Sări la conţinut

 Lipirea componentelor electronice: cum se face și ce pistol de lipit alegi?

Dacă încerci să desfaci orice dispozitiv electronic care conține o placă de circuit, vei vedea cum componentele sunt atașate prin tehnici de lipire. Lipirea este procesul de îmbinare a două sau mai multe părți electronice împreună prin topirea unui aliaj metalic, care atunci când se răcește creează o legătură puternică între piese. Chiar dacă lipirea poate crea o conexiune solidă, ea poate fi de asemenea inversată folosind un instrument de desudare sau dezlipire.

Lipirea este unul dintre cele mai importante procedee din electronică. Este unul dintre lucrurile de bază pe care trebuie să le cunoască oricine lucrează în domeniu. Procesul de lipire ajută la atașarea diferitelor componente electronice pe placa de circuite imprimate. Se mai numește și PCB (prescurtat, din engleză Printed Circuit Board), aceasta fiind suportul ce susține componentele și pe care sunt realizate traseele sau conexiunile între componente. 

Placa de circuite este formată dintr-un material izolator pe care se află un strat subțire de cupru din care vor fi realizate traseele (cuprul este bun conductor de electricitate). Terminalele componentelor se vor introduce prin găurile date pe placă, unde se vor și lipi, dar pe partea cu stratul de cupru. Spre deosebire de sudură, lipirea necesită un așa-numit aliaj de lipire pentru îmbinare. 

Cu toate acestea, se utilizează diferite tipuri de metode de lipire în funcție de aplicație și cerințe. Diferitele tipuri de lipire includ tehnica de lipire selectivă, robotică, manuală și în valuri. Cositorul este cel mai utilizat metal de îmbinare la lipire. Fludor este de fapt materialul de lipit din aliaj de staniu (cositor) tras în formă de fir (tub) subțire umplut cu flux decapant (dezoxidant).

Principiul lipirii: lipire moale și lipire tare

Procedeele de lipire sunt împărțite în: lipire moale și lipire tare. Această clasificare nu face referire la duritatea mecanică, ci la temperatura de lipire. Lipiturile moi au un punct de topire sub 500 °C, iar în electronică se folosește aproape exclusiv lipirea moale. Lipiturile moi sunt practic întotdeauna formate din două sau trei metale principale și materiale de adaos. 

Toate materialele metalice sunt potrivite pentru o îmbinare lipită. În principiu, cele două proceduri de lipire sunt identice, deoarece ele îmbină cele două metale cu un al treilea – aliajul de lipit, și așa cum am menționat, diferența este reprezentată de temperaturile folosite.

Materialul cu care se fixează componentele electronice pe un cablaj imprimat se numește fludor. Acesta arată de obicei ca o sârmă foarte moale, înfășurată pe un suport de plastic.

În momentul în care vârful fierbinte al pistolului de lipit atinge fludorul, acesta se topește, transformându-se din stare solidă în stare lichidă. După ce se îndepărtează letconul, aliajul se întărește deoarece se răcește imediat. Componentele vor rămâne fixate pe cablaj, ca și cum ar fi sudate.

Trucuri pentru o lipire cât mai bună

  • Asigură-te că locul de lipit este curat. Dacă este necesar, curăță zonele respective cu burete de sârmă sau hârtie abrazivă sau curăță locul de lipit cu alcool. Nu utiliza mai mult aliaj de lipit decât este necesar. Șterge vârful aparatului de lipit înainte de fiecare lipire, pentru a fi curat. Dacă suprafața de lipit nu este ideală, se poate folosi un flux mai mare, dar cel mai probabil rezultatul nu va fi cel mai bun, deci va fi necesară curățarea PCB-ului de reziduuri.
  • Ai grijă ca vârful de lipit să fie acoperit cu cositor și să nu se oxideze. Nu exercita o presiune prea mare, deoarece aceasta ar putea deteriora letconul sau vârful de lipit. Mai bine reglează temperatura sau adaptează durata.
  • Fixează bine piesele. Poți obține o îmbinare lipită rezistent dacă fixezi componentele electronice, astfel încât să nu se miște în timpul procesului de lipire.
  • Lucrează într-un spațiu bine ventilat. În timpul lipirii, ține cont să asiguri un spațiu de lucru suficient de bine aerisit. În procesul de lipire, se eliberează fumuri care sunt dăunătoare ochilor și plămânilor. Este recomandat să utilizezi un extractor de fum, care este un ventilator cu un filtru de cărbune care absoarbe fumul dăunător cauzat de lipire.
  • Alege unei sârmă de lipire adecvată, cu o compoziție metalică bună, precum și un bun conținut și tip de flux.
  • Folosește un aparat de lipit bun. Folosirea unei stații de lipire de calitate, cu un sistem bun de măsurare a temperaturii și un bun transfer termic de la elementul de încălzire la vârf este importantă pentru cele mai bune rezultate. 
  • Poziționează pistolul cu grijă. Pistoalele de lipit pot atinge temperaturi extrem de ridicate, 300-400 de grade Celsius, deci este foarte important să știi unde este în orice moment. De asemenea, este recomandat să utilizezi întotdeauna un suport de lipit pentru a preveni arsurile sau deteriorările accidentale.
  • Poartă ochelari de protecție. Este întotdeauna o idee bună să porți o protecție oculară în caz de stropi accidentali în urma lipirii la cald. De asemenea, ține cont să te speli mereu cu atenție pe mâini după ce ai terminat lipirea, mai ales dacă utilizezi lipirea cu plumb.
  • Nu folosi temperaturi excesive de lipire pentru a compensa alegerea greșită a vârfului.
  • Menține întotdeauna vârful de lipire curat și cositorit.

Instrumente de lipit: pistol de lipit sau stație?

Cel mai bun lucru pentru a învăța cum să lipești este să ai instrumentele potrivite și să experimentezi cât mai mult. Îți prezentăm câteva dintre cele mai folosite instrumente de lipit de care vei avea nevoie pentru majoritatea proiectelor de lipire:

  • Pistol de lipit cu fludor

Un pistol de lipit este un instrument manual care se conectează la o priză standard de 120V AC și se încălzește pentru a topi sârma de lipire în jurul conexiunilor electrice. Acesta este unul dintre cele mai importante instrumente utilizate în lipire și poate avea mai multe variante, cum este de exemplu stiloul de lipit. Pentru începători, este recomandat să utilizați pistolul de lipit tip stilou în intervalul 15W – 30W. Majoritatea pistoalelor de lipit au vârfuri interschimbabile care pot fi utilizate pentru diferite aplicații de lipit. Fiți foarte precauți atunci când utilizați orice tip de pistol de lipit, deoarece se poate încălzi până la 800 grade F, care este extrem de fierbinte.

  • Stație de lipit

O stație de lipit este o versiune mai avansată a pistolului de lipit. Dacă știi că vei face multe lipiri, atunci clar acesta este produsul potrivit deoarece oferă mai multă flexibilitate și control. Principalul beneficiu al unei stații de lipit este capacitatea de a regla cu precizie temperatura fierului de lipit, ceea ce este excelent pentru o mulțime de proiecte. Aceste stații pot crea, de asemenea, un spațiu de lucru mai sigur, deoarece unele includ senzori de temperatură avansați, setări de alertă și chiar protecție prin parolă pentru siguranță. O astfel de stație, poate fi folosită la o gamă largă de operațiuni, atât la nivel hobby, cât și în domenii de specialitate, acolo unde se pune accentul pe mobilitate. 

Stațiile de lipit au în componență o stație și un ciocan de lipit de tip letcon. Stația oferă puterea și controlul setărilor pentru ciocanul de lipit letcon, pentru alegerea temperaturii vârfului ciocanului de lipit. Unele stații vin cu controlul electronic al temperaturii, ceea ce înseamnă că ai un control mai bun si precis pentru vârful ciocanului. Stațiile mențin automat temperaturile vârfului ciocanelor la temperatura optimă de lucru.

  • Ciocan de lipit tip letcon

Ciocanele de lipit de tip letcon sunt foarte simple (de multe ori și ieftine) și sunt folosite la proiecte simple de tip do it yourself. Nu sunt recomandate pentru proiectele de electronică fină, pentru că nu oferă controlul temperaturii vârfului. Dacă se aplică prea multă căldură componentelor electronice acestea se pot strica sau pot strica padurile de conexiune de pe circuitele integrate.

În principiu, acestea sunt instrumentele și măsurile de siguranță pentru proiecte de electronică unde lipirea este esențială. Alegerea celui mai bun pistol de lipit depinde de proiectele pe care vrei să le realizezi și de experiența pe care o ai în domeniul electronicii.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: