Sări la conţinut

RoboNews: Ce ar putea fi mai fun decât o platformă IoT Arduino?

Piața platformelor IoT este în continuă creștere. Probabil ai auzit de IoT pentru că anul trecut s-au dezvoltat peste 450 de platforme de acest gen, estimându-se ca în acest an numărul lor să depășească 1000. Internet of Things (IoT) System este o platfor mă care simplifică administrarea la scară largă a dispozitivelor și obiectelor conectate la rețea. De fapt, aceasta oferă o infrastructură care este proiectată să gestioneze sisteme de mari dimensiuni cu trafic intens generat de diverse dispozitive și platforme.

Platformele IoT sunt software-ul de suport care pun laolaltă totul într-un singur sistem. O platformă IoT facilitează comunicarea, fluxul de date, gestionarea dispozitivelor și funcționalitatea aplicațiilor. Datorită acestor lucruri, platformele IoT sunt de un real ajutor în sprijinul companiilor care vor să depășească provocările tehnice fără a avea nevoie de resurse suplimentare pentru a gestiona echipe de ingineri specializați în diverse domenii.

De exemplu, un business ar putea să fie foarte bun în tehnica de hardware, dar în locul procesului scump și de durată de a angaja dezvoltatori de software pentru a construi totul in house, platforma IoT este o soluție rapidă și mai eficientă din punct de vedere al costurilor.

Facem o trecere în revistă a celor mai noi domenii în care se folosesc cu succes platformele IoT Arduino și cum poate fi folosită o platformă IoT:

EyeScan AT3D Max – senzorul cu scanare 3D cu cea mai rapidă și cea mai înaltă definiție a laserului

Laserul este o tehnologie revoluționară cu o influență extraordinară în multe domenii. Îl găsim în imprimantele de la calculatoare, în CD sau DVD-playere, în spitale pentru operaţiile chirurgicale asistate de laser, în aparatele pentru măsurat distanţe, în tehnologiile pentru comunicaţiile pe fibră optică, în sudură, tăierea sau prelucrarea materialelor ce necesită înaltă precizie. EyeScan AT 3D Max este cel mai rapid și cel mai mare senzor de deplasare a rezoluției de pe piață. Senzorul de poziție poate măsura la viteză foarte mare distanța dintre un obiect și un punct de referință sau modificări în lungime. Senzorul The EyeScan AT 3D Max poate scana 3D chiar si cele mai mici componente ale unei piese ajungand la o rezoluție de măsurare de un micrometru.

Cum se întâmplă acest lucru? Senzorul își proiectează linia laser pe obiectul ce urmează să fie inspectat. Acest obiect se va deplasa prin dreptul senzorului pentru a inspecta toata suprafața acestuia, iar după ce obiectul este scanat în întregime se generează o imagine 3D. Rezoluția imaginii obținute cât și viteza de scanare face acest senzor ideal pentru măsurarea și inspectarea pieselor foarte mici, cum ar fi componentele electronice, chiar dacă acestea au zone întunecate sau strălucitoare.

Acest senzor EyeScan AT 3D Max se poate interconecta la o mare varietate de sisteme folosind interfețele UR Robot și Profinet Stack.

Unitatea utilizează propriul software EyeVision care realizează evaluări 3D utile pentru industria auto sau electronică, precum și evaluări pentru industria alimentară și a băuturilor. (Sursa)

Accesul la comunicațiile cloud simplifică dezvoltarea aplicațiilor IoT

Pasionat de Arduino? Atunci suntem siguri că ești în căutarea unei soluții care să-ți permită dezvoltarea și gestionarea aplicațiilor IoT într-o manieră cât mai accesibilă. Versiune publică beta a cloudului Arduino IoT, cu generarea automată a dashboard-ului, suport pentru webhooks unde se poate modifica comportamentul unei aplicații web dar și a protocolului securizat TLS (Transport Layer Security) reprezintă un avantaj major pentru utilizatorii de arduino. Arduino Cloud IoT permite, de asemenea, și alte metode de interacțiune, inclusiv API-ul HTTP REST, MQTT, tool-uri linie de comandă, JavaScript și WebSocket-uri.

Ușurința și flexibilitatea de a programa în Arduino au fost considerate concepte cheie pentru cloudul Arduino IoT fără a mai obliga utilizatorii să le programeze prin Arduino Sketch.

Pentru a sublinia modul în care Arduino IoT Cloud ar lucra în tandem cu familia MKR într-o soluție reală, Massicot Banzi – expert in tehnologia Arduino,  oferă un exemplu pentru domeniul agriculturii, în care opțiunile de alimentare optimă cu energie a componentelor și alternative de conectivitate sunt esențiale: „Să presupunem că dorim să construim o seră IoT, obiectivul fiind acela de a controla această seră de la distanță, adică să pornim și să oprim luminile, să pornim sistemul de irigații și să citim și să reglăm temperatura din seră, fără intervenția umană. Sistemul complet poate fi automatizat și controlat utilizând o placă Arduino MKR WIFI 1010 împreună cu cloudul Arduino IoT. Trebuie doar să atașați senzorii relevanți (de exemplu, senzorii de temperatură, lumină și umiditate), dispozitivele de acționare (de exemplu, pompa de irigare) și comutatoarele (luminile și ventilatoarele) pe placă. Încărcați software-ul (Arduino Sketch) și va fi gata în câteva minute pentru a controla automat proprietățile elementelor actionate (de exemplu, activați ventilatoarele de ventilație atunci când există prea multă umiditate în seră) printr-o interfață web simplă.” (Sursa)

Viața plantelor, monitorizată cu ajutorul unui dispozitiv Raspberry Pi

Pasionată de viața plantelor și de procesul de creștere al acestora, de la stadiul de germinarea până la stadiul de plantă adultă, Nicole He, artist și programator, a studiat timp de 2 ani un ficus din propria ei casă. Nicole a programat interfața Raspberry pentru a posta zilnic pe Twitter câte o fotografie cu propria ei plantă. Ea a folosit un aparat de fotografiat alimentat de o placă Raspberry Pi, pentru a se documenta cu privire la creșterea lentă a plantei Ficus Lyrata. De asemenea, a folosit un Logitech HD WebCam C310, pe care l-a conectat prin USB la o placă Raspberry Pi, un monitor extern, o tastatură și o conexiune Wi-Fi pentru a putea trimite zilnic poza pe Internet.

Astfel, timp de doi ani, acumulând zi de zi poze cu stadiul de creștere lentă a plantei, Nicole He a compilat toate pozele într-un mic filmuleț intitulat  „meditație asupra naturii și tehnologiei”. (Sursa)

Industria producătoare de semiconductori, îmbunătățiri majore datorită aplicațiilor care utilizează tehnologia cloud

APEC (Asia-Pacific Economic Cooperation) anunță dezvoltarea platformei Strata Developer Studio care oferă o modalitate utilizată de ingineri de a lucra plăcile de evaluare și dezvoltare, oferind cea mai recentă documentație, informații despre produse, note de proiectare precum și fișiere de referință direct pe calculator. Toate plăcile noi de evaluare a semiconductorilor vor fi în viitor „Strata-Ready”, ceea ce înseamnă că vor fi automat recunoscute de platforma Strata Developer Studio când sunt conectate la computer. Această platformă oferă echipei de proiectare o interfață intuitivă pentru un control direct al parametrilor de configurare și feedback-ul vizual al funcționalității placii de evaluare. În același timp, Strata va descărca toate informațiile de proiectare necesare unui inginer pentru a începe evaluarea sau proiectarea. Strata Developer Studio este furnizat ca o aplicație recunoscuta de Microsoft care se conectează la platforma SaaS a companiei. Dispune de autentificare securizată, de transfer de date și de izolare completă a informațiilor, utilizând baze de date criptate ce respectă Regulamentul UE privind protecția generală a datelor (GDPR). Toate informațiile și securitatea respectă regulamentul Institutului Național de Standardizare și Tehnologie (NIST). (Sursa)

Soluțiile IoT devin inevitabil mai complexe și mai dinamice cu trecerea timpului. Acestea implică ecosisteme mai mari de dispozitive și se dezvoltă mult mai repede decât software-ul tradițional de aplicații pentru întreprinderi. Odată cu dezvoltarea tuturor tipurilor de interacțiuni de la distanță între dispozitive și oameni, soluțiile IoT reprezintă o nouă paradigmă pentru experiența digitală orientată spre client. Complexitatea lor poate părea intimidantă la început, dar, de fapt, avantajele platformelor IoT sunt fezabile, fără a reinventa roata. În acest scop, o platformă IoT este noua roată.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: