. Utilizarea acestor clești are un impact mare asupra eficienței muncii, datorită căreia decuplarea firelor și cablurilor este mult mai ușoară și nu necesită mult efort din partea utilizatorului.

Orice începător în electronică, înainte de a începe un proiect electronic care necesită tăiere, lipire și montarea unor componente electronice, este bine să țină cont de acești 3 pași:

  1. Acordă atenție procedurilor – Componentele electronice, cum ar fi rezistențele, ar trebui să stea bine lipite pe placă, fără a lăsa spațiu între componentă și placă. Dar, o componentă precum tranzistorul, regulatorul de tensiune, adică piese care disipă căldura, ar trebui montate puțin deasupra plăcii de circuit, astfel încât să poată elibera căldura cu ușurință. Acest lucru nu numai că vă va face ca proiectul să arate bine, ci și să ofere componentelor o anumită protecție.
  2. Fii sistematic – Respectă întotdeauna ordinea corectă pentru introducerea componentelor. Și dacă ți se pare că o componentă nu este lipită corect sau o îmbinare arată rău, îndepărteaz-o cu atenție și lipește-o din nou.
  3. Verifică – Verifică valoarea rezistorului cu ajutorul multimetrului, verifică dacă LED-ul sau dioda pe care urmează să le montezi sunt bune sau nepotrivite. Acest lucru vă va economisi timp în cazul în care lucrurile nu merg cum ar trebui și ar trebui făcută o reverificare.

8 idei de proiecte electronică pentru studenți 

1. Indicator pentru nivelul apei

Scopul unui astfel de proiect este măsurarea nivelului oricărui lichid conductiv necoroziv. Acest indicator al nivelului apei este ușor de implementat și este compus din puține componente. Ai nevoie doar de tranzistoare, rezistențe și LED-uri pentru a implementa acest circuit, ceea ce îl face un proiect electronic simplu ideal pentru începători și studenți la inginerie.

2. Detector de mișcare infraroșu

Această idee de circuit electric poate fi realizată pentru proiecte simple, cum ar fi alarmă de securitate, sisteme antifurt etc. Un începător în electronică sau un student la inginerie va învăța cum să se ocupe de detectarea în infraroșu (de transmisie și recepție) și va înțelege modul în care funcționează senzorii.

3. Alarmă de incendiu

Deși simplu de realizat, acest proiect de electronică te va ajuta să înțelegi cum sunt construite sistemele electronice pe care le regăsim în jurul nostru. Acest circuit este unul de bază care semnalează fumul din mediul ambient pentru a detecta focul și, prin urmare, produce o alarmă pentru a avertiza oamenii din jur. Folosește un LDR pentru detectarea fumului (light dependent resistors) fumul va masca lumina și, prin urmare, eficiența LDR va crește).

4. Transmițător FM

Ce zici de proiectarea unui post FM local pentru facultatea în care înveți? O stație radio în care studenții își pot difuza programele (cântece, discursuri, mesaje) și toți colegii tăi de facultate le pot primi? Este un proiect pe cât de util pe atât de interesant, pentru a proiecta un circuit transmițător FM, cu cost redus, care poate fi asamblat folosind componente electronice de bază.

5. Generator cu funcții simple

Un generator simplu este utilizat pentru a produce unde electrice de diferite frecvențe. Sistemul electric al unui generator de curent trebuie să fie format dintr-un demaror, baterie, regulator de tensiune, sistem de oprire de siguranță.

6. Încărcător de baterii 

Acesta este unul dintre cele mai de bază și cele mai bune mini-proiecte în domeniul electronicii. Un circuit simplu care poate fi utilizat pentru încărcarea bateriilor va avea nevoie de un redresor controlat cu silicon (SCR), utilizat pentru a corecta tensiunea de rețea alternativă pentru a încărca bateria. Circuitul se bazează pe metoda de comutare a tensiunii, iar piesele se pot găsi în orice magazin de componente electronice

7. Cronometru digital

Proiectul constă în realizarea unui cronometru digital proiectat cu ajutorul unui temporizator și a unui contor de 4 biți și, de asemenea, un afișaj LED pe 7 segmente. Circuitul poate fi proiectat și asamblat cu ușurință pe o placă de circuite imprimate. 

8. Comutator de lumină

Acest circuit folosește un senzor IC și un fotorezistor (LDR). Fotorezistorul este un rezistor variabil a cărui rezistență variază invers proporțional cu intensitatea luminoasă. Rezistența rămâne ridicată atunci când nu există lumină și rezistența scade imediat ce lumina cade pe ea. Senzorul detectează luminozitatea ambientală și aprinde automat seara lămpile conectate, când se atinge pragul de întuneric, dupa care stinge lămpile în mod automat, în zorii zilei, fără a mai fi nevoie de comutare manuală.
Într-un magazin de componente electronice precum RoboFun.ro vei găsi orice tip de componente de care ai nevoie într-un proiect de electronică.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: