Top 10 accesorii Raspberry Pi de care ai nevoie în proiectele tale
Raspberry Pi este o placă de bază de dimensiuni foarte reduse, asemănătoare cu un computer miniatural cu procesor ARM, care poate fi folosită la multe dintre acțiunile realizate de obicei prin intermediul unui PC, precum calcul tabelar, procesare de text și jocuri. Raspberry Pi Modelul B este furnizat standard, doar ca placă de bază, fără memorie, sursă de alimentare, tastatură, carcasă sau cabluri. Dar, tocmai acest lucru îți permite să utilizezi cabluri, surse de alimentare, carduri de memorie SD și o mulțime de alte accesorii pentru a realiza proiectul inovator pe care ți-l dorești.
Există așadar o mare varietate de proiecte pe care le poți face cu Raspberry Pi atunci când îi atașezi accesoriile potrivite. Dar, dacă te întrebi ce componente ar trebui să cumperi pentru a-ți realiza cele mai îndrăznețe visuri, în acest articol îți vom arăta câteva dintre cele mai bune accesorii Raspberry Pi.
Pasionat de electronică? Raspberry Pi Sense HAT este un accesoriu de hardware care îți permite să realizezi nenumărate proiecte. Dispunând de un joystick mic și o matrice cu opt LED-uri, caracteristica secretă pentru Sense HAT este o colecție de șase senzori compatibili I2C. Aceștia colectează date despre:
- Mişcare
- Orientare
- Magnetism
- Presiunea aerului
- Temperatură
- Umiditate
Într-adevăr, există diverse plăci de dezvoltare Raspberry Pi, dar nu toate plăcile Hardware Attached on Top (HAT) sunt atât de complexe precum Raspberry Pi Sense HAT.
Cu Sense HAT conectat la Raspberry Pi, poți colecta tot felul de date din mediul înconjurător. Acest lucru face din Raspberry Pi un dispozitiv ideal pentru tehnologia IoT, mai ales din zona industriei auto sau sisteme de supraveghere la domiciliu.
Carcasa este absolut necesară pentru a-ți proteja placa Raspberry Pi, deoarece cea mai mică neatenție, cum ar fi câteva picături de apă sau cafea scăpate pe plăcuță, poate conduce la un scurtcircuit între diferite contacte, și poate produce chiar defectarea ireparabilă a plăcii.
Carcasa specială Raspberry Pi permite accesul la toti pinii GPIO, conectorii audio si HDMI, precum si deasemenea permite montarea unui ventilator extern, pentru a prelungi cat mai mult durata de viata a placii Raspberry PI.
Raspberry Pi este o placă de dezvoltare foarte populară printre pasionații de proiecte DIY, dar uneori nevoia unei surse de alimentare pentru această placă poate crea unele dificultăți. Consumul de curent al placii Raspberry Pi fluctuează foarte mult, de aceea este recomandată folosirea unei surse de tensiune capabile să ofere 5 V stabilizat și un curent de până la 2 amperi.
Un convertor DC-DC folosește un chip LM 2596 cu rolul de a converti o tensiune de intrare mai mare într-o tensiune mai mică, stabilizată, cu pierderi cât mai mici. Acest mic integrat fără alte adaosuri poate oferi un curent de 2 Amperi.
Acest dispozitiv de stocare este utilizat pentru a porni computerul și acționează ca unitate de hard disk pentru Raspberry Pi. În timp ce această funcție poate fi predată unui HDD sau SSD real, vei avea nevoie în continuare de un card microSD pentru configurarea inițială.
Un card de 16 GB este potrivit pentru cele mai multe proiecte, deși la fel de bine poți opta pentru un card de 8 GB sau chiar 32 GB. Dar, este important să alegi tipul corect de card microSD în funcție de tipul de proiect dorit.
Modulul de cameră cu unghi larg pentru Raspberry Pi este o soluție accesibilă cu lentile de tip fisheye. Modulul de cameră Raspberry Pi deschide o serie întreagă de posibilități pentru micul computer. Compatibil cu toate modelele Raspberry Pi prin conectorul panglică CSI, modulul camerei poate fi utilizat pentru multe proiecte. De exemplu, s-ar putea să configurezi Raspberry Pi ca o cameră de securitate sau un monitor pentru bebeluși.
7. Adaptor USB
Un adaptor îți permite să convertești o sursă de alimentare micro USB existentă (cum ar fi sursa oficială universală Raspberry Pi pentru Raspberry Pi 1, 2 și 3) într-o sursă de alimentare USB-C. Reține că atunci când este utilizată o sursă de alimentare micro USB, puterea maximă care poate fi livrată la Raspberry Pi 4 va fi de 12,5W. Aceasta înseamnă că va fi disponibilă mai puțină energie pentru dispozitivele conectate la porturile USB 2.0 și USB 3.0 de pe Raspberry Pi 4 decât atunci când se utilizează noua sursă de alimentare Raspberry Pi 15.3W USB-C.
Dacă realizezi un proiect legat de divertisment, probabil că vei dori să ai un sunet bun. Cu ajutorul amplificatoarelor audio pentru Raspberry Pi poți să-ți construiești propriul iPod Nano acasă sau posibilitatea să aduci un radio vechi sau un set de difuzoare vechi în secolul 21 și să obții audio digital prin intermediul terminalelor cu apăsare ușoară cu care să controlezi muzica folosind LCD-ul integrat și butoanele de control playback.
Conectorii de pe amplificator ușurează conectarea unui set de difuzoare. Amplificatorul audio este o soluție completă cu care poți reda fișierele tale audio locale (MP3, FLAC etc.) sau difuza muzica direct din Spotify.
9. Mini tastatură wireless
Pentru proiectele tale robotice, o tastatură mini wireless, ușor și rapid de folosit, este perfectă pentru configurarea rapidă a rețelelor wireless, activarea SSH și alte sarcini de configurare. Nu este ceva pe care vei scrie timp îndelungat, dar este perfectă pentru proiecte care implică doar comenzi rapide și pentru a-ți finaliza proiectele tale uimitoare de DIY.
10. Kit Raspberry Pi
Dacă ai de gândi să începi un proiect de electronică digitală cu Raspberry Pi, o modalitate excelentă de a începe este să îți achiziționezi un kit de dezvoltare Raspberry Pi. Un astfel de kit conține diferite componente pentru a începe primele tale proiecte electronice. Cele mai multe au la bază o placă de bază, fire jumper, un set de LED-uri și rezistențe, potențiometre, butoane și o mare varietate de senzori. Totul vine la pachet într-o cutie specială pentru a menține totul organizat.
Așadar, acestea sunt câteva dintre produsele cu care poți începe primele proiecte cu Raspberry Pi. Pe Robofun.ro vei găsi accesorii Raspberry Pi care să te ajute să dai viață celor mai îndrăznețe idei. Deci, te-ai gândit cu ce proiect vrei să începi explorarea fascinantului domeniu al roboticii?